Blue Flag - eller «Blått Flagg» på norsk - er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer.
Det stilles strenge krav til blant annet vannkvalitet, miljø, service og sikkerhet på strender og marinaer - og i i senere tid også på turistbåter.

Slik finner du den beste
På denne tiden hvert år annonseres årets strender på denne kanten av verden, og nå har de kunngjort strendene som tilfredsstiller kravene for å få blått flagg i Norge.
Det er i alt 17 strender og tre marinaer som i år har blitt undersøkt og kontrollert - og funnet gode nok til å bestå kravene og som dermed kan heise det blå flagget, som er kjennetegnet for Blått Flagg-strendene.
- Sikre på rent vann og rengjorte toaletter
– For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser og tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig, sier Norges Blått Flagg-koordinator Marit Kjellesvik.
Det er også krav til førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon - og informasjon om sårbare nærliggende naturområder og økosystemer.

De beste solbrillene
Strendene må gjennomføre omfattende badevannstesting i henhold til EUs badevannsdirektiv, og her må resultatene må være av klassifisert som «excellent» for å få Blått Flagg.
Nærmere 4500 strender, marinaer og båter er nå Blått Flagg-sertifisert for sommersesongen på den nordlige halvkule.
Totalt deltar 45 land i Europa, Afrika, New Zealand, Brasil, Canada, Sør-Korea og Karibia i Blått Flagg-ordningen.
Tradisjonelt sett er det Spania som har aller flest Blue Flag-strender, etterfulgt av Hellas, Tyrkia, Italia, Frankrike, Portugal og Danmark.
Du kan lese mer om hva som kreves for å bli tilkjent blått flagg, lenger ned i artikkelen. Aktørene som ønsker å bli vurdert for det blå flagget, må selv søke.
Her er sommerens fineste strender og marinaer
I 2018 var Norge representert med 16 blått flagg-strender og 5 marinaer, og for 15 år siden var tallet to (2) – så her har det skjedd en enorm utvikling de siste åra.
Følgende norske strender og marinaer kan heise Blått Flagg i 2020:

Godkjente strender:
- Foten i Fredrikstad kommune
- Storøyodden badestrand i Bærum kommune
- Sjøstrand, Hvalstrand, Hvamodden, Holmenskjæret og Vollen i Asker kommune
- Bystranda i Kristiansand kommune
- Helleneset i Bergen kommune
- Sjøbadet og Tronvik i Moss kommune
- Ringshaugstranda i Tønsberg kommune
- Åkrasanden i Karmøy kommune
- Kroksand i Hvaler kommune
- Orrestranda i Klepp kommune
- Huk i Oslo kommune
- Badestranda i Dyreparken, i Kristiansand kommune
Godkjente marinaer:
- Lillesand Gjestehavn i Lillesand kommune
- Grimstad gjestehavn i Grimstad kommune
- Kongelig Norsk Seilforening, Dronningen Marina i Oslo kommune
Sesongstart 5. juni
Som nevnt ovenfor: Kandidater må selv søke om å få delta i ordningen. De som søker vil først vurderes av en nasjonal jury, som deretter sender sin innstilling til en internasjonal jury.
Kriteriene er internasjonale og like for alle land som deltar.

Tabbene som ødelegger badetøyet
Blått Flagg-sesongen varer fra 5. juni til 31. august, og for at strender eller marinaer skal kunne heise flagget, må alle kriteriene være oppfylt.
Grunnet coronaviruset og covid 19-tiltak, vil det i år kunne hende at flagget ikke heises 5. juni, men at det vil drøye lenger mot sommerferien før alt er på plass og flagget kan heises.
I Norge er det organisasjonen FEE Norway (Foundation for Environmental Education) som er ansvarlig for Blått Flagg.
– Blått Flagg er en eksklusiv utmerkelse som slettes ikke alle får. Derfor vil jeg gi honnør til kommunene som har klart å få utmerkelsen. Det viser at kommunene er miljøbevisste og at de bryr seg om at både kommunens innbyggere og gjester utenfra får en hyggelig opplevelse når de besøker disse friområdene, sier Jan-Henrik Larsen, medlem av Blått Flagg-juryen og avdelingsleder i NHO Reiseliv.
Om Blått Flagg
Blått Flagg (Blue Flag) er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. Ordningen eies og drives av Foundation for Environmental Education (FEE).
Aktørene som ønsker å bli vurdert, må selv søke organisasjonen om dette.
Formålet med Blått Flagg er å bidra til å fremme bærekraftig utvikling ved strender, marinaer og blant tilbydere av båtturisme-aktiviteter. Dette skjer gjennom strenge krav til miljøledelse, vannkvalitet, sikkerhet og service, samt miljøopplæring og informasjon.
Blått Flagg ble innført i Norge i 1999.
De viktigste kriteriene for å få blått flagg er:
- Godkjent vanntest hver 14. dag.
- Ingen industriutslipp eller forurensning.
- Godkjent livredningsutstyr eller badevakt.
- Godkjente toaletter, også for bevegelseshemmede.
- Søppelbøtter, som tømmes regelmessig.
- Godkjent renovasjon.
- Ingen bilkjøring.
- Informasjon om strand og miljø.
- Trygg atkomst til stranda.
De øvrige strendene og marinaene på den nordlige halvkule som er tildelt Blått Flagg for sommersesongen 2020, publiseres 10. juni.
