Hvor mye skal man gi i tips i Spania?

Her gjelder ikke 10 prosent i tips

Nordmenn tipser godt, og antakelig for mye, når de ferierer på Gran Canaria.

HVOR MYE SKAL MAN GI I TIPS? Mange tror man skal gi 10 prosent av det maten kostet, men slik er det ikke nødvendigvis. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HVOR MYE SKAL MAN GI I TIPS? Mange tror man skal gi 10 prosent av det maten kostet, men slik er det ikke nødvendigvis. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Hvor mye man skal legge igjen i tips etter en middag på restaurant, er det aldri helt lett å vite - ikke minst fordi dette varierer fra land til land.

Mange av oss har en formening om at man gir ti prosent av totalsummen - men dette er ikke vanlig i blant annet Spania, et av nordmenns mest populære feriemål.

Et par euro i tips, avhengig av servicen

- Nordmenn er de beste tipserne, bekrefter servitøren Suleika Serrano Álamo, som vi treffer i snackbaren på et av Gran Canarias All Inclusive-hotell.

1-2 EURO: Nordmenn er gode tipsere, og gir ofte langt mer enn de 1-2 euro som er normen i Spania. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
1-2 EURO: Nordmenn er gode tipsere, og gir ofte langt mer enn de 1-2 euro som er normen i Spania. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hun bekrefter at det er vanlig å tipse på restaurant i Spania, men langt nær så mye som det mange nordmenn antakelig tror.

Å legge igjen 1-2 euro er det normale, forteller hun. Er man veldig godt fornøyd med servicen om måltidet, tipser man gjerne litt mer.

- Men det er ikke forventet at man gir 10 prosent av regninga, sier hun.

Taxisjåfør Acoraida Alonso er enig.

- Man tipser etter hvor fornøyd man er, og det er vanlig å gi et par euro, bekrefter hun.

Hva med på all inclusive, skal man gi tips der? Ifølge Serrano Álamo er det ikke vanlig å tipse for mat og drikke man har inkludert, men mange tipser der man betaler ekstra for noe som eventuelt ikke er inkludert i totalprisen.

Tipsing i Spania og på Kanariøyene

Reiseselskapet Ving skriver på sin reiseblogg at spanjoler generelt tipser veldig lite, men at man gjerne tipser noen euro avhengig av hvor fornøyd man er etter servicen, etter et måltid på restaurant. Å tipse etter en kjapp kopp kaffe er ikke nødvendig.

Hva med tipsing i taxien?

Bruker du taxi som transportmiddel på Gran Canaria eller i andre deler av Spania, trenger du ikke å være redd for å blakke deg på tips til sjåføren. Ifølge Ving er det ikke forventet at man tipser taxisjåføren.

Taxisjåfør Acoraida Alonso sier til Dinside at det vanligste er å runde beløpet opp til nærmeste euro, men at det utover dette ikke er forventet at man tipser for turen.

(Artikkelen ble første gang publisert 17. desember 2016)

LES OGSÅ:
Se om du kan drikke vann fra krana på Gran Canaria
Derfor får du ikke kjøpt peanøtter på taxfree

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer