Flymat SAS mot flymat Ryanair

Her får du den beste flymaten

Vi har testet flymaten på SAS mot billigselskapet Ryanair på utvalg, pris og ikke minst, smak på flymaten.

VARM FLYMAT: På Ryanair får du et stort utvalg god varmmat til grei pris. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VARM FLYMAT: På Ryanair får du et stort utvalg god varmmat til grei pris. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Å spise medbrakt niste på flyet er ikke bare billigere, men kan ofte være vel så godt som flymat. Og det er definitivt rimeligere enn å kjøpe baguette og vann på flyplassen før avreise.

Men noen ganger glimter flyselskapene til, og tilbyr mat som slett ikke er så verst, noe Dinside opplevde da vi satte flymat fra SAS og Ryanair på prøve.

Dette har vi sett nærmere på

Dinside har reist tur/retur Oslo - Gran Canaria med SAS sørover, og Ryanair tilbake til Norge. Vi har sett på utvalget av flymat hos de to selskapene, på priser og ikke minst - på smak. Ettersom flytiden er på mellom 5 og 6 timer, har vi tatt utgangspunkt i at man skal kunne bli mett av det man få kjøpt på flyturen.

Her kan du lese vår dom over flymaten hos de to flyselskapene - hvor det ene helt klart leverer bedre mat enn konkurrenten.

Flymaten hos SAS

FLYMAT HOS SAS: Utvalget av matretter er begrenset. Vil du ha noe annet, må du bestille på forhånd. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FLYMAT HOS SAS: Utvalget av matretter er begrenset. Vil du ha noe annet, må du bestille på forhånd. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Utvalget hos SAS består av dagens salat, dagens smørbrød og pizza margherita - som vi har testet. I tillegg har flyselskapet en frokostmeny på avganger fram til klokken 09:00, bestående av juice, et smørbrød, yoghurt med müsli og kaffe eller te.

Du får også et utvalg drikkevarer, og man får kaffe og te servert gratis under hele flyturen.

Dagens salat:

Dagens salat. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Dagens salat. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Med tanke på at du får en varmrett til 55 kroner hos Ryanair, syns vi 80 kroner er vel mye for en salat, som ifølge brosjyren til SAS varierer fra dag til dag. Når det er sagt, leverer salaten både på smak og ikke minst på det flymat stort slett sliter med, nemlig konsistens. Her får du mat med tyggemotstand, i form av smakfulle hvetekorn, sprø salat og bønner. Saftig kylling i store biter gjør også dette til et godt måltid. Den eneste faren er at dette kanskje blir litt sært for de som liker litt mer tradisjonelle ingredienser.

Pizza margherita:

Pizza margherita. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Pizza margherita. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Er du glad i pizza, er dette et trygt og godt alternativ som lever opp til forventningene: Du får en helt grei vegetarpizza med god smak, til en ok pris på 55 kroner.

Bunnen er en smule tykk, men denne pizzaen vil de aller fleste like, både voksne og barn. Et godt alternativ til kalde smørbrød, som ofte ligger i samme prissjikt.

Dagens smørbrød:

Dagens smørbrød. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Dagens smørbrød. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Er målet ditt å bli mett, er dette et helt ok alternativ. Men det er ikke så mye mer enn det. Dagens SAS-smørbrød, som altså vil varierer fra dag til dag, er det vi forbinder med et tradisjonelt fly-smørbrød: Det smaker helt ok men har lite smak og mangler konsistens. Brødet, som minner om polarbrød, er i vel søtt, og det er delte meninger om bruken av pesto på et smørbrød med ost. 65 kroner er litt i overkant prismessig.

Konklusjon: Ettersom vår flight varte i nærmere seks timer, var det ikke spesielt praktisk med bare én matservering, rett etter avgang. Utvalget er litt lite, selv om det skal være mulig å bestille flere forskjellige retter på nettet på forhånd. Gratis kaffe og te med påfyll er et pluss, men ellers er det høye priser i forhold til hva du får, og i forhold til prisene hos konkurrenten Ryanair.

Flymaten hos Ryanair

FLYMAT HOS RYANAIR: Stort utvalg til greie priser - men de var utsolgt for flere av rettene vi ba om.
FLYMAT HOS RYANAIR: Stort utvalg til greie priser - men de var utsolgt for flere av rettene vi ba om. Vis mer

Ryanair har i utgangspunktet et relativt bredt utvalg mat, både av varmretter, supper og kalde alternativer som smørbrød, kaker og snacks. Samtidig er det verdt å merke seg de var utsolgt for en del av rettene vi ønsket å bestille.

Ryanairs priser er greie med tanke på hvor mye mat du får. Men flaskevannet koster mer enn hos SAS, og du må betale for kaffen, og får heller ikke påfyll. Pluss for muligheten for å sette sammen pakker bestående av sandwich eller varmmat, drikke og potetgull for 10 euro, og smaksmessig er det uten tvil Ryanair som trekker det lengste strået.

Ratatouille:

Ratatouille. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Ratatouille. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Varmretten til 6 euro, altså rundt 55 kroner med dagens kurs, gir assosiasjoner til ferdigretter man varmer i mikrobølgeovnen hjemme, men her får du valuta for pengene: Retten som består pastaskruer og ratatouille smaker godt, og det er slett ikke så kjedelig som mye annen flymat man har fått servert i andre sammenhenger.

Her får du en stor porsjon mat med mye smak og godt med grønnsaker - som de fleste vil like.

Sweet and Sour:

Sweet and Sour Chicken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Sweet and Sour Chicken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kylling med sweet and sour-saus og ris er en klassiker, og også her blir vi positivt overrasket.

Retten som både inneholder kylling og grønnsaker faller i smak, og er nok et eksempel på at det går an å lage flymat som faktisk smaker mye, og godt. Pluss for stor porsjon, og grei pris på 55 kroner.

Ham&Cheese panini:

Ham&Cheese panini. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Ham&Cheese panini. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Er du glad i smeltet ost, er denne paninien et trygt valgt, som vil duge for de fleste.

Du får det du forventer, selv om det er en smule kjedelig for de av oss som liker litt mer smak. Positivt med et varmt smørbrød-alternativ, og grei pris på 50 kroner - selv om vi da heller ville gått for en av varmrettene.

Kids box/kyllingnuggets og pommes frites:

Kids box. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Kids box. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hos Ryanair får du servert en av de desidert mest typiske barnerettene. Og selv om nuggets kanskje ikke er den mest spennende maten i utgangspunktet, blir disse vel triste på grunn av lite smak og ingen sprøhet. Men det smaker ikke vondt, bare en smule kjedelig - og antakelig vil barna synes disse er helt innafor. Pommes fritesen, derimot, er hakket bedre, og langt sprøere. 5 euro, eller rundt 46 kroner med dagens kurs, syns vi er innafor.

Gourmet snack pack:

Gorumet snack pack. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Gorumet snack pack. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Er du ikke spesielt sulten men har lyst på en snack, kan en snack pack som denne være et ok alternativ, selv om ikke alt innholdet falt like godt i smak hos hele testpanelet.

Samtlige var enige om at både de rista maiskornene, små salte kringler og sjokoladen smakte godt. Men den flytende cheddaren var det delte meninger om, og hummusen var det ingen som likte. I tillegg fulgte det med salte kjeks og italienske små kavringer. En helt ok snack - men ikke forvent en gourmetopplevelse.

Konklusjon: Ryanair har et godt utvalg av trygge retter som mange liker, til greier priser. De får dessuten pluss for at varmmaten smaker godt, men dessverre var det flere retter de ikke hadde inne.

På en såpass lang flytur er det positivt med to matserveringer, men dumt at man ikke kan bestille kalde smørbrød under varmmatserveringa på starten av flighten. Og vi savnet gratis kaffe - hos Ryanair får du heller ikke påfyll.

Derfor har Ryanair best flymat

Totalt sett er det Ryanair vi er mest fornøyd med, og det er det som du kan se over, flere grunner til:

De har det beste utvalget, til gode priser. Dessuten smaker maten stort sett godt, og bedre enn det man gjerne forventer av flymat.

Selv om maten hos SAS slett ikke var verst, og du får gratis kaffe, er utvalget langt dårligere og prisene stivere enn hos Ryanair.

LES OGSÅ:
Fyll vannflaska gratis etter sikkerhetskontrollen
Se den nye avgangshallen på Gardermoen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer