Her er festene du gikk glipp av i år

Hver gatestubb, sin store fiesta og de fleste blir lagt til samme tid på året. Her er festene som har vært i år. Fortvil ikke: Du kan få med deg festene til neste år.

Publisert
Sist oppdatert
Valencianerne lager cirka 600 kjempefigurer som siden brennes.

Foto. www.aytu-valencia.es Foto: www.aytu-valencia.es</
Valencianerne lager cirka 600 kjempefigurer som siden brennes.

Foto. www.aytu-valencia.es Foto: www.aytu-valencia.esVis mer

Fiesta! Nå!

  1. Her er festene du gikk glipp av i år
  2. Fra juli til desember


Spania har rundt 200 store fester som er regnes for særlig interessante.

Mercat del Ram, Barcelona

Tradisjonsrikt aprilblomstermarked med lange tradisjoner. Her kårer man festivaldronning og kjører konkurranser i mange grener. Hver bydel i Barcelona har sin egen fest, og bydelen Grácias ukeslange fest i august er kanskje den gjeveste.

Fiestas de San Antonio Abad, Mallorca

Fest i Pueblas, Mallorca, med aner tilbake til 1346. Her er det bålbrenning og fyrverkeri, dans og musikk. Festen er vangligvis i januar.

Tamborrada de San Sebastián, San Sebastián

Byens skytshelgen blir feiret av barnetrommeslagere som marsjerer gjennom gatene. Høyt støynivå garanteres. Festen legges vanligvis til januar og i år ble festen lagt til 20. januar.

Les mer:
Tamborrada de SanSebastián

Fiestas de Moros y Cristianos, Bocairente, Valencia

2—5 februar, 2003. I februar feirer spaniolene store fering av seieren over maurerne. Her iscenesettes det store slaget der spanjolene overvinner erobrerne. Kostymer, rekvisitter og iscenesettelse er svært forseggjorte og ikke så lite imponerende.

Ekstern lenke:
Valencia kommune

Le Endiablada, Almacid de Marquesdo, 2-3. februar, 2003

På den store djevlefesten i Almacid de Marquedo danser og løper stedets unggutter utkledde gjennom byen. Rundt hoftne har de rader av kubjeller som garantert gir lyd.

Fiesta de Santa Aueda

9. februar, 2003. Fiesta de Santa Aueda stammer fra 1300-tallet. To kvinnelige borgermestere blir valgt. Disse bistår under de religiøse seremoniene og leder en prosesjon av gifte kvinner. Kvinnene spiser sammen, og presten er eneste mannlige deltaker her. Senere danses baile de rueda, hjuldansen til ære for Santa Agueda.

Karneval, Tenerife

Spektakulært karnaval med samba, fantastiske kostymer og store kåringer, på Santa Cruz og Puerto del ala Cruz på Tenerife. Flere hundre tusener strømmer til festen. I år varte karnevalet fra 26. februar til 9. mars.

Les mer:
Karneval året rundt

Karneval, Cádiz

Kostymeball, fyrverkeri og store kåringer, det er Cádiz i karnevalstiden. I år var karnevalet lagt til 27. februar til 9. mars

Karneval, Salamanca

Nesten tusen år gammel karnevalstradisjon, besitter Ciudad Rodrigo, Salamanca. Her løper byens barskeste menn foran oksene frem til tyrefekterarenaen, hvor det selvfølgelig er tyrefekting. I år var det karneval fra den 28. februar til den 9.mars.

Fallas de San José, Valencia

Denne festen overgår seg selv hvert eneste år. Valencianerne smeller opp opptil 600 svære dukker som forestiller kjente mennesker, og man gjør hva man kan for å gjøre narr av dem på oppsiktsvekkende måter. På den siste natten Nitdel Foc - Flammenes natt på katalansk, brennes alle figurene. Men Fallas-programmet er sammensatt: Her er idrett, tyrefekting og selvfølgelig ofring til byens skytshelgen. 12. – 19. mars var det Fallas i Valencia.

Påskefeiringen

Påsken blir høytidelig feiret mange steder i Spania. Særlig byene i sør, Sevilla, Cartagena, Granada og Malaga har nydelige og sorgtunge prosesjoner hvor jomfruen bæres gjennom gatene av flere lag. Hver av byene har sine særegne påskeriter. Men det blir aldri mer sorgtungt enn man spiser sine churros, søte kaker eller drikker sin cervecita, mens man bivåner de forseggjorte prosesjonene.

Feria de Abril

Sevilla, 29. april til 4. mai. Flamenco og rumba, det klapres, det danses. Det er fest i Sevilla og man feirer seg selv. Her er det markeder og tyrefekting, og man tar på seg sine fineste kjoler og sine strammeste dresser. Til og med babyene er pyntet med hårkammer, flamencokjoler, dansesko og make-up. Utflyttede sevillianere har sin Feria de Abril i Barcelona på samme tid.

Ekstern lenke:
Sevilla kommune

Romería de la Cabeza, Andujar, Jarén

Fra siste torsdag til siste søndag i april.Tradisjonen med denne pilegrimsferden oppsto mot slutten av middelalderen. Kapellet til Virgen de la Cabeza ligger på Sierra Morenas høyeste topp. Pilegrimer kledd i andalusiske drakter samles først i Andújar, derfra går de samlet i flokk opp til kapellet. Om kvelden danses og synges det der oppe, alle pilegrimer går inn i kapellet for å hedre Jomfrubildet. På festens siste dag er helgenfiguren hovedinnslaget i en prosesjon. Festen avsluttes med marked i Andújar.

Feria de Caballo, Jerez de la Frontera

Sherry, hester og falmenco er hovedingredienser når det festes i Jerez. Her er raus utdeling av distriktets spesialitet, sherry, og rasehestinteresserte strømmer til byen. Men også her spiser man godt og spiller flamenco.

Ekstern lenke:
Jerez på nett

Corpus Christi, Toledo, Puenteares og Sitges

Corpus Christi, Kristu legeme, er en religiøs fest som er algt til annen tordag etter pinse. Gatene dekkes av sirlige blomstertepper. I Sitges kan du i lang tid se det opptegnede mønsteret etter teppeleggingen.

Festival de San Joan

Sommerens største fest er preg av dans og moro over hele Spania. Folk i alle aldre er ute å fester og hvert distrikt har sine mattradisjoner. Spanias turistkontor i Oslo anbefaler særlig å reise til Alicante og Coria i Cáceres på denne tiden.

A Rapa des Bestas, San Lorenzo de Sabucedo, Pontevedra,

5. – 7. juli. Flere hundre år gammel fest. Ved solnedgang drar byens menn til fjellene for å fange villhester. Dyrene blir brakt ned til byen, hvor de får trimmet manen, før de igjen blir sluppet fri ved foten av fjellene.

Fiestas de San Fermin, Pamplona

6. – 14. juli, hvert år. San Fermin er kanskje en av verdens mest mest berømte folkeferinger. Ernest Hemingways skildringer av tyrefektingen i romanen Og solen går sin gang har udødeliggjort den nordspanske fiestan. Festen har røtter tilbake tilbake til 1591. Utallige menn fra inn- og utland viser muskler mot oksene som slippes løp i gatene.

Fiesta i fra juli til desember
Tilbake til introartikkelen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer