Her finner du julenissen

Ikke alle er enige i at julenissen kommer fra Nordpolen. Vi har funnet noen av landene som hevder å ha "copyright" på den smålubne mannen med det kritthvite skjegget.

Publisert
Sist oppdatert

Teoriene er mange om hvor selveste julenissen kommer fra. Mange mener at julenissen stammer fra St. Nikolas, som trolig var biskop i Myra (nå en del av Tyrkia) på 300-tallet, berømt for å hjelpe mennesker, spesielt barn.

 • Klikk her for å vite mer om St. Niklas (ekstern lenke).

  St. Niklas så nok ganske annerledes ut enn dagens mest populære nissefigur, som har hvitt skjegg og rød drakt. Denne nissefiguren skryter Coca-Cola av å stå bak. Nissemannen slik vi kjenner ham i dag dukket nemlig opp i Cola-reklamer i magasiner for ganske nøyaktig 75 år siden.

 • Les mer om Cola-nissen her (ekstern lenke).

  Nissens hus på webkamera

  De nordiske landene er ivrige etter å erklære nissen som sin egen. Finnene, for eksempel, er helt sikre på at det er Finland som er hjemlandet til julenissen. I følge våre naboer bor nissen i Lappland, nord i Finland, og her kan du besøke ham hver eneste dag i året. Før jul i fjor var det faktisk så mange britiske reisende som ville treffe den finske nissen, at det ble kaos og forsinkelser i luftrommet over Norge.

  For julenissen har sin egen lille landsby ved byen Rovaniemi, der han snakker med folk fra hele verden, og hører på hva unger ønsker seg til jul.

 • For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

  Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

  Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer