Hvem bør ta rabiesvaksine?

Her er det størst smittefare

Se hvilke land som er mest utsatt og hvem som anbefales vaksine før avreise.

TRENGER DU VAKSINE? Om du trenger rabiesvaksine, avhenger av hvilket land du skal reise til og hva slags opphold det er snakk om. Foto: NTB Scanpix
TRENGER DU VAKSINE? Om du trenger rabiesvaksine, avhenger av hvilket land du skal reise til og hva slags opphold det er snakk om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En norsk kvinne ble smittet av rabies etter å ha bli bitt av en hund på ferie i Asia, noe som endte med verst mulig tenkelige utfall:

Tirsdag meldte Helse Førde i en pressemelding at den rabiessmittede kvinnen døde mandag ved Førde sentralsykehus.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) forekommer rabies i mer enn 150 land og områder i verden, og det rapporteres om flest dødsfall som skyldes rabies blant barn i Asia og Afrika.

Avhengig av hvilket land du planlegger å reise til, og hva slags opphold det er snakk om, kan det lønne seg å ta rabiesvaksine i forkant av reisen.

Disse anbefales rabiesvaksine før avreise

For turister er det spesielt om man skal reise i rabiesutsatte områder hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig, at man bør vurdere vaksine i forkant av en ferie - ikke minst ved lengre opphold i det aktuelle landet.

Generelt anbefaler FHI å unngå kontakt med fremmede hunder, katter og andre pattedyr (inkludert flaggermus) i områder der det forekommer rabies. Også i Norge bør kontakt med flaggermus unngås.

Her er de som FHI anbefaler vaksinasjon før smitteeksponering:

  • Laboratoriepersonell som risikerer å håndtere prøvemateriale fra rabies smittede pattedyr eller mennesker
  • Personer som i sitt arbeid har hyppig/langvarig/nær kontakt med importerte pattedyr
  • Personer som hyppig håndterer og kommer i nær kontakt med flaggermus med risiko for bitt hvor som helst i verden – også i Norge
  • Personer som skal besøke flaggermushuler med høy tetthet av flaggermus og risiko for å inhalere støv fra flaggermusekskrementer
  • Besøkende og fastboende på Svalbard som kan komme i direkte kontakt med ville pattedyr
  • Personer med risiko for kontakt med rabide pattedyr under arbeid eller studier i utlandet (for eksempel veterinærer, zoologer, fangstmenn, jegere)
  • Personer som skal bo eller reise i rabiesendemiske områder hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig, bør vurdere å vaksinere seg før de reiser. Dette gjelder spesielt ved opphold over 1 måned eller ved deltakelse i aktiviteter med risiko for dyrebitt (f.eks. apesafari, sykkelturer etc.).
  • Barn som skal bo eller reise i rabiesendemiske områder hvor de kan komme i kontakt med smitteførende pattedyr uten at foreldrene får kjennskap til det
  • Helsepersonell som kommer i nær kontakt med rabiespasienter
  • Personell som i jobbsammenheng er stasjonert i rabiesendemiske områder.

Det er også mulig med behandling etter mulig smitte, som anbefales ved «bitt, klor eller slikk på slimhinne eller skadet hud av potensielt smitteførende pattedyr i områder der rabies forekommer, eller ved bitt, klor eller slikk på slimhinne eller skadet hud ved kontakt med flaggermus uansett hvor dette har skjedd, også i Norge».

Land med størst smittefare

Er du usikker på om det er stor smittefare i landet du skal reise til, har Verdens helseorganisasjon en oversikt over hvilke land hvor smittefaren er størst.

Det er spesielt land i Asia, Afrika og enkelte land i Amerika hvor det er høy risiko, mens det ikke er noen form for risiko i øystater som Japan, New Zealand og en del av øyene i Oceania.

Ifølge FHI bruker man ikke lenger betegnelsen rabiesfrie land, men det er en rekke land hvor man anser at det ikke er risiko for rabiessmitte - og dette gjelder svært mange land:

EUROPA
Andorra, Belgia, Danmark (med unntak av Grønland), Finland, Frankrike (inkl. Korsika), Færøyene, Gibraltar, Hellas (inkl. alle greske øyer), Irland, Island, Italia (inkl. Sicilia og Sardinia), Kypros, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Norge (med unntak av Svalbard), Portugal (inkl. Madeira og Azorene), San Marino, Spania (inkl. Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera og Kanariøyene, men med unntak av Ceuta og Melilla i Nord-Afrika), Storbritannia (inkl. Kanaløyene), Sveits, Sverige, Tsjekkia (med unntak av grenseområde mot Polen og Slovakia), Tyskland, Østerrike.
ASIA
Japan, Maldivene, Singapore.
AFRIKA
Ascension, Kapp Verde, Mauritius, Mayotte, Réunion, Seychellene, St. Helena.
OSEANIA
Australia, Christmasøya, Cookøyene, Fijiøyene, Fransk Polynesia, Guam, Hawaii, Kiribati, Kokosøyene, Marshalløyene, Mikronesiaføderasjonen, Nauru, Norfolkøya, Ny-Caledonia, Ny-Zealand (inkl. Niue), Nord-Marianene, Palau, Papua Ny-Guinea, Pitcairnøyene, Salomonøyene, Samoa, Tahiti, Tokelau, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Wakeøya, Wallis- og Futunaøyene.
AMERIKANSKE KONTINENT
Anguilla, Antigua og Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Bermuda, Caymanøyene, Dominica, Falklandsøyene, Galapagos, Guadeloupe, Jamaica, Jomfruøyene (britiske og amerikanske), Martinique, Montserrat, Nederlandske Antiller, Påskeøya, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Martin, Saint Pierre og Miquelon, Saint Vincent og Grenadinene, Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene, Turks- og Caicosøyene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer