Beste strender 2018

Her er verdens beste strender

Her er verdens beste strender – og det inkluderer strender både i Norge og i populære ferieland som Sverige, Danmark, Spania og Hellas.

SPANIA ER BEST, MED 569 STRENDER: Det stilles strenge krav til vannkvalitet, sikkerhet og renslighet, for å få tildelt utmerkelsen Blue Flag - Blått Flagg på norsk. Spania er verdens beste når det kommer til antall strender med Blått Flagg. Dette er en av de spanske strendene: Sa Boadella in Lloret de Mar ved Costa Brava-kysten i Spania. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SPANIA ER BEST, MED 569 STRENDER: Det stilles strenge krav til vannkvalitet, sikkerhet og renslighet, for å få tildelt utmerkelsen Blue Flag - Blått Flagg på norsk. Spania er verdens beste når det kommer til antall strender med Blått Flagg. Dette er en av de spanske strendene: Sa Boadella in Lloret de Mar ved Costa Brava-kysten i Spania. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blue Flag er en kvalitetsordning som stiller krav til blant annet vannkvalitet, miljø og sikkerhet på strendene.

Dinside tester to alternativer til å leie solsenger: Y-ply og WickedWedge på stranda Playa de Amadores på Gran Canaria! Vis mer

På denne tiden hvert år annonseres årets strender, og nå har de kunngjort strendene som tilfredsstiller kravene for å få Blue Flag-merke.

Antallet i år er rekordhøyt

For første gang er det så mange som 4.500 strender i hele verden som er utnevnt til Blue Flag-strender.

4.400 av disse befinner seg på den nordlige halvkule, og det er Spania som har aller flest Blue Flag-strender, etterfulgt av Hellas, Tyrkia, Italia, Frakrike, Portugal og Danmark.

I år er Norge representert med 16 blått flagg-strender (og 5 marinaer). For 15 år siden var tallet to (2) – så her har det skjedd en enorm utvikling de siste åra.

 • Sverige har 5 strender (og 10 marinaer)
 • Danmark har 225 strender (og 29 marinaer)
 • Spania har 569 strender (og 100 marinaer)
 • Hellas har 508 strender (og 15 marinaer)
På Blue Flag-kartet kan du søke opp steder du har tenkt deg og du får da opp strender med blått flagg, som er merket med blå prikker som du ser her. Ved å klikke på prikkene (strendene) får du detaljinformasjon om strendene.
På Blue Flag-kartet kan du søke opp steder du har tenkt deg og du får da opp strender med blått flagg, som er merket med blå prikker som du ser her. Ved å klikke på prikkene (strendene) får du detaljinformasjon om strendene. Vis mer

Nytt av året er også at de utvider til land i Asia og Sør-Amerika, og inkluderer strender i Colombia, India, Sør-Korea og De forente arabiske emirater - og Finland (Åland).

Det er destinasjonene selv som må søke om å få blått flagg – og de må oppfylle en rekke kriterier.

Sjekk din feriestrand her

På Blue Flag sine nettsider kan du søke opp din strand eller ditt feriested for å se om det finnes Blue Flag-strender i nærheten.

Dette gjør du i et interaktivt kart som du finner her.

Skriv inn stedet du er interessert i, i søkefeltet – og så kan du klikke deg gjennom informasjon om strendene du er interessert i.

Taster du for eksempel inn Chania (Kreta), Greece, får du informasjon som du kan se i bildet til høyre – og du kan sjekke detaljer om hver enkelt strand via lenkene som dukker opp.

Du får informasjon om det koster noe å være på stranda, om det er servering/kiosk på stranda, hva slags strand det er (sand, stein, etc.), om det er livvakter der – og annen informasjon som GPS-koordinater, beskrivelse av størrelse på stranda – og mye annet.

Om Blått Flagg

Formålet med Blått Flagg er å bidra til å fremme bærekraftig utvikling ved strender, marinaer og blant tilbydere av båtturisme aktiviteter. Dette skjer gjennom strenge krav til miljøledelse, vannkvalitet, sikkerhet og service, samt miljøopplæring og informasjon. Blått Flagg ble innført i Norge i 1999.

De viktigste kriteriene for å få blått flagg er: •

 • Godkjent vanntest hver 14. dag. • Ingen industriutslipp eller forurensning. •
 • Godkjent livredningsutstyr eller badevakt. •
 • Godkjente toaletter, også for bevegelseshemmede. • Søppelbøtter, som tømmes regelmessig. •
 • Godkjent renovasjon. •
 • Ingen bilkjøring. •
 • Informasjon om strand og miljø. •
 • Trygg atkomst til stranda.

Her er de norske strendene med blått flagg

Som nevnt er det 16 norske strender med blått flagg:

BLÅTT FLAGG: Alle Blått Flagg-strendene er utstyrt med et slikt flagg. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BLÅTT FLAGG: Alle Blått Flagg-strendene er utstyrt med et slikt flagg. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
 1. Helleneset (Bergen)
 2. Aakrasanden
 3. Orrestranda
 4. Bystranda Kristiansand
 5. Stranda i Badeland (Dyreparken Kristiansand)
 6. Ringshaugstranda (Tønsberg)
 7. Sjøstrand (Asker)
 8. Hvalstrand
 9. Hvamodden
 10. Storøyodden badestrand
 11. Huk
 12. Vansjø
 13. Tronvik (Moss)
 14. Sjøbadet (Moss)
 15. Foten (Fredrikstad)
 16. Kroksand (Hvaler)

Her er svenske strender med blått flagg:

Lagunen camping, Slavnäsbadet (Lidköping), Villabadet (Lidköping), Råå Vallar (Helsingborg), Långa bryggen Bjärred (Lomma kommune), Skanörs havsbad (Vellinge), Falsterbo Strandbad (Vellinge), Kämpinge strandbad (Vellinge), Rösjöbadet (Sollentuna).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer