Her finner du en skatt

Gull, sølv og elfenben - norskekysten skjuler uante skatter. Her er det størst sjanse for å finne en av dem ...

Publisert
Sist oppdatert

Datoen er 16. juli 1972, og de to svenske sportsdykkerne Bengt-Olof Gustafsson og Stefan Persson sammen med nordmannen Eystein Krohn-Dale er på dykkertur til fugleøya Runde.

Fra Ålesund dykkerklubbs båt Mercur II hopper de i sjøen i ei bukt sørøst for Kvalneset, nordspissen av Runde.

I en lysning i den meterhøye tareskogen oppdager Stefan Persson en mengde regelmessige, runde små steiner. Når han tar dem opp forstår han at det dreier seg om mynter, og i løpet av kort tid er det klart at det dreier seg om en hel skatt.

Han varsler de to andre, som i mellomtiden har funnet en av Akerendams 40 kanoner. De holder funnet hemmelig for de øvrige dykkerne ombord i Mercur II og returnerer alene dagen etter, men med tilstrekkelig utstyr til å fortsette å ta opp mynt.

I løpet av en treukers periode klarer finnerne, under beskyttelse av politiet, å ta opp nær et halvt tonn med mynter.

Året etter ble det i regi av Bergen Sjøfartsmuseum gjennomført en undersøkelse over et noe større område. Ved denne undersøkelsen ble det i alt funnet cirka 135 kilo mynt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer