Flyreiser:

Her forsvinner kofferten

Gjør du feil her så får det store konsekvenser for bagasjen din.

GJØR DET FEIL: Mange som kommer fra utlandet glemmer å hente bagasjen sin. Foto: Odd Roar Lange
GJØR DET FEIL: Mange som kommer fra utlandet glemmer å hente bagasjen sin. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Skal du mellomlande på en av landets store flyplasser på vei hjem fra utenlandsferie i sommer? Da må du følge godt med nå.

For her kommer forklaringen på hvorfor du risikerer å miste bagasjen din på hjemreisen, og tipsene på hvordan du skal unngå trøbbel.

Misforståelsen

Hver sommer opplever stasjonssjef Dag Arild Barsten ved Molde Lufthavn Årø at fortvilte passasjerer dukker opp ved skranken for å etterlyse sin tapte bagasje.

Hva stemmer, og hva stemmer ikke om flåttbitt? Vi har fått svar fra ekspertene. Video: Flåttsenteret / NTB / Storyblocks. Vis mer

Felles for dem alle er at de har kommet fra utlandet, mellomlandet på Oslo Lufthavn og fløyet videre til en innenlandsflyplass i Norge.

Ved innsjekkingen i utlandet fikk de beskjeden: «Bagasjen din er sjekket inn helt til fram til bestemmelsesstedet».

- Men beskjeden er til å misforstå for noen. De har ikke fått med seg at de må tollklarere sin egen bagasje på Oslo Lufthavn, forteller Barsten til DinSide.

Dette må du sjekke

Å tollklarere betyr ikke nødvendigvis at du må hente ut bagasjen og sjekke den inn på nytt.

Noen kan nemlig bruke tjenesten «domestic transfer».

ER FLYET DITT PÅ LISTA: Du må nøye sjekke om flyet ditt er på lista. Foto: Odd Roar Lange
ER FLYET DITT PÅ LISTA: Du må nøye sjekke om flyet ditt er på lista. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men bare på Oslo Lufthavn, og ikke ved flyplasser som Flesland, Sola og Værnes som alle har utenlandsankomster og videreforbindelser innenlands.

Med «domestic transfer» kan du med enkelte flyselskaper ankomme fra utlandet og fly videre innenriks uten å hente ut din bagasje.

Det er viktig å sjekk nøye med ditt flyselskap hva som gjelder for din reise. Ved bruk flyplassens «domestic transfer»-løsning, er det bare reisende med gjennomgående billetter som kan bruke løsningen.

Dersom du kommer fra utlandet og skal fly videre innad i Norge, er det ulike regler for transfer basert på hvilket flyselskap du reiser med og hvilken destinasjon du kommer fra.

Viktig å vite

For å kunne benytte deg av dette må du ha bestilt en billett med videre forbindelse hvor hele reisen er med flyselskapene SAS, Norwegian, Widerøe eller Emirates. For reiser med Emirates må det være videreforbindelse med SAS eller Widerøe.

KOMMER IKKE: Ikke alle får bagasjen sin slik de har ventet. Det kan være passasjerens egen feil. Foto: Odd Roar Lange
KOMMER IKKE: Ikke alle får bagasjen sin slik de har ventet. Det kan være passasjerens egen feil. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

«Domestic transfer» er åpen fra kl. 07:00 – 23:00 alle dager.

Dersom du ankommer Norge med et annet flyselskap enn SAS, Norwegian, Widerøe eller Emirates og skal fly videre innlands, må du ut i ankomsthallen, hente og levere eventuell bagasje, og deretter gå gjennom sikkerhetskontrollen i avgangshallen.

Dette gjelder også for de passasjerer som bare reiser med håndbagasje.

Du sjekkes

Dersom man går gjennom slusa i «domestic transfer» vil bagasjen din bli sjekket opp mot billetten din. Du kan også blir plukket ut til tollkontroll.

Deretter går du videre til innenlandsflyet ditt, og får bagasjen levert ved ankomstflyplassen.

Men alle som kommer med andre flyselskap enn de som er med i ordningen, eller som ikke velger å bruke denne tjenesten, må selv hente bagasjen sin og sende den på nytt.

Hent selv

- Ellers blir den holdt tilbake i Oslo. Bagasjen blir vanligvis sendt med et seinere fly til ankomstflyplassen, og passasjerene må selv hente den der. Flyselskapene besørger ikke hjemkjøring av bagasjen når det viser seg å være passasjerens egen feil at den må ettersendes, forklarer Barsten.

SJEKKLISTA: Med disse flyselskapene og kombinasjonene kan du benytte deg av domestic transfer:
SJEKKLISTA: Med disse flyselskapene og kombinasjonene kan du benytte deg av domestic transfer: Vis mer

- Mange passasjerer blir irritert på beskjeden de har fått ved avreise, om at bagasjen er sjekket inn helt fram til Molde eller andre innenlandsflyplasser i Norge. Noen blir oppgitt over at bagasjen er forsvunnet eller forsinket. Derfor er det vår sterke oppfordring være nøye med tollklareringen av bagasjen din i ferien, legger han til.

Har du et smart bagasjetriks?

Har du et smart bagasjetriks?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om bagasje på reisen? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer