London og storbyferie

Her går mest av feriebudsjettet på shopping

Bangkok er byen som trekker flest utenlandske besøkende – men det er i London vi bruker mest penger på shopping.

LONDON ER MEST POP I EUROPA: Bangkok er den storbyen som får aller mest tilreisende, med 19,41 millioner besøkende i 2016 - men London er en god nummer to - og aller størst i Europa - med 19,06 millioner besøkende. Det er også i London vi bruker mest av feriebudsjettet på shopping. Men hurra: Det er også en av byene hvor vi bruker aller minst på transport. Foto: Kristin Sørdal
LONDON ER MEST POP I EUROPA: Bangkok er den storbyen som får aller mest tilreisende, med 19,41 millioner besøkende i 2016 - men London er en god nummer to - og aller størst i Europa - med 19,06 millioner besøkende. Det er også i London vi bruker mest av feriebudsjettet på shopping. Men hurra: Det er også en av byene hvor vi bruker aller minst på transport. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Ryanair startet å fly fra Oslo Lufthavn, har priskrigen ført til at det har blitt billigere for nordmenn å fly til den britiske hovedstaden.

En fersk undersøkelse fra reisebyrået Ticket viser også at stadig flere nordmenn velger å legge storbyreisen til nettopp London – som skyver den tidligere storfavoritten København ned på 3. plass og seiler opp som toppfavoritt på listen over de mest populære storbyreisemålene i høst.

Og det er ikke kun nordmenn som elsker London:

Bangkok er best – men det er i London det er shoppingfest

MasterCard presenterer hvert år en liste med de mest populære destinasjonsbyene i verden. Bak rangeringen ligger tall på internasjonale ankomster, overnattinger og forbruket de reisende har på destinasjonen.

  • #1: Bangkok er den mest populære destinasjonsbyen med flest internasjonale overnattinger: Byen hadde 19,41 millioner besøkende i 2016 – og man forventer en vekst på 4 prosent i løpet av 2017.
  • #2: London er en god nummer 2: 19,06 millioner overnattinger i 2016 – og der forventer man en vekst på 5 prosent innen utgangen av året.
  • #3: Paris tar 3.-plassen, men den franske hovedstaden er ganske langt bak London og Bangkok: De hadde 15,45 millioner overnattingsgjester i 2016.
  • #4 & 5: Dubai tar 4.-plassen og Singapore 5.-plassen – og det er Dubai som får den største popularitetsveksten: Der skal antallet overnattingsgjester øke med 7,7 prosent i løpet av året.

Av de 20 mest besøkte byene på lista, er det London som vinner shoppingen: Der er der vi bruker den største andelen av feriebudsjettet på shopping.

Valutakurser

Kursen på britiske pund holder seg fortsatt lav, i august var gjennomsnittkursen 10,2297.

Skal du til London og planlegger shopping, bør du lese deg opp på hva det kan lønne seg å handle i den britiske metropolen:

Dinside har pristestet både klær til ungdom/voksne og klær til barn – og ja, det kan være mye å spare.

Du bør også ta en tur innom apoteket, om du er i London: Der er det mye å spare både på legemidler og kosmetikk.

GUNSTIG SHOPPING: Du kan gjøre gode kjøp på kjedebutikker i London, sammenliknet med prisene hos de samme kjedene her hjemme. Foto: Berit B. Njarga
GUNSTIG SHOPPING: Du kan gjøre gode kjøp på kjedebutikker i London, sammenliknet med prisene hos de samme kjedene her hjemme. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ingen norske byer blant de 132 byene på lista

MasterCards liste over verdens mest populære storbyer omfatter 132 byer.

Det er ingen norske byer på lista.

Men både Sverige og Danmark er representert, med Stockholm på 57. plass og København på 66. plass.

København er også stadig mer populær, med en 8. plass på lista over Europas raskest voksende destinasjonsbyer fra 2009 til 2016.

De ti byene som har vokst desidert mest fra 2009 til 2016, er utelukkende byer i Asia-, Stillehavet- og Midtøsten-regionene: Osaka, Chengdu, Colombo, Abu Dhabi, Jakarta, Tokyo, Hanoi, Riyadh, Lima og Taipei.

Tokyo spås til destinasjonen med størst vekst blant dagens ti mest besøkte byer.

MAT MÅ MAN HA: Vi bruker mye på shopping i London, men du må jo også spise, så hvorfor ikke teste ut en av de beste restaurantene ved Oxford Street? Foto: Hanna Sikkeland
MAT MÅ MAN HA: Vi bruker mye på shopping i London, men du må jo også spise, så hvorfor ikke teste ut en av de beste restaurantene ved Oxford Street? Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Slik bruker vi penger på ferien

Hva bruker du mest penger på, på ferie?

Hvor stor andel av feriebudsjettet som går til mat, overnatting, transport, shopping og andre ting, avhenger i stor grad av hvor du er. Prisnivået på stedet, for eksempel hvor mye det koster å gå ut å spise, vil selvsagt påvirke hvor stor del av budsjettet som går med til mat.

Og når mange bruker en stor del av feriebudsjettet på å shoppe i London, som nevnt ovenfor, kan dette henge sammen med at mange reiser til London nettopp for å shoppe – at det er en aktivitet man ønsker å gjøre der.

Blir du sulten midt i shoppingen på Oxford Street, bør du sjekke ut i alle fall et av de beste spisestedene midt i shoppingstrøket: Les vår test av de beste restaurantene i shoppingstrøket her

Ifølge MasterCards indeks, fordeler vi budsjettet slik, i de mest besøkte byene:

  • Matutgifter er den største forbruksposten i Seoul (47,0 prosent) Istanbul (33,6 prosent), og Praha (29,3 prosent)
  • Folk bruker mer på shopping når de er i London (46,7 prosent), Osaka (43,4 prosent) og Tokyo (43,1 prosent)
  • Overnatting kan være den dyreste delen av turen når du besøker Paris (44,8%), Milano (40,4%) og Roma (40,4 prosent)
  • Kun en liten andel av reisebudsjettet går til transport i London (4,3 prosent), Singapore (4,6 prosent), og Hongkong (4,6 prosent).

Husk Oyster-card om du skal til London – i alle fall om du reiser med barn. De får nemlig ikke rabatt om du betaler med kontaktløse kredittkort – som også er en mulighet ved kollektivreiser i London. Men kjøp Oyster-kortet i London; bestiller du på nett kan det fort bli dyrere med porto enn prisen for selve reisekortet ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer