Vinterferie i siste liten:

Her er det plass

Snarveien til ledig overnatting når alle tror det er fullt.

FULLT ER IKKE FULLT: Det er alltid en ekstra mulighet å skaffe seg hotellrom i siste liten, selv om nettsidene forteller at det er fullt. Foto: NTB
FULLT ER IKKE FULLT: Det er alltid en ekstra mulighet å skaffe seg hotellrom i siste liten, selv om nettsidene forteller at det er fullt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av etternølerne som alltid sliter med å finne ledig overnattingsplass når vinterferien er i gang? Da har vi gode nyheter til deg. Det er nemlig mulig å skaffe seg hytte, leilighet eller hotellrom selv om bookingsidene sier at alt er utleid.

God start

Vinterferien er i full gang flere steder i landet. Og skolene i Oslo, Agder, Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark, Trøndelag, samt store deler av Vestland og Viken er alle i gang med etterlengtede fridager. Og de siste dagers solide påfyllinger av snø i fjellet gjør at det lover bra for de kommende dagene.

Mange har vært tidlig ute for å bestille overnattingsplass i vinterferien i år. Og de aller billigste hytter, leiligheter og rom er allerede bortbestilt.

Men om du ikke har fått bestilt vinterferie ennå, er det likevel ikke for sent, og det er mulig å gjøre et kupp i siste liten.

Alle de populære skiutfartsstedene har restplasser igjen i den siste halvdelen av uke 8. I tillegg er det ikke uvanlig med avbestillinger som kan redde ferien for andre.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Slik skaffer du deg restplassene

Let gjerne på nettsiden til den destinasjonen du vil besøke. Men stedene kan i tillegg ha fått inn avbestillinger i siste liten, og det er ikke alltid at disse er lagt ut på internett. Ta derfor direktekontakt med bookingkontorene for de beste tilbudene.

Sjekk også ledig plass på tradisjonelle fjellstuer og høyfjellshotell som ofte kan tilby svært gunstig overnatting.

For deg uten egen hytte

Mange familier har tilgang til egen hytte, men det er naturligvis ikke alle som har det. Og da er det fint å vite at Turistforeningen har over 550 ubetjente, selvbetjente og betjente hytter rundt om i hele landet som alle kan benytte. Noen er åpne i vinterferien, så her kan du få god gammeldags vinterferiekos for store og små.

Det er mulig å bo på en spennende fjellhytte, en koselig skogskoie eller en betjent hytte med tre retters middag og oppredd seng.

Flere av de største hyttene til Den Norske Turistforening er åpne i vinterferien og mange tilbyr også aktiviteter for gjestene.

– Fjellet er populært på denne tiden av året, men vi har fortsatt ledige plasser, så det er bare å sjekke om det er ledig der du ønsker å reise, oppfordrer Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Han anbefaler gjerne disse hyttene:

Sota Sæter i Breheimen (ekstern lenke)

Sota Sæter ligger vakkert til ved innfallsporten til Breheimen nasjonalpark. Den over hundre år gamle setra, bestående av ti eventyrlige bygninger på et flott tun, har et spesielt miljø preget av lunhet og varme. Her kan du prøve deg på randonéturer med flotte utforkjøringer, leke og ake rundt hytta, eller teste ut milevis med langrennsløyper innover nasjonalparken.

Gjendesheim i Jotunheimen (ekstern lenke)

Gjendesheim holder åpent fra 14. januar til 1. mai og er et vintereldorado for lek og moro. Rett utenfor hytta kan dere bygge snøhuler og borger, ake – eller hva med en skihoppkonkurranse? Hytta tilbyr også toppturer i Jotunheimen for både nybegynnere og de med litt med erfaring. Etter en lang dag ute i snøen kan dere kose dere med badestamp, peiskos og god lokalprodusert mat.

BARN PÅ FERIE: Gjendesheim i Jotunheimen har aktiviteter for barnefamilier. Foto: Odd Roar Lange
BARN PÅ FERIE: Gjendesheim i Jotunheimen har aktiviteter for barnefamilier. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Haukeliseter (ekstern lenke)

Haukeliseter i Vestfold og Telemark fylke er åpen hele året og er en favoritt hos mange, og ligger ved helårsveien over Haukeli. Selv om du kan komme deg helt fram med bil eller buss har du den deilige villmarksfølelsen og fjellheimen rett utenfor vinduet.

Gjevilvasshytta i Trollheimen (ekstern lenke)

Gjevilvasshytta i Trøndelag er åpen i uke 8 og er et populært tilholdssted for barnefamilier som koser seg i den koselige hytta eller ute i vakre omgivelser. Området byr på rike turmuligheter med spennende topper og lune daler. Rundt hytta vil det bli tilrettelagt for skileik hvor man kan delta etter eget ønske.

Fondsbu i Jotunheimen (ekstern lenke)

Fondsbu ligger vakkert til i Jotunheimen i Innlandet fylke, med barnevennlig og variert terreng som gir mange muligheter. Bestyrer Solbjørg er kjent for å ta vare på gjestene sine og serverer fantastisk lokal mat hver dag. Med teamet til Barnas Turlag på plass fra mandag til fredag i uke 8 blir det masse lek og moro.

Barn fra fire år med voksenfølge kan bli med på snølek, aking, skiturer, slalåm, hopprenn, snøhulegraving, spikking, matlaging på bål, quiz, historiefortelling, eventyrstund, spill, tegning og mye annet.

Svukuriset i Femundsmarka (ekstern lenke)

Den vakre fjellgården Svukuriset i Innlandet fylke er et fantastisk utgangspunkt for turer i Femundsmarka nasjonalpark, både for deg som skal gå fra hytte til hytte, og for deg som vil bo fast på hytta noen dager.

Unike selv- og ubetjente hytter

Et alternativ til de betjente hyttene er DNTs selv- og ubetjente hytter. Over store deler av landet finner du små, koselige hytter som er åpne for alle. Disse hyttene ligger ofte langt fra alpinanleggene, men i praktfullt turterreng. Noen er ikke låst, mens andre er låst med en nøkkel som du låner fra turistforeningen der du bor.

– Noe av det positive vi ser som følge av pandemien er at flere har utforsket nye områder og nye hytter, rett og slett fordi det har vært større pågang på den hytta man kanskje har hatt tradisjon for å reise til. Dette har bidratt til å spre trafikken av turgåere, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang, og anbefaler noen av disse hyttene.

Viken fylke

Ivarsbu (ekstern lenke)

Ivarsbu ligger ved Store Stølevann på Skrim i Kongsberg. Vinterstid er det ofte flotte oppkjørte skiløyper i området. Stedet har tre bygninger for overnatting.

Høgevarde (ekstern lenke)

Høgevarde på Norefjell er krevende om været er dårlig, men i godt vær er det fint for barnefamilier å gå fra både Tempelseter (6–7 km i stigende terreng) og Norefjell (12 km) langs stikkede løyper.

Vestland fylke

Jonstølen (ekstern lenke)

Jonstølen ligger flott til i vakre Suldalsheiane, i barnevennlig avstand fra bilveien. Hytta er perfekt for familier, med haugevis av muligheter like utenfor hytta.

BT-hytten (ekstern lenke)

BT-hytten på Mjølfjell er ei unik hytte beliggende i et spektakulært fjellområde. Velg mellom nydelige toppturer eller enklere nærturer. Eldste delen er fra slutten av 1800-tallet og er veldig intim og koselig.

Hallingskeid (ekstern lenke)

Hallingskeid ligger 200 meter fra Hallingskeid stasjon på Bergensbanen og er et yndet turmål for familier som har oppdaget stedet. Her er det strøm og varme, trivelige fellesrom og fantastisk uteareal.

Skarvheim (ekstern lenke)

Skarvheim (Breistølen) ligger lett tilgjengelig ved riksveien over Hemsedalsfjellet og er et godt egnet sted som hyttebase for familien.

Agder fylke

Sloaros (ekstern lenke)

Sloaros ligger i et spennende og flott høyfjellsterreng lengst nord i Setesdal Vesthei. Vinterstid kjøres det i perioder skiløyper fra Hovden til Krossloskaret på vei til Sloaros. Dette er en middels lang tur, men uten preparerte skiløyper kan det være krevende.

GOD FERIE TIL FJELLS: Vinterfjellet er full av gode muligheter akkurat nå. Foto: Odd Roar Lange
GOD FERIE TIL FJELLS: Vinterfjellet er full av gode muligheter akkurat nå. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Innlandet fylke

Fønhuskoia (ekstern lenke)

Fønhuskoia er ei moderne og flott DNT-hytte som ligger idyllisk til i Vassfaret. I tillegg til hovedhytta er det mulig å overnatte på det koselige stabburet.

Veslefjellbua (ekstern lenke)

Veslefjellbua på Venabygdsfjellet ligger i lettgått og meget barnevennlig terreng. Hytta er helt ny, med høy standard. Fra p-plass er det cirka én km til hytta.

Savalsætra (ekstern lenke)

Savalsætra er ei koselig hytte med fantastisk utsikt utover hele Hedmarken. Dette er Løtens hemmelige perle. Hytta er lett tilgjengelig, helt inntil Rondanestien ved helsårsvei.

Møre og Romsdal fylke

Venjesdalsbu (ekstern lenke)

Venjesdalsbu ligger ved foten av Romsdalseggen. Det er et flott utgangspunkt for barnefamilier og folk som liker toppturer i storslått natur for eksempel til Storhesten, Blånebba og Hurrungen. P-plass like ved hytta og helårsåpen bomvei.

Vakkerstøylen (ekstern lenke)

Vakkerstøylen ligger ved Ulvådalsvatnet i Tafjordfjella og er kjent som DNT Sunnmøres koseligste hytte. Huset var opprinnelig bygd i Verma på 1850-tallet, men flyttet med hest og slede dit det står i dag. Skituren til hytta går først i slakt terreng, deretter flatt, siden man går på ski på isen på Ulvådalsvatnet.

Trøndelag

Bårdsgarden (ekstern lenke)

Bårdsgarden i Storlidalen er en litt glemt juvel av en hytte. Hit er det bilvei helt fram, oppkjørte skispor like i nærheten og flust av flotte turmål. Både for de som vil på topptur, og de som vil gå lange eller korte skiturer.

Bjørneggen (ekstern lenke)

Bjørneggen ligger i Stordalen i Meråker kommune. Herfra er det mange muligheter for korte og lange turer; både sommer som vinter, og for både store og små.

Nordland fylke

Lønsstua (ekstern lenke)

Lønsstua på Saltfjellet er for dere som ønsker snø, her får dere garantert hvite vinterdager. Isfisking på Kjemåvatnet er helt topp når dere er lei av å gå på ski.

Turlagsstua (ekstern lenke)

Turlagsstua ligger lett tilgjengelig bare to km fra Sortland sentrum. Her er det gapahuk, grillplass og velegnet for skilek.

Troms og Finnmark

Skarvassbu (ekstern lenke)

Plassert i nydelig og lett tilgjengelig høyfjellsterreng finner du de to hyttene som utgjør Skarvassbu. Hytta ligger kort vei fra Tromsø og er den vestligste av de fire turisthyttene i nærområdet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer