Coronaviruset

Her kan det bli munnbindkrav

Danskene snudde om munnbind før helga. Senest neste uke faller dommen for munnbind-krav i Norge.

MUNNBIND PÅ BUSSEN? Senest neste fredag kommer anbefalingene fra norske folkehelsemyndigheter. FHI bekrefter at det kan bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind også i Norge, der det er vanskelig å holde avstand. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
MUNNBIND PÅ BUSSEN? Senest neste fredag kommer anbefalingene fra norske folkehelsemyndigheter. FHI bekrefter at det kan bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind også i Norge, der det er vanskelig å holde avstand. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sett dem på bilder fra hele verden: Folk med munnbind på sykehus, på fly, på bussen, på toget, på butikken og i gatene.

Stadig flere land, blant dem Storbritannia, Østerrike og Belgia, innfører påbud om bruk av munnbind i butikker, banker, postkontor og på andre offentlig steder.

Sist ute er Danmark, der helsemyndighetene fredag gikk ut og anbefalte bruk av munnbind der det er vanskelig å overholde avstandsreglene, som på offentlig transport i rushtiden.

Verdens helseorganisasjon, WHO, anbefaler at folk bruker munnbind når de er på steder der det er vanskelig å holde fysisk avstand fra andre.

Snart eneste land

I Norge er det foreløpig ingen offentlige anbefalinger om bruk av munnbind blant befolkningen generelt. Dette er det flere som har tatt til orde for at bør komme, først og fremst på kollektivtransport og på steder der det er mye folk samlet samtidig.

Norge, Sverige og Finland er snart alene som land uten anbefalinger om bruk av munnbind eller ansiktsmasker.

Svar seinest neste uke

Folkehelseinstituttet (FHI) har bedt om, og fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, å vurdere bruken av munnbind i Norge.

Ifølge overlege Bjørn Iversen i avdeling for global helse i FHI, er fristen for denne vurderingen satt til fredag 14. august - som er fredag neste uke.

Han forteller at FHI blant annet er bedt å vurdere i hvilke situasjoner og under hvilke kriterier munnbindbruk kan være et effektivt tiltak, samt for hvilken type munnbind som kan være aktuelt å anbefale.

- Som del av oppdraget gjør FHI nå en ny vurdering av om munnbind er et tiltak vi bør anbefale i enkelte sammenhenger. Det er særlig aktuelt ved økende smittespredning og i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand, sier Iversen til Dinside.

Han sier videre at det også kan bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind som et forebyggende tiltak.

- Det kan også bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind som et supplement til de grunnleggende smittevernrådene også for å forebygge økende smittespredning.

- Munnbind kan ikke erstatte råd som for eksempel avstand mellom personer, men vil til en viss grad kunne kompensere for mindre avstand, understreker han.

Myndighetene har ennå ikke gått ut med informasjon om nøyaktig når de vil gå ut med FHIs eventuelle nye anbefaling.

Viktig med riktig bruk

FHI har nylig publisert to oppdaterte plakater som forklarer hvordan du skal bruke munnbind korrekt - og hvordan du ikke skal bruke det. Det er en plakat som gjelder for medisinske munnbind og en som gjelder for ansiktsmasker av tøy.

Her kan du se hvordan du skal bruke ansiktsmasker av tøy (skroll lenger ned for å se hvordan du bruker medisinsk munnbind korrekt):

Her kan det bli munnbindkrav

- Ta med munnbind i vesken

Norge har gjennom hele coronaperioden fulgt danskene ganske tett når det kommer til retningslinjer og anbefalinger rundt håndteringen av viruset.

De nye anbefalingene fra danske folkehelsemyndigheter, Sundhedsstyrelsen, kommer i forkant av at folk neste uke skal tilbake til jobb og at studiestedene starter opp igjen etter ferien.

Den nye anbefalingen i Danmark går ut på at man bør ha med seg munnbind i vesken, og ta den på dersom man kommer opp i en situasjon hvor det er vanskelig å holde avstand. Kollektivtrafikken i rushtiden nevnes spesielt som et slikt sted.

Munnbind i andre europeiske land

Med unntak av Norge, Sverige og Finland, anbefales det nå bruk av munnbind i større eller mindre grad i alle øvrige europeiske land.

Akkurat hva anbefalingene sier og om det er et krav eller en anbefaling, er ulikt fra land til land.

Det er også ulikt hvilke sanksjoner myndighetene iverksetter dersom du bryter eventuelle krav om bruk av munnbind. Du kan risikere høye bøter. For eksempel kan du bli ilagt en bot på 100 britiske pund dersom du ikke etterkommer det ferske påbudet om munnbind på butikker i Storbritannia.

Her kan det bli munnbindkrav

Her kan du sjekke

Du kan sjekke hva rådene sier i de enkelte europeiske landene på nettsiden om gjenåpningen av EU: Reopen.europa.eu

Der kan du søke opp informasjon om blant annet krav til bruk av munnbind i de enkelte landene.

Du finner også informasjon om blant annet krav eller anbefalinger om munnbind på landsidene til det norske Utenriksdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer