Billige reiser

Her finner du de beste reisetilbudene i romjula

Det kan være smart å bestille ferien nå.

REISELYST: I romjula setter mange seg ned for å planlegge ferien i 2018. Foto: I am Kulz/Shutterstock/NTB scanpix
REISELYST: I romjula setter mange seg ned for å planlegge ferien i 2018. Foto: I am Kulz/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I romjula er det mange av oss som begynner å tenke på ferie i året som kommer.

- Erfaringsmessig er det da folk har god tid til å planlegge og bestille sine neste reiser, og vi forventer et stort bestillingsrush i slutten av desember og begynnelsen av januar også i år. Mange av de mest populære reisemålene våre har allerede begynt å fylle seg opp, forteller informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving i en pressemelding.

- Planlegging gir best tilbud

Men er tilbudene gunstigere nå i romjula enn på andre tider av året?

Ikke egentlig. Hele året finner du nemlig billigreiser, restplasser og spesialtilbud. Men at det er smart å være ute i god tid, er ekspertene enige om.

Med andre ord gjelder ikke den gamle regelen lenger om at folk som er ute i siste liten alltid får de beste tilbudene.

SISTE LITEN: Jovisst finnes det restplasser. Men ekspertene anbefaler planlegging framfor å vente til like før man skal dra. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SISTE LITEN: Jovisst finnes det restplasser. Men ekspertene anbefaler planlegging framfor å vente til like før man skal dra. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

- Det er en myte at reiser blir rimeligere jo nærmere avreisedato du kommer, uavhengig av om det er pakkereise eller kun flybillett man er ute etter, uttalte Beatriz Rivera, PR-og kommunikasjonsansvarlig hos Apollo Reiser til Dinside skrev om billigreiser og 2017-tilbud i januar.

- Venter man for lenge kan man faktisk risikere at reisen i skoleferien fort kan øke så mye som 20-25 prosent.

- Ikke følg strømmen

Ikke overraskende går de beste tilbudene først, både når det gjelder flytider, hoteller og reisemål.

Men akkurat det gjør det smart å ikke reise når alle andre gjør det. Om du er pensjonist, student eller har en arbeidsgiver som synes det er like greit at du legger ferien til januar i stedet for juli, kan du tjene mye på å bestille reiser så langt unna køen som mulig.

ALENE-FERIE: Det finnes mange fine steder som er sparsomt besøkt utenfor høysesongen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
ALENE-FERIE: Det finnes mange fine steder som er sparsomt besøkt utenfor høysesongen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Reisebloggeren Gunnar Garfors er blant annet kjent for å ha besøkt alle land i verden. Han hadde to tips da vi snakket med ham i januar: Ta ferie når få andre har kan reise og velg Øst-Europa, Afrika, Asia og Sør-Amerika framfor Sør-Europa, Vest-Europa og Nord-Amerika.

– Reis mot strømmen, ikke reis dit alle andre vil dra, det betyr svært høye priser, mente Garfors.

Til sommeren er det stort sett sol som gjelder, men da det kan bli i svært varmt mange steder sør i Europa.

Samtidig er det vinter i Sør-Afrika og Australia. Men «vinter» i disse områdene betyr behagelige sommertemperaturer for oss nordmenn.

Knalltilbud i januar

Stadig flere nordmenn tilbringer jula i land med langt mer behagelige temperaturer enn hjemme. Så mange at jula nå har blitt høysesong, og dermed nesten like dyr som sommersesongen fra midten av juni til midten av august, vinterferien i midten av februar, påsken i mars/april og høstferien i begynnelsen av oktober.

FERIE FOR TO TIL 720 KRONER: Om du vil se vakre Gdansk i vinterskrud sammen med din kjære, er det nesten gratis i januar. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FERIE FOR TO TIL 720 KRONER: Om du vil se vakre Gdansk i vinterskrud sammen med din kjære, er det nesten gratis i januar. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Men kan du reise like over nyttår eller i februar før eller etter vinterferien, står tilbudene i kø. Det gjelder spesielt storbyferier i Europa og typiske syden-reisemål.

Her er noe av det vi fant:

Berlin, mandag til fredag 8.-12. januar (Norwegian fra Gardermoen, kun fly, 1 person): 646 kroner

Tre dager (3.-5- januar) i Gdansk, Polen med hotell og fly (2 personer) fra Torp: 702 kroner

4 dager (23.-27. januar) i Alicante, Spania (fly fra Torp + hotell for 1 person): 1090 kroner

Faro, Portugal 20.-27. februar (Norwegian fra Gardermoen, kun fly, 1 person): 1.377 kroner

New York i 10 dager med SAS (kun fly, 1 person fra Gardermoen) 21.-31. januar: 3.250 kroner

1 uke på Tenerife for to med fly og hotell, avreise 7. eller 14. januar: 4.596 kroner

1 uke (6.-14. januar) på Gran Canaria for to med fly Ålesund og hotell: 6.506 kroner

(Tilbudene ble funnet ved tilfeldige prissøk 27/12-2017, og Dinside tar ikke ansvaret for at turene fortsatt er tilgjengelige.)

Luksus til vekslepenger

Å sammenligne priser på reiser er ikke alltid så enkelt. Det dreier seg jo om vidt forskjellige reisemål, flytider og hotellstandarder.

Du bør derfor ha klart for deg om du for eksempel aksepterer å fly grytidlig om morgenen eller om du i verste fall er villig til å bo i en bråkete bakgate med trist utsikt.

FANTASIPRIS: Luksuriøse storbyhoteller som lever av forretningsreisende har ofte gode tilbud når etterspørselen svikter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FANTASIPRIS: Luksuriøse storbyhoteller som lever av forretningsreisende har ofte gode tilbud når etterspørselen svikter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Vi har etterhvert blitt vant til flyturer til hundrelapper til storbyer i Europa. men sjekk returen - den får ofte totalprisen til å vokse betraktelig.

Når dyre giganthoteller opplever avbestillinger og uforutsett lavbelegg, kan de velge å selge rommene sine billig framfor å la dem stå tomme. Derfor bør du alltid ta en sveip over hoteller du vanligvis ikke har råd til først. Kanskje koster det ikke så mye mer enn trestjerners-hotellet du tenkte å bo på.

Liker du å reise alene, øker sjansen for å få en billig reise. De rene flytilbudene gjelder som oftest bare for én person. Det er med andre ord ikke sikkert at reisefølget ditt får billett til samme pris.

Her er noen av stedene du kan lete på når reisefeberen tar overhånd i romjula:

Reiseportaler:

​Finn.no Reise
Google Flights
Google hotellsøk
Reisefeber.no
Reiseguiden.no
Solfaktor.no
Hotels.com
Restplass.no
Tripadvisor

Pakketurer:

TUI
Ving
Apollo

Flyselskaper:

SAS
Norwegian
British Airways
Lufthansa
Air France
KLMVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer