Her får du ekstra beinplass om bord

Maersk Air skal starte med tilbud der du kan kjøpe deg ekstra beinplass. Også flere amerikanske flyselskaper bruker nå beinplass som konkurransefortrinn.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste flyseter er utformet etter målene av en mann på omkring 178 centimeters høyde, og for mange som er større betyr det at flyturen blir en kamp om å sikre blodsirkulasjon og komfort. I en verden der stadig flere blir storvokste, har enkelte flyselskaper nå funnet ut at de kan bruke seteplass og beinplass som lokkemiddel, og at enkelte også er villige til å betale ekstra for å sitte romslig.

Maersk med nytt tilbud

Her får du ekstra beinplass om bord


Danske Maersk Air vil fra denne våren av ha et tilbud der kundene selv kan velge beinplass. På selskapets Boeing 737-700 som går i ruter fra København, blir det fire ulike seteklasser - small, medium, large og XL. Small tilsvarer et trangt lavprissete med 70 centimeter fra seterygg til seterygg. 72 av 132 seter har denne størrelsen. Betaler du 200 danske kroner ekstra får du et av 40 mediumseter med 10 centimeter ekstra beinplass. For å få 20 centimeter ekstra beinplass velger du et av 12 largeseter og betaler 500 danske kroner ekstra. Vi du i tillegg ha 50 prosent bredere seter velger du XL. Det er åtte av disse setene i hvert fly, og prisen du må betale for romsligheten er 1.400 danske kroner ekstra.

- Maersks prising (...) vil endre måten flyindustrien tenker og handler, påstår Finn Øelund, president i Maersk i en pressemelding.

Det er allerede mulig å reservere billetter etter dette nye prissystemet hos Maersk Air.

Kriger i USA

Din mening:

Vil du betale ekstra for god beinplass? (Avsluttet)
Ja, om det ikke er for dyrt(73%) 484
Nei(15%) 102
Ja, uansett pris(12%) 79
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Noen av de største flyselskapene i USA kriger også om langbeinte og plasskrevende passasjerer. American Airlines har markedsført at de øker beinplassen på turistklasse til mellom 86 og 89 centimeter uten ekstra kostnad. Dette gjelder omkring 75 prosent av selskapets flåte skriver avisen USA Today.

Dette har fått en annen gigant, United Airlines, ut av skapet med utsagn om at de følger på med tilsvarende tilbud i en klasse de kaller økonomi pluss. Dette skal tilbys i hele selskapets flyflåte innen slutten av mai. Uniteds tilbud gjelder imidlertid kun noen seterekker og tilbys kunder som betaler full økonomipris eller som er gode bonuskunder.

Seteplass har også blitt et tema for lavprisselskaper. JetBlue meldte i november at de fjernet en seterekke fra alle sine fly. Dette gir økt plass, og omkring 86 centimeter beinplass om bord.

Til sammenligning får du mellom 74 og 76 centimeter hos selskaper som Sterling og Ryanair, og jevnt over 81 hos SAS og Braathens.

 • Trange seter - et sikkerhetsproblem
 • Mest beinplass - se vår undersøkelse fra desember 2002
 • Maersks nye seteklasser - faksimile fra www.maerskair.com.
  Maersks nye seteklasser - faksimile fra www.maerskair.com. Vis mer


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer