Det er store forskjeller i prisene på fjellhytter her til lands.
En fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrås (SSB) viser at det er en forskjell på over 2,5 millioner kroner i gjennomsnittsprisen på hytter i den billigste og den dyreste kommunen.
Faktisk kan du få de de billigste hyttene til bare 10 prosent av prisen for de dyreste.
Her er det dyrest
SSB har sett på salg av fjellhytter i landets 99 fjellhyttekommuner i perioden 2014 til 2017. Salget av fjellhytter utgjorde nesten halvparten av hytter som ble solgt i landet i den perioden. Selv om gjennomsnittsprisen for fjellhytter på landsbasis var 1,7 millioner kroner, er det store prisforskjeller mellom kommunene.

Regnestykket du bør se før du velger å kjøpe hytte
SSB sine tall viser at Hol kommune troner øverst på prisoversikten, med en gjennomsnittspris på litt over 3 millioner kroner for ei hytte.
Rett bak følger Øyer kommune, med en gjennomsnittspris på 2,8 millioner.
Det er også disse kommunene hvor flest hytter ble solgt til en pris på over 5 millioner kroner. I Hol ble 130 hytter i denne prisklassen solgt, og gjennomsnittsprisen var på hele 8 millioner kroner.
Her kjøper flest hytte
Hedmarkskommunene Trysil og Ringsaker topper listen over antall solgte hytter i fireårsperioden.
I Trysil ble det solgt 1.404 hytter, med en gjennomsnittspris på rundt 2,8 millioner.
I Ringsaker, som har Sjusjøen som trekkplaster, ble det solgt nesten 1.300 hytter, men til en betydelig lavere pris. Gjennomsnittsprisen på fjellhytter her var på drøye 1,6 millioner.
Her er det billigst
Samtidig viser tallene at det fremdeles er godt mulig å få kjøpt seg en fjellhytte for under en million kroner. Faktisk er gjennomsnittsprisen i hele 35 av 99 fjellkommuner under 1 million kroner.
– Av de i alt 25.000 fjellhyttene som ble omsatt i fritt salg i åra 2014–2107, ble nesten 10.000 hytter solgt for under en million kroner. Knapt 700 hytter kostet mer enn 5 millioner kroner, skriver SSB i sin gjennomgang av tallene.

Leie hytte?Slik får du hytteferie til en rimelig pris
De billigste hyttene finner du nord i landet, og i Kåfjord kommune er det aller billigst. Her var gjennomsnittsprisen på en fjellhytte 319.000 kroner.
Syns du det er for langt nord, kan du spytte inn 15.000 kroner til og kjøpe ei hytte i Tysfjord, der gjennomsnittsprisen lå på 339.000 kroner.
Oversikten over gjennomsnittsprisen på fjellhytter i alle landets fjellkommuner finner du her.
Sjekk løpende avgifter
Sitter du nå og vurderer et hyttekjøp, for eksempel i Tysfjord, så bør du merke deg at det ikke bare er kjøpesummen du må ut med når du kjøper hytte.
Vera Adolfson i DNB Eiendom sier at det er flere ting kommende hytteeiere bør være bevisste på.
– Det er viktig å huske at det å eie hytte koster mer enn bare betjening av lånet.
Typiske ekstrakostnader er for eksempel utgifter til vann, fyring, forsikring, velkontingenter, brøyting, vei og eventuell festeavgift.
– Det kan fort beløpe seg til 10–20.000 kroner i året, og i noen tilfeller langt mer, sier Adolfsen.

I tillegg bør man tenke over at selv om man kanskje kan få en gammel hytte til en lavere pris, så betyr ofte disse hyttene også mer vedlikehold.
Eiendomsskatt
De fleste hyttekommuner i Norge har i tillegg innført eiendomsskatt, og de færreste har noe unntak for fritidseiendommer, sier Adolfsen.
– Over 250 norske kommuner ilegger nå eiendomsskatt på hytter, og innenfor visse rammer er det opp til hver enkelt kommune å bestemme hvor høy skatten skal være.
Hun sier at man kan sjekke nettet, forhøre seg med erfarne hyttemeklere i området, eller ta direkte kontakt med kommunen for å finne ut hvorvidt det er innført eiendomsskatt eller ikke. Vær også obs på at du ofte betaler mer eiendomsskatt som hytteeier, enn som fastboende i kommunen.
– Du bør også undersøke hva skatten gir tilbake til deg som hytteeier i området. Når du betaler skatt vil du jo også ha igjen i form av kommunale tjenester, sier Adolfsen.
