Fritidsbåter:

Her flyr pengene fort

Dette koster det å bryte reglene på sjøen i sommer.

FARTSTRØBBEL: Stor fart nær land og småbåthavner kan skape store problemer og skader. Foto: Odd Roar Lange
FARTSTRØBBEL: Stor fart nær land og småbåthavner kan skape store problemer og skader. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjøen er det virkelig store fristedet for mange. Men ikke la deg forlede til å tro at du kan gjøre som du vil når du ferdes langs kysten eller i de norske fjordene.

Med stadig større og raskere fritidsbåttrafikk på fjorden øker også risikoen for uhell og ulykker.

POLERING: Vil du ha en blank båt før du setter den på vannet? Følg våre trinn, så har du blank båt i hele sommer. Video: Rune M. Nesheim Vis mer

Derfor intensiverer politiet kontrollene for å gjøre livet på sjøen tryggere for alle.

- Vi kommer til å ha fokus både på fart, rus og generell atferd på sjøen, sier avsnittsleder Eva Brekke hos Sjøtjenesten ved Oslo politidistrikt til DinSide.

Og fra nyttår kom det nye fartsgrenser som båtførerne må kjenne til.

GLEDE OG BESVÆR: Vannscooterne skaper både vrede og begeistring. Foto: Odd Roar Lange
GLEDE OG BESVÆR: Vannscooterne skaper både vrede og begeistring. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Nye fartsgrenser

Kystverket har vedtatt ny forskrift om statlige fartsgrenser på sjøen. Den trådte i kraft 1. januar i år, samtidig som rundt 125 lokale fartsforskrifter i 95 kommuner oppheves, skriver Kystverket og har samlet de lokale fartsgrensene her (ekstern nettside).

I en periode frem mot våren kan sjøfarende oppleve at skiltene som viser fartsgrensen ikke er korrekte. De kan vise for høy eller for lav maks fart, de kan være plassert feil. Dette skyldes at både Kystverket og kommunene trenger noe tid for å få gjort de nødvendige endringene på skiltene, advarer Kystverket.

Regler for Oslofjorden

Oslofjorden er den travleste regionen for fritidsbåter og her kom det nye fartsgrenser for tre år siden.

- Vi går nå inn i den tredje sesongen med nye fartsgrenser til sjøs, men det er fortsatt mange som ikke har fått dem med seg, tror Eva Brekke.

Maksgrensen er 25 knop på sjøen i Oslo kommune. Og er du nærmere enn 200 meter fra land i Oslo, Asker og Bærum så kan farten være maksimalt 5 knop.

Støvsuger båtmarkedet

Totalt finnes det mer enn 900 000 fritidsbåter i Norge viser en måling gjennomført av Sjøfartsdirektoratet i 2018.

Det var en økning på cirka 150 000 båter fra målingen som ble gjennomført i 2012. Den klart mest vanlige båttypen er motorbåt uten overnattingsmulighet og antallet utgjorde mer enn 400 000 båter.

De siste to årene har markedet blitt støvsugd for både nye og brukte fritidsbåter og alt tyder på at antallet nærmer seg 1 million.

FARTSGRENSER: Nye fartsgrenser skal få ned hastigheten til sjøs. Og snart kommer krav om høyhastighetssertifikat. Foto: Odd Roar Lange
FARTSGRENSER: Nye fartsgrenser skal få ned hastigheten til sjøs. Og snart kommer krav om høyhastighetssertifikat. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Nye regler

Med den stadige økningen av antall småbåter har myndighetene økt fokuset på eksisterende lover og regler på sjøen, og innført nye restriksjoner.

En av de nye reglene for barn og ungdommer under 16 år er at båten kan ha maks 10 hk/7,5 kW. Båten kan heller ikke være lengre enn 8 meter (cirka 26 fot) lang, mens det tidligere kravet om 10 knop maksimalfart fjernes.

Fra 1. juni 2023 må alle som skal føre fritidsbåt under 24 meter (inkludert vannscooter) som kan oppnå en hastighet på 50 knop eller mer, ha høyhastighetsbevis.

Promillegrenser

I Norge har vi to ulike promillegrenser for båtførere. Og denne bestemmes av lengden på båten. For førere av båter som er under 15 meter kan du maksimalt ha en promille på 0,8. For større båter og skip er promillegrensen på 0,2.

For promille mellom 0,8 og 1,2 får du bot på 6000 kroner. Er det over 1,2 promille stiger det til 10 000 kroner. I tillegg kan det komme annet straffeansvar for ulykke som forårsakes når man er påvirket av alkohol.

IKKE STOL PÅ SKILTET: Fartsgrensene er endret, men arbeidet med å endre skiltingen er ikke ferdig. Stol derfor ikke på skiltet. Foto: Odd Roar Lange
IKKE STOL PÅ SKILTET: Fartsgrensene er endret, men arbeidet med å endre skiltingen er ikke ferdig. Stol derfor ikke på skiltet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Høyesterett har dessuten avgjort at om man kjører båt med mer enn 0,8 i promille skal man bli fratatt retten til å føre båt i minst ett år, og det skal ikke tas individuelle hensyn.

Har du over 1,5 promille vil det normalt føre til fengselsstraff.

For fort på sjøen

Kjører du båt innenfor badebøyene offentlige badeplasser kan du få en bot på 2000 kroner, uansett hvilken hastighet du har. Det er heller ikke lov å fornøye i badebøyene.

Kjører du raskere enn 5 knop 50 meter fra steder hvor bading pågår kan forelegget komme på 1500 kroner.

Kjører du fortere enn fartsgrensene som for eksempel innenfor en sonene med maksimalfart på fem knop 200 meter fra land, kan du få et forelegg på 1500 kroner.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer