De skal bare ta et fint feriebilde som et minne fra den gode sommerferien. I løpet av sekunder er den gode stemningen over.
Fingernemme og raske tyver snapper telefonen og stikker av med den.
Dette har mange nordmenn opplevd i sommer. Og nå slår forsikringsselskapene alarm.
I juni og juli økte antallet tyverier nordmenn opplevde på ferie med nesten 25 prosent.
- Økningen har vært overraskende stor, sier seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen.
Tallene fra selskapets sommermåneder viser at Frende i juni hadde en økning på hele 53 prosent i antallet tyverier fra samme måned året før.
- I juli i år så vi en liten nedgang fra fjoråret, men antallet var likevel skyhøyt ettersom juli 2022 var en rekordmåned. Totalen for de to store sommermånedene blir en voldsom økning i antallet tyverier, sier Solberg Anfinsen.

- Pirater
Bør skjerpe seg
Han har flere teorier om hvorfor det skjer akkurat nå.
- For noen virker pandemien langt unna nå, men for andre ble sommeren i år den første skikkelige utenlandsturen på noen år. Tyverier var kanskje det siste vi tenkte på under koronaårene, da nærmet vi oss få andre enn de vi var nærmest. Det gjør nok sitt til at folk har litt dårligere rutiner for å passe på tingene sine, sier Solberg Anfinsen.
Selv om triksene for å unngå tyveri er velkjente virker det som mange glemte dem i sommer.
Hold den lukket
- Vesker og sekker må være lukket og du bør holde et øye med dem. Det betyr at de ikke skal stå bak eller på siden av stolen på kafeen. Ha dem heller under bordet, gjerne inntil foten din så du kjenner at den er der, sier han.

DinSide har tidligere gitt disse tipsene om hvordan du sikrer veska eller ryggsekken.
- Du bør heller ikke gå med verdisaker i baklommen, eller ha dem synlig i hendene. Ikke legg mobilen din her.
Mobilsnapperne
Når du bruker mobilen til å sikre ferieminner ved å ta bilder bør du være ekstra varsom.

Så lenge må du vente
- Vi har fått flere meldinger i sommer fra kunder som opplever at mobilen blir snappet ut av hånda deres når de skal ta bilder på ferien, sier rådgiveren fra Frende.
Politiet i London forteller at det stjeles en mobiltelefon hver sjette minutt bare i denne verdensmetropolen. Politiet har tidligere advart mot unge tyver på moped som rapper telefoner fra uvitende fotgjenger, og deretter suser av gårde.

Nekter disse
Ikke gjør det
- Vi har også kunder som blir ranet eller frastjålet gjenstander ved at noen truer eller tar vesker og løper, kjører vekk på sykkel, moped eller sparkehjul. Lever alltid fra deg verdigjenstandene de ber om du blir truet. I tillegg unngå å ha med mer enn du trenger på en tur på stranda, byen eller restauranter. sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, som fortsetter:
- Ta bare med ett kredittkort og litt kontanter. La dyre smykker, klokker og liknende ligge igjen på hotellrommet, og helst igjen hjemme i Norge.
Tryller
- Mange tyver i utlandet er like flinke som en tryllekunstner. De kan lure ting fra deg når du går, prater med fremmede, fra vesker, lommer, bordet du sitte ved, på barer og tilsvarende. En del tyverier skjer om kvelden når en har fått i seg litt alkohol og dermed ikke har alle følerne intakte. Jo mer alkohol, jo mindre kontroll og dermed et lettere offer for tyver og kjeltringer, sier Voll.
Økt desperasjon
- Vi vet at det er tøffere tider økonomisk, ikke bare for oss, men også for de som bor i utlandet. Det gjør at «kjeltringene» er tilbake, ofte lurere og frekkere enn noen gang, sier Arne Voll.
Og det merkes hos forsikringsselskapene.
- Mange har det tøft og merker at økonomien er stram. Antallet som bor på gata har også økt de siste åra, noe som er særlig synlig i storbyene. Økt fattigdom kan også bidra til at antallet tyverier går opp, sier Marius Solberg Anfinsen.

Har du et tips om tyverier i ferien?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om tyverier i ferien? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?