Rett til sykepenger:

Her har du ikke sykepengerett

Har du blitt syk på ferien i sommer? Du har ikke rett på sykepenger hvis du har feriert utenfor EU, skriver Simployer.

FERIE: Hvis du blir syk på ferie utenfor EU/EØS-området, har du ikke krav på sykepenger. Foto: Subbotina Anna / Shutterstock / NTB
FERIE: Hvis du blir syk på ferie utenfor EU/EØS-området, har du ikke krav på sykepenger. Foto: Subbotina Anna / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Hvis du har vært syk i ferien kan du vanligvis kreve ny ferie senere.

Det ikke alle er klar over er at de må ha befunnet seg innenfor EU/EØS for at den utsatte ferien skal være betalt, skriver Simployer.

To regelverk

Juridisk HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, Jørgen Bostrøm forteller at det er to regelverk man må forholde seg til i ferien.

- Det er et som regulerer retten til utsatt ferie og et annet som regulerer retten til sykepenger. Hvis den ansatte har rett til utsatt ferie, men ikke har rett til sykepenger, vil det ikke følge penger med når ferien skal tas ut senere

Et krav for å få feriepenger er nemlig at man må befinne seg innenfor EU/EØS-område i ferien.

- Er man for eksempel på ferie i Tyrkia, Pakistan eller USA når man blir syk, har man ikke krav på sykepenger for sykdomsperioden. Når ferien da blir omgjort til sykefravær, skal man trekkes i lønn for denne perioden, forklarer Bostrøm.

Da vil man først ha rett til sykepenger fra den datoen man er tilbake i Norge, og oppsøker lege.

Dekkes av forsikringen

Vi har tidligere skrevet om at du blir dekket av forsikringen din, dersom du blir akutt syk ved reise.

Da dekker reiseforsikringen din utgifter til legebehandling, inkludert medisiner og transport. Dette gjelder både ferie i utlandet og ferie i Norge.

- Blir du syk eller skadet, og dette medfører sengeleie som er beordret av lege på reisemålet eller sykehusinnleggelse, beregnes det kompensasjon for tapte feriedager på bakgrunn av reisens pris. Dette må ikke forveksles med tapte feriedager hos arbeidsgiver, sa kommunikasjonsdirektør Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, den gang.

Skal du ut og reise? Da vil du ikke sitte på disse flysetene. Les mer om hvorfor her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer