God sitteplass på fly

Her er flyselskapene med best plass til beina

Vil du ha litt bedre plass til bena på flyturen? Reiseekspertene gir deg sine beste tips.

ROMSLIG: Noen flyselskaper tilbyr mye mer beinplass for passasjerene enn andre, til og med på økonomiklasse. Få tipsene i artikkelen under. Foto: Scanpix.
ROMSLIG: Noen flyselskaper tilbyr mye mer beinplass for passasjerene enn andre, til og med på økonomiklasse. Få tipsene i artikkelen under. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For en mest mulig komfortabel flyreise er god sitteplass viktig for mange, særlig dersom man skal fly i flere timer i strekk. Naturlig nok får man best plass til bena om man flyr business class eller førsteklasse, men flere flyselskaper tilbyr også god seteplass for dem som reiser økonomiklasse.

Flyselskaper med best beinplass

Nettsiden Skyscanner har presentert en oversikt med hele 74 flyselskaper der de lister opp hvor god plass hvert enkelt selskap tilbyr reisende på økonomiklasse, business class og førsteklasse.

Rundt 78,7 centimeter er standard avstand mellom seteradene hos de aller fleste flyselskap, ifølge nettsiden.

Noen av flyselskapene som ifølge nettsiden tilbyr reisende best beinplass på økonomiklasse er:

  • Thai Airways
  • Saudi Arabian Airlines
  • Singapore Airlines
  • Malaysia Airlines
  • Korean Air
  • El Al Airlines
  • Brussels Airlines
  • Air New Zealand
  • Air India

Se hele oversikten her.

To av Norges fremste reiseeksperter gir deg sine beste tips, men først: Hva er egentlig vanlig avstand mellom setene?

Økonomiklassen

Cirka 79 centimeter, rundt 31 tommer, er vanlig avstand mellom seteradene hos de fleste flyselskap. Dette kalles «seat pitch», og måles fra det bakerste festepunktet på setet til festepunktet på setet fremfor.

På ordinær økonomiklasse varierer seat pitch fra cirka 73,5 centimeter til 88,9 centimeter, ifølge nettsiden Seatguru.com.

Hvilken flytype man reiser med, spiller også inn. De nyeste flyene fra Airbus og Boeing kan ha bedre plass enn andre flytyper, ifølge nettsiden.

Hele oversikten over flyselskapene med de beste økonomiklasse-setene på langruter finner du her. Sjekk også Skyscanners liste i faktaboksen.

Flyselskapene med romslig seteplass

Tord Kroknes Berg, bloggeren bak Tordkroknesberg.com, flyr både business-og økonomiklasse.

Og for sistnevnte alternativ, har han noen klare favoritter hva gjelder gode flyseter:

REISEEKSPERT: Tord Kroknes Berg blogger om reisene sine. Foto: Privat.
REISEEKSPERT: Tord Kroknes Berg blogger om reisene sine. Foto: Privat. Vis mer

- Min erfaring er at Turkish Airlines er uovertruffen, ikke bare når det gjelder beinplass, men også komfort og servering. Her får jeg følelsen av å fly premium selv i rimeligste økonomiklasse, skryter Berg.

Ved reiser utenfor Europa, erfarer reisebloggeren at Garuda Indonesia og Thai Airways er i samme klasse.

- Her kan du fly lenge før «blodproppen tar deg», mener han.

Reisejournalisten bak Bortebest.no, Vibeke Montero, erfarer at Emirates, Thai Airways, Singapore Airlines og Qatar Airways tilbyr best benplass.

- De satser på komfort, og det gjenspeiler seg ikke bare i setestørrelsen men på servicenivået generelt. American Airlines er også kjent for sine romslige seter, amerikanerne er jo gjerne litt større enn oss europeere, sier Montero.

REISEEKSPERT: Vibeke Montero har lang fartstid som reisejournalist. Foto: Privat.
REISEEKSPERT: Vibeke Montero har lang fartstid som reisejournalist. Foto: Privat. Vis mer

På kortdistanseflyvninger fremhever Montero irske AirLingus, KLM og Turkish Airlines.

I norsk luft liker Berg SAS og faktisk de gamle flyvemaskinene med slitt interiør best:

- Om beinplassen faktisk er større her vet jeg ikke, men det føles sånn når du synker ned i de loslitte setene, sier Berg videre

Montero mener at charterfly er verstingene når det kommer til benplass:

- Der sitter man trangt og ukomfortabelt. Nest-nederst på verstinglista er lavprisselskapene, mener hun.

Før du velger sete

Hvis det er spesielt viktig for deg med god plass til bena under flyreisen, er dette noe du kan ordne før reisen - også på økonomiklasse, forteller Montero.

- Det er lurt å først skaffe deg informasjon om hvilken flymaskin den aktuelle flyvningen vil være med, for det er ikke slik at alle maskinene til AirFrance, British Airways, Norwegian og så videre har samme benplass, tipser Montero.

- Hos de fleste flyselskaper kan du gå inn på nettsiden deres og velge sete selv, og da bør du være forberedt på at de beste setene koster mer; du betaler rett og slett for komfort, legger hun til.

Før du velger sete, anbefaler Montero at du sjekker på Seatguru hvor det er best seteplass på de ulike flyvemaskinene.

- Hvis du ikke finner gode seter på nett, og skal fly rutefly, lønner det seg alltid å be om hjelp fra flyselskapet i så god tid i forveien som mulig. Aldri vent til du er på flyplassen, råder hun.

- Planlegg godt i forveien

Når Berg er på reise, ønsker han at hele turen skal være så komfortabel som mulig.

- For meg er ikke fly et nødvendig onde for å komme seg fra A til B. Derfor vektlegger jeg komfort og benplass høyt, sier han.

Montero er derimot ikke så opptatt av benplass når hun bestiller flybilletter:

- Jeg er 1.60 høy, da. Men jeg har full forståelse for at det kan være et sant mareritt å fly langt med liten benplass for de som er så heldige å ha lange ben, sier hun.

- For dem det gjelder, anbefaler jeg at man planlegger flyreisen så godt man kan med tanke på å skaffe seg et sete der det er muligheter til å bevege bena, avslutter hun.

For ordens skyld: Vibeke Montero og Tord Kroknes Berg har ingen sponsoravtale eller betalt samarbeid med flyselskapene de fremhever som favoritter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer