Her får du gratis storviltjakt

Jakt i Norge blir stadig mer populært - og dyrere. Spesielt storviltjakt. Slik kan du bli med til lavpris...

Publisert
Sist oppdatert

Det å være jeger blir stadig mer populært i Norge. Samtidig blir det stadig dyrere å gå på jakt.

Ifølge Aftenposten kan det koste opp mot 1.000 kroner timen for å få en fullguidet jaktpakke om du vil felle skogens konge, elgen. En reinsdyrbukk kan også bli din for rundt 50.000 kroner, skriver avisen.

Slik trenger det ikke å være. Det finnes gode muligheter til å jakte også for deg som mangler en millioninntekt. Det kan faktisk være gratis.

Legger til rette for ferske jegere

Sven Stenbrenden er pensjonert jaktkonsulent og har tidligere jobbet 18 år i Norges Jeger og Fiskeforbund, NJFF. Han kan fortelle at prisene for tilgang på jakt stiger.

- Det er ingen tvil om at det har blitt dyrere med jakt ettersom grunneiere har begynt å se potensial i alternative inntekter på skogen sin. Inntjeningen på tømmer har gått ned, samtidig som det blir stadig mer populært å gå på jakt. Det er særlig storviltjakt som koster, sier Stenbrenden.

Reinsdyr kan du jakte gratis flere steder i Norge om du er førstegangsjeger.  Foto: villreinen.no
Reinsdyr kan du jakte gratis flere steder i Norge om du er førstegangsjeger. Foto: villreinen.no Vis mer


Det finnes likevel alternativer. Småviltjakt er ofte rimelig i områder der det er statsallmenninger som er styrt av det offentlige eller NJFF, mens storviltjakt ikke er like tilgjengelig for offentligheten, med mindre du har råd til å betale for jakten.

Det er som oftest grunneierne som styrer jakten på elg, hjort og til dels reinsdyr. Å komme seg med på jakt avhenger gjerne av om du er i familie med eller kjenner grunneier, eller som sagt at kjøper deg inn på jaktlaget eller leier hele jaktterrenget. Likevel finnes det rimelige smutthull.

- Det er flere av NJFF sine fylkeslag som holder såkalte skoleringskurs. Dette vil si opplæring i storviltjakt. Noen steder er det gratis, mens andre steder må du betale en mindre sum for å få være med på slike kurs. Kursene involverer at du kan jakte på lik linje med andre jegere mens du får opplæring, forteller Stenbrenden.

Han anbefaler jegere å ta kontakt med det lokale fylkeslaget sitt for å finne ut av mulighetene.

Les også: Konger i kamp - bli med på elgjakt

Billig og gratis storviltjakt

DinSide sjekket med flere av NJFFs fylkeslag om mulighetene til å jakte storvilt.

I Hedmark kan du være med å jakte elg til en billig penge.

- Vi tar med jegere på skoleringsjakt i fem dager i Trysil fra 6-10 oktober. Da er alt inkludert og alt du trenger å ha med er klær og våpen, samtidig som du må ha bestått jegerprøven og skutt opp til storviltprøven. Om du ønsker å kjøpe med deg elgkjøtt hjem, må du betale 65 kroner kiloen for det, forteller Ole Mattis Lien, fylkesleder i Hedemark

Mange av NJFF sine lokallag arrangerer rimelige kurs hvor du kan skyte din første elg og få nye jaktkamerater.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Mange av NJFF sine lokallag arrangerer rimelige kurs hvor du kan skyte din første elg og få nye jaktkamerater. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Også i Sør Trøndelag kan du være med på elgjakt, samt hjortejakt om du har fylt 16 år.
Fylkeslaget tilbyr fullpensjon jakt på både hjort og elg til 3.000 kroner. Jakten foregår på Songli i Orkanger kommune fra 18. til 21. september med tanke på hjortejakt, og 2. til 5. oktober for elgjakt.

Ønsker du å gå på reinsdyrjakt, kan du faktisk gjøre det gratis. På grunn av spesielle regler med innbygdsrett, altså du må bo i området for å få lov til å jakte der, kan dette være litt vanskeligere for folk utenfra å delta på.

- Mange steder deles det også ut et gratis villreinkort til førstegangsjegere, som i Skjåk og Otta, forteller seksjonssjef Ingebrigt Stensaas i Direktoratet for naturforvaltning.

Bor du i Tinn eller Vinje og ikke har fylt 19 år, kan du bli med på fem dager reinsjakt helt gratis. Med støtte fra Regionalt oppsynsutvalg for Hardangervidda, og i samarbeid med erfarne villreinjegere, inviterer Norsk Villreinsenter Sør på Skinnarbu ungdom til jakt og villreinfangst.

Les også: Eksotisk jakt i utlandet

Gratis småviltjakt

Det finnes også en rekke alternativer for deg som vil jakte småvilt gratis, kan Stenbrenden fortelle.

- Duejakt er en veldig populær form for jakt, som ofte er gratis. Grunneiere vil gjerne at duer på eiendommen deres skal bli jaktet på, men husk å spørre om tillatelse først. Også rovdyr som rev, mink og mår er det mange grunneiere som gir gratis tilgang på.

- Etter norsk lov er også all jakt av sjøfugl ved havet gratis og åpent for alle etter du har betalt jegeravgiften, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer