Her får du passet ditt påskrevet

Pass får du ikke hvor som helst, og når som helst.

Publisert
Sist oppdatert

Pass kan bare utstedes ved personlig oppmøte. Du kan altså ikke spare tid ved å ringe inn bestilling eller sende papirer på forhånd. Maskinlesbare pass får du i posten.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Skroll ned for mer.

Hos politiet

Du må søke om pass hos politiet der du er bosatt. Bor du i utlandet, må du ta kontakt med nærmeste utenriksstasjon for hjelp. Søknaden fylles ut på ferdigtrykte blanketter, og leveres og underskrives ved personlig fremmøte. Sammen med søknaden må du ha med dåps- eller fødselsattest (evt. statsborgerbrev), navnebevilling om du har byttet navn og papirer som dokumenterer bosted og fødselsnummer. Det kan for eksempel være ligningsattest eller papirer fra folkeregisteret. Dessuten tar du med deg det gamle passet, uansett om det fortsatt er gyldig eller ei.

I tillegg må du levere to passfoto. De skal være relativt nye, og vise deg fra skrå forfra slik at ett øre og nesens profil synes.

Barna også

Småen trenger også pass, selv som baby. (Bildemontasje) Foto: Gry Ernie
Småen trenger også pass, selv som baby. (Bildemontasje) Foto: Gry Ernie Vis mer


Barn under 16 skal også ha pass ved utenlandsreiser. Ordningen med å føre inn barn i foreldrenes pass ble avsluttet i 1997. Pass utstedes kun ved samtykke av foreldre, verge eller voksne med omsorgsrett.

 • Les om lille Marlene som måtte få nødpass i siste liten, da mor og far skulle ta henne med på hennes første ferietur til utlandet.
 • Priser og gyldighet:

  Pass til voksne:
  740 kroner. Holder i ti år.

  Pass til barn (opp til 16 år):
  175 kroner. Holder i to år for barn mellom 0 og 5, tre år for barn mellom 5 og 10, og fem år for barn mellom 10 og 16.

  Nødpass:
  Samme pris som vanlige pass. Holder kun for den aktuelle reisen.

  Tilbake til innledningen.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer