Coronaviruset

Her kan det bli munnbindkrav

Danskene snudde om munnbind før helga. Senest neste uke faller dommen for munnbind-krav i Norge.

MUNNBIND PÅ BUSSEN? Senest neste fredag kommer anbefalingene fra norske folkehelsemyndigheter. FHI bekrefter at det kan bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind også i Norge, der det er vanskelig å holde avstand. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
MUNNBIND PÅ BUSSEN? Senest neste fredag kommer anbefalingene fra norske folkehelsemyndigheter. FHI bekrefter at det kan bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind også i Norge, der det er vanskelig å holde avstand. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sett dem på bilder fra hele verden: Folk med munnbind på sykehus, på fly, på bussen, på toget, på butikken og i gatene.

Stadig flere land, blant dem Storbritannia, Østerrike og Belgia, innfører påbud om bruk av munnbind i butikker, banker, postkontor og på andre offentlig steder.

Sist ute er Danmark, der helsemyndighetene fredag gikk ut og anbefalte bruk av munnbind der det er vanskelig å overholde avstandsreglene, som på offentlig transport i rushtiden.

Verdens helseorganisasjon, WHO, anbefaler at folk bruker munnbind når de er på steder der det er vanskelig å holde fysisk avstand fra andre.

Snart eneste land

I Norge er det foreløpig ingen offentlige anbefalinger om bruk av munnbind blant befolkningen generelt. Dette er det flere som har tatt til orde for at bør komme, først og fremst på kollektivtransport og på steder der det er mye folk samlet samtidig.

Norge, Sverige og Finland er snart alene som land uten anbefalinger om bruk av munnbind eller ansiktsmasker.

Svar seinest neste uke

Folkehelseinstituttet (FHI) har bedt om, og fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, å vurdere bruken av munnbind i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.