ID på fly

Her kan de kreve pass på flyreisen i Norge

Se hva SAS og Norwegian krever av ID for barn på flyreiser i Norge.

ID FOR BARN. Myndighetene krever ikke ID for barn på innenlandsreiser, men det kan flyselskapene lage egne regler for. Foto: NTB SCanpix
ID FOR BARN. Myndighetene krever ikke ID for barn på innenlandsreiser, men det kan flyselskapene lage egne regler for. Foto: NTB SCanpix Vis mer
Publisert

Tidligere var det et krav fra myndighetene at det skulle gjennomføres ID-sjekk av passasjerene.

Siden 2011 er det ikke lenger et krav - men det er opp til flyselskapene selv å velge om de vil kreve ID av sine passasjerer, også om du skal ha med barna på flyreise til et annet sted i Norge.

Ikke et myndighetskrav med ID

For flysikkerhetens del er det ifølge Luftfartstilsynet viktigst at alle er sikkerhetskontrollert og at passasjeren reiser sammen med bagasjen sin - ikke identiteten til den reisende.

Avdelingsdirektør for Fagavdelingen i Luftfartstilsynet, Wenche Olsen, sier til Dinside at flyselskapene ved reiser med fly innenlands i Norge med barn likevel kan kreve at barnet har med ID.

- Det er ikke et myndighetskrav. Billetten med tilhørende vilkår er en privatrettslig avtale mellom luftfartsselskapet og den reisende, sier Olsen.

Og her har de norske flyselskapene litt forskjellige krav til sine minste passasjerer.

Kan kreve ID

Hvilke krav SAS og Norwegian stiller til barn som er med foreldrene på innenriksflyvninger, er ganske forskjellige.

- For barn som reiser med foreldre innenfor Norge/Skandinavia må man ikke vise noe ID, forteller kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Dinside.

Reiser man derimot med Norwegian, er kravene helt andre.

- Passasjerer må kunne vise frem gyldig personlig ID med bilde når du reiser med oss. Navnet på billetten må samsvare med navnet på ID-en din. Billetter og flyreservasjoner er personlige for hver enkelt passasjer og kan ikke overføres til andre, sier Astrid Mannion-Gibson, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian til Dinside.

Altså vil barn som ikke har annen ID enn pass, måtte ha med dette på flyreiser i Norge med Norwegian - med et unntak: For de under to år.

- Fødselsattest for barn opp til to år er også gyldig, legger hun til.

Strenge krav til ID på ungdomsreiser

Også for enkelte av SAS´passasjerer er det ekstra viktig å ha med ID også på innenlandsfly - nemlig for de som reiser med ungdomsbillett.

Disse billettene gjelder for barn fra 12 år og til og med 25 år, og kan også lønne seg å kjøpe til de eldste barna når hele familien skal reise på tur.

- For reiser på ungdomsbilletter må de ha en Eurobonus profil for å kjøpe billett, og det må fremvises gyldig legitimasjon (pass, bankkort) på check-in/gate, forteller Johansen, og legger til at de her gjennomfører hyppige kontroller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer