Gjenåpning etter corona

Her er gjenåpningen av samfunnet i gang

Flere europeiske land er i gang med å gjenåpne samfunnet, og denne uken røper Norge sin gjenåpningsplan.

UTESERVERING: Flere land åpner for uteservering på forskjellig vis når de gjenåpner etter corona. Her fra Porto i Portugal. Foto: NTB
UTESERVERING: Flere land åpner for uteservering på forskjellig vis når de gjenåpner etter corona. Her fra Porto i Portugal. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 7. april vil statsminister Erna Solberg (H) legge frem planen for gjenåpning av det norske samfunnet - det mens de nasjonale tiltakene fortsatt er svært strenge, og forlenget til og med 14. april. Både helseminister Bent Høie (H) og assisterende helsedirektør Espen Nakstad har den siste tiden påpekt at smitten må ytterligere ned før en eventuell gjenåpning kan finne sted.

Samtidig er det flere land i Europa hvor de allerede har begynt å lette på tiltakene allerede.

Åpne utendørskafeer og museer

Ett av landene med de desidert laveste smittetallene i Europa per i dag, er Portugal. Der er tallet nede i 60,25 tilfeller per 100 000 innbyggere - kun Island har lavere smitte enn dette sydlige landet.

De gjennomførte en større nedstenging i midten av januar, ifølge NTB, og i påska var det ikke tillatt å forflytte seg mellom landets kommuner, skriver Visit Portugal.

Nå er landet i gang med sin stegvise gjenåpning, og fra 5. april innebærer dette blant annet åpning av utekafeer - med grupper på maks gjester som kan sitte sammen.

Også butikker på opptil 200 kvadratmeter med dør ut til gaten, svømmebasseng og golfbaner er blant det som nå får lov til å holde åpent.

19. april skjer en ytterligere gjenåpning - dersom ikke smittesituasjonen skulle tilsi noe annet, som blant annet tillater kino, teater, alle butikker, kjøpesentre og restauranter å åpne - med noen begrensninger på gruppestørrelsen på sistnevnte.

Hva med Spania?

Smittesituasjonen i Spania er ikke like positiv som den i Portugal, men landet har samtidig synkende smittetall, spesielt i enkelte regioner, som Balearene og Valencia-regionen.

Statsminister Pedro Sánchez er samtidig positiv til at landet vil avslutte sin alarmtilstand som planlagt 9. mai, etter å ha blitt innført i oktober, skriver rtve. Dermed vil tiltak som går på bevegelsesfrihet og portforbud opphøre fra denne datoen - hvis ikke smittesituasjonen skulle endre seg.

Stegvis gjenåpning i Danmark

Utgangspunktet for en gjenåpning hos våre danske naboer, er at de i risikogruppene og de over 50 år skal være vaksinert. Da er planen en gjenåpning av samfunnet med 14-dagers intervaller, og første steg av gjenåpningen der skjer i perioden 5-20. april, skriver den danske statsministerens kontor. Det er også tillatt for frisørsalonger og kjøreskoler å starte opp sin virksomhet igjen, ifølge NTB.

I denne perioden vil flere elever i de fleste aldersgrupper og studenter komme delvis tilbake på skolen.

Fra 13. april kan alminnelig handel i kjøpesentre og stormagasin med et areal på 15 000 kvadratmeter eller mer, gjenåpne, men kinoer, restauranter og kafeer inni samme lokaler må fortsatt holde stengt. Fra 21. april kan også større kjøpesentre åpne dørene, og det kan åpnes for utendørsservering på restauranter og kafeer, museer, kunsthaller og biblioteker - til de med coronapass.

Danmark har per i dag en god del lavere smittetall enn Norge.

Sverige har derimot valgt å forlenge coronanedstengningen til begynnelsen av mai, ifølge NTB.

Tsjekkia avslutter unntakstilstand

I Tsjekkia varsler regjeringen delvis gjenåpning av butikker og uteservering i slutten av måneden, skriver NTB.

Unntakstilstanden i landet vil som planlagt bli avsluttet søndag, og det innebærer slutt på nattlig portforbud og reiserestriksjoner internt i landet.

Tsjekkia har i løpet av coronapandemien slitt med høye smittetall flere ganger, og har fortsatt blant de høyeste smittetallene i Europa.

Vil trekke til seg turister

Et annet land som ikke har fått ned smitten betraktelig, og har noe høyere tall enn Norge, er Hellas. Likevel velger de å gjenåpne, skriver NTB.

Myndighetene ønsker å få fart på økonomien igjen, og håper at EU innfører vaksinepass slik at turistsesongen kan starte i midten av mai. 14. mai ønsker de å åpne for turister som er vaksinert eller har antistoffer mot corona, skriver travelandleisure.com.

De fleste butikker kan nå holde åpent, men kunder må bestille tid på forhånd og det settes maksgrense for antall i butikklokalet. Kjøpesentre er fortsatt stengt.

Storbritannia i annen fase

Storbritannia er på vei inn i annen fase av gjenåpningen. Fra neste uke kan engelskmenn igjen gå til frisør og på treningssenter, samt besøke butikker og restauranter som har uteservering.

I Storbritannia er det antydet at det kan åpnes for utenlandsreiser i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer