UDs reiseråd

Her er reglene som gjelder nå

UD forlenger sitt globale reiseråd til 15. april.

REISERÅD: Nordmenn oppfordres til å holde seg innenlands til og med 15. april. Dermed bør man ha Spania-ferien på vent. Foto: NTB Scanpix
REISERÅD: Nordmenn oppfordres til å holde seg innenlands til og med 15. april. Dermed bør man ha Spania-ferien på vent. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tirsdag formiddag melder opplyser Utenriksdepartementet det forlenger det globale reiserådet til 15. april. Reiserådet går ut på at UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land, skriver Dagbladet.

UD skriver at det som kjent er gjort unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning.

Per i dag gjelder dette et fåtall land og nordiske regioner. Samtidig har disse strenge restriksjoner for innreise.

Hva betyr globalt reiseråd?

Utenriksdepartementets reiseråd går altså ut på at de fraråder alle reiser ut av Norge som ikke er strengt nødvendige til alle land.

På regjeringens nettsider forklarer Utenriksdepartementet at de gir offisielle reiseråd når det er grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller en region, eller til å forlate stedet.

Som man skjønner av ordlyden er et reiseråd et råd, ikke et forbud, og det er opp til den enkelte å vurdere om de skal reise eller ikke.

Samtidig er det verdt å kjenne til risikoen for å miste dekning på reiseforsikringen om man velger å reise til et land det advares mot å reise til.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Her er det gult

Følgende land og områder er unntatt fra UDs globale reiseråd, som dermed er definert som gule land og områder av FHI. Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

  • Island
  • I Danmark: Færøyene og Grønland
  • I Finland: Sykehusdistriktene Kajanaland Södra Karelen, Syd-Österbotten og Åland

Regjeringen påpeker at dette ikke er en oppfordring til å reise, og at landet eller området vil kunne bli rødt igjen dersom smittenivået øker. Listen over land blir oppdatert minst hver fjortende dag, og land kan gå fra gult til rødt i oddetallsuker, og fra gult til rødt i partallsuker, skriver FHI.

Det er også greit å være klar over at man eksempelvis ved reiser til Island er pålagt testing og karantene ved innreise. Og i nabolandet Finland har de stengt grensene for innreise.

Reise utenlands i påskeferien?

Forlengelsen av UDs globale reiseråd betyr også at man oppfordres til å bli hjemme i Norge i påskeferien:

I år faller palmesøndag på 28. mars, mens 2. påskedag er 5. april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer