Miyajima, Japan:

Her har tiggerne fire bein

På den lille japanske øya vandrer mennesker side om side med hellige hjorter i gatene. Men det er én ting du ikke får lov til.

TILLITSFULLE: På Miyajima bor hjort fredfullt side om side med mennesker. Dyrene lar seg gjerne klappe. Foto: Shutterstock/NTB
TILLITSFULLE: På Miyajima bor hjort fredfullt side om side med mennesker. Dyrene lar seg gjerne klappe. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Miyajima, også kalt Itsukushima, er ei lita øy i den vestlige delen av Japans innlandshav. Den kan by på flere uvurderlige templer og helligdommer.

Blant de mest kjente er selve Itsukushima, en rødfarget portal som er oppført ute i vannet og som stammer fra Heian-perioden (784-1185).

Helligdommen står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

IKONISK: Shinto-helligdommen Itsukushima er mest kjent for sin ikoniske portal som kan ses ute på vannet i bakgrunnen. Foto: Shutterstock/NTB
IKONISK: Shinto-helligdommen Itsukushima er mest kjent for sin ikoniske portal som kan ses ute på vannet i bakgrunnen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

I tidligere tider ble øya, som ligger ti minutter med båt fra Hiroshima, betraktet som hellig. Vanlige mennesker hadde derfor ikke lov til å sette sin fot der.

I dag er øya blitt et av Japans mest populære turistmål, og det skyldes ikke bare de historiske bygningene og helligdommene.

Kledd i rødt

Naturen på den fjellrike øya beskrives som vakker og unik. Om våren kan du opplevde kirsebærtrærnes magiske blomstring. Og når høsten melder seg, kler lønnetrærne Miyajima inn i et rødt teppe.

Det bor knappe 2000 mennesker fast på øya i små «byer» bestående av enkle hus og privateide butikker.

VAKKERT: Kirsebærblomstringen finner som oftest sted mellom slutten av mars og starten av april. Foto: Shutterstock/NTB
VAKKERT: Kirsebærblomstringen finner som oftest sted mellom slutten av mars og starten av april. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Ettersom øya er hellig, er det ikke lov til å hogge trær. Øyboerne jobber hardt for å bevare skogene og respektere naturen, hvilket har resultert i Miyajimas kanskje mest populære severdighet.

Hellige ofringer

Du ser dem nærmest fra du ankommer øya og setter din fot på kaia. Her vandrer mennesker fredfullt gjennom gatene siden om side med sikahjort.

Helt siden gamle tider ble hjortedyrene betraktet som gudenes budbringere. Det ble reist templer til dere ære hvor det ble ofret mat som dyrene gladelig spiste.

STRANDGJEST: På Miyajima finnes ikke hjortene redd for mennesker. Foto: Shutterstock/NTB
STRANDGJEST: På Miyajima finnes ikke hjortene redd for mennesker. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

I årevis ble dette fordelaktige forholdet mellom sikahjortene og folket i Miyajima opprettholdt.

Men etter andre verdenskrig begynte hjortebestanden å synke. Da folk så at deres hellige klovdyr sleit med tilværelsen, sluttet man med ofringer ved templene og matet i stedet hjortene direkte.

Innførte forbud

Matingen gjorde at bestanden av sikahjort begynte å stige igjen.

Men dyrene var blitt avhengige av mennesker som sikker kilde til mat, og strømmet derfor inn i byene. Den konstante tilstedeværelsen av hjort, skapte utfordringer for infrastrukturen.

DEN SOM VENTER: En liten hjorteflokk har stilt seg opp utenfor en butikk, i håp om at turister og lokale innbyggere skal stikke til dem noen godbiter. Foto: Shutterstock/NTB
DEN SOM VENTER: En liten hjorteflokk har stilt seg opp utenfor en butikk, i håp om at turister og lokale innbyggere skal stikke til dem noen godbiter. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

I 2008 ble det derfor innført forbud mot fôring av dyrene. Håpet var at de skulle bli avvent og finne mat på egen hånd.

Hvis du tar turen ut til Miyajima, er sjansen overhengende for at du vil få nærkontakt med de hellige sikahjortene som vandrer rundt i gatene. De viser ingen frykt for mennesker og lar seg mer enn gjerne klappe.

SMIL: Det er ikke hver dag man får tatt en selfie med en staselig hjort. Foto: Shutterstock/NTB
SMIL: Det er ikke hver dag man får tatt en selfie med en staselig hjort. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Bare husk at du ikke må mate dem, uansett hvor søte Bambi-øyne de måtte ha.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer