Priser i Europa: Balkan er billigst

Her er Europas billigste ferieland

På Balkan er det billigst for deg som skal på ferie, viser prisstatistikken fra EU. Norge er blant de dyreste landene.

BILLIG PÅ BALKAN: Makedonia (avbildet), Albania og Bulgaria er de destinasjonene som har lavest prisnivå på typiske turistutgifter, ifølge en fersk prisstatistikk fra Eurostat. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BILLIG PÅ BALKAN: Makedonia (avbildet), Albania og Bulgaria er de destinasjonene som har lavest prisnivå på typiske turistutgifter, ifølge en fersk prisstatistikk fra Eurostat. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sammen med Island og Sveits er Norge fortsatt på toppen av listen over Europas dyreste land.

Prisstatistikk fra EUs statistikkontor Eurostat viser at prisnivået i Norge lå 43 prosent over gjennomsnittet i de 28 EU-landene i 2017.

Island hadde de høyeste prisene, på 66 prosent over gjennomsnittet, mens Sveits lå 59 prosent over snittet.

– For alkoholholdige drikkevarer og tobakk toppet Island og Norge listen med rundt dobbelt så høye priser som gjennomsnittet i Europa, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en gjennomgang av tallene.

De høye prisene forklares med avgiftsnivået, noe som også bidrar til høye priser på alkohol og tobakk i de andre nordiske landene sammen med Irland og Storbritannia.

Et flertall av landene på Balkan kom ut med de laveste prisnivåene i undersøkelsen. Makedonia og Bulgaria hadde for eksempel prisnivå på omkring det halve av gjennomsnittet i EU.

Billigste ferie på Balkan

For priser på varer og tjenester som påvirker feriebudsjettet, var det spesielt en del land på Balkan som utmerket seg med lave priser, skriver SSB i pressemeldingen.

I Albania, Makedonia og Bulgaria var for eksempel prisnivået på hoteller og restauranter 55 prosent lavere enn EU-snittet.

For kultur- og fritidstjenester var prisene omlag 50 prosent under enn EU-snittet.

For gruppen transport er prisene rundt 30 prosent lavere enn det europeiske snittet. De samme konsumgruppene i Nord-Europa var klart dyrere, noe som blant annet skyldes et generelt høyere lønnsnivå.

Europas laveste priser for alkoholholdige drikkevarer og tobakk var å finne i Makedonia, Serbia, Bosnia og Herzegovina og Albania.

Høyt avgiftsnivå

For alkoholholdige drikkevarer og tobakk toppet Island og Norge listen med rundt dobbelt så høye priser som gjennomsnittet i Europa.

Slik forklarer SSB avgiftsnivået:

For brennevin beregnes det eksempelvis 858 og 774 NOK i avgift per liter av 100 prosent alkohol for henholdsvis Island og Norge. Dette betyr at for å kjøpe en liter brennevin med rundt 40 prosent alkoholinnhold, må konsumentene i Island og Norge betale rundt 300 kroner i avgifter.

I tillegg kommer merverdiavgiften som i de nordiske landene varierer fra 11 til 25 prosent.

For resten av Europa var gjennomsnittlig avgift for brennevin rundt 200 NOK per liter av 100 prosent alkohol.

Europas laveste priser for alkoholholdige drikkevarer og tobakk var å finne i Makedonia, Serbia, Bosnia og Herzegovina og Albania.

(Kilde: SSB.no)

Går ikke nødvendigvis ut over kjøpekraften

Selv om prisene i Norge er høye, trenger ikke det nødvendigvis gå ut over kjøpekraften. Statistikken viser nemlig også at Norge hadde 50 prosent høyere prisjustert bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger enn gjennomsnittet av europeiske land i 2017.

– Kun Luxembourg, Irland og Sveits hadde et høyere resultat enn Norge, skriver SSB, som presiserer at disse tallene er midlertidige og at de endelige resultatene for fjoråret publiseres i desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer