Her er vegmaten best

Her finner du anbefalte spisesteder langs vegen.

BESTE SPISESTEDER LANGS VEIEN: Sofias Café og Bar på Bardøla Høyfjellshotell på Geilo er rutevinner i DHL-guiden for strekningen Oslo-Bergen via RV7. Foto: Bardøla Høyfjellshotell
BESTE SPISESTEDER LANGS VEIEN: Sofias Café og Bar på Bardøla Høyfjellshotell på Geilo er rutevinner i DHL-guiden for strekningen Oslo-Bergen via RV7. Foto: Bardøla Høyfjellshotell Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss må stoppe og spise langs vegen, men ofte kan man ende opp med både dyr og dårlig magefyll. Gjør du hjemmeleksa før du reiser, eller alternativt om du har mulighet til å sjekke med smarttelefonen underveis, kan du enkelt velge den gode vegkroa i stedet for den middelmådige.

Svarene finner du hos DHL eller også Mat langs nasjonale turistveger.

Har du en favorittkro eller -restaurant med god mat langs vegen? Skriv inn ditt tips i debatten nedenfor.

Marché Rygge er best på ruta Oslo-Svinesund, og får tre stjerner i DHL-guiden. Foto: Marché
Marché Rygge er best på ruta Oslo-Svinesund, og får tre stjerner i DHL-guiden. Foto: Marché Vis mer


DHL-guiden

I DHL-guiden finner du vurderinger av ulike spisesteder langs veiene. Dette er en etterhvert årlig foreteelse, hvor DHL-sjåfører er ute i feltet sammen med ernæringsstudenter og tester maten. Hovedfokuset er selvsagt å vurdere og finne steder som serverer den sunneste og mest smakfulle maten.

Alle spisestedene som er testet, blir rangert fra en til tre stjerner, hvor tre er best og én er for så vidt greit, men likevel ikke i toppklasse. Det er også noen spisesteder som ikke får stjerne, og da er det fordi kroene ikke tilfredsstiller guidens krav til matkvalitet og sunnhet. Det er også utropt en rutevinner på alle strekningene.

DHL-guiden utgivelse i år er den sjette i rekken. Totalt har de testet over 100 spisesteder fra nord til sør, og øst til vest.

Rutevinnerne
StrekningSpisestedHvorStjerner
Oslo - Ålesund og MoldeFjellstovaØrskogfjellet, Ørskog2
Oslo - Bergen via E16Valdres Mathus, Kafé og SpiseriValdrestunet, Bagn3
Oslo - Bergen via RV7Sofias Café og BarBardølaveien 33, Geilo3
Oslo - Kristiansand - StavangerMarché BistroKjellstad Lier (Lier Nord)3
Oslo - SvinesundMarché Rygge Øst/VestStorebaug ved Rygge Moss/Rygge3
Oslo - TrondheimVertshuset SinclairKvam3
Oslo - ØrjeDitt GjestehusTrøgstadveien 4 - 6, Mysen3
TromsBios CafeStorslett2
Trondheim-BodøSnåsakroaLangnes, Snåsa3


Du finner spisestedene sortert etter strekning på nettsidene til DHL-guiden. Der finner du også en utskriftevennlig versjon som kan skrives ut og legges i bilen til når du får bruk for den.

Trøtt når du kjører? Stram rumpeballene - bli en sikrere sjåfør

Mat langs nasjonale turistveger

Mat langs nasjonale turistveger konsentrerer seg, som du kanskje allerede har skjønt, om mat langs nettopp de nasjonale turistvegene. Fra og med i sommer skal også alle de nasjonale turistvegene være skiltet, så det skal være lettere å finne fram.

Det er også langs de nasjonale turistvegene du finner de flotteste vegtoalettene - de er faktisk kule å se på. (Hvordan hygienen er, vet vi imidlertid ikke.)

Spørsmålet prosjektet Mat langs nasjonale turistveger stilte seg er: Kan norsk matkultur måle seg med de vakreste utsiktene i landet? Mange bilreiser og matopplevelser senere begynner vi å ane svaret, men utrettelige kjører vi videre på vår jakt etter gastronomiske gullkorn.

Foreløpig omfatter Mat langs nasjonale turistveger kun strekningene Gamle Strynefjellsvegen, Geiranger-Trollstigen, Rondane, Sognefjellet og Valdresflya. Matruta over Sognefjellet har også sin egen nettside med presentasjon av medlemsrestaurantene.

Du kan sjekke hvilke spisesteder som er med i denne oversikten, på nettsiden til Mat langs nasjonale turistveger. Du finner dem også på Facebook.

Mat fra Sundvolden Hotel, som er del av Matvegen. Foto: Sundvolden Hotell
Mat fra Sundvolden Hotel, som er del av Matvegen. Foto: Sundvolden Hotell Vis mer


Matvegen

Du kan også finne utvalgte og kvalitetssikrede spisesteder gjennom Matvegen. Matvegen er en del av sammenslutningen De Historiske hotel & spisesteder, hvor det handler om historier om stedet og menyene. Dette er altså stoppesteder for deg som er ute etter mer enn kun å stagge sulten.

Alle restaurantene må ha en husets meny som er basert på utvalgte lokale råvarer, hvorav noen retter skal fortelle noe om geografisk tilhørighet.

Ta en omvei

Vi vil også nevne at det selvsagt finnes steder det er verdt å stoppe, som ikke er nevnt i noen av de ovenfornevnte oversiktene. Og mange slike steder ligger kanskje ikke tett inntil riksveien eller europaveien - men mange ganger er det verdt en liten avstikker på noen minutter.

Mange små steder som egentlig kanskje er gullkorn, kan være vanskelig å finne. Men flere og flere mindre steder slår seg sammen med andre i ulike kjeder - som igjen kan gjøre det lettere for folk flest å finne fram til dem. Eksempelvis kan vi nevne Den Gyldne Omvei, som viser vei til lokalprodusert mat og annet på Innherred i Nord-Trøndelag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer