Her kan du kjøre fortest

Selv om Norge innførte 100-sone på enkelte motorveistrekninger i 2001, er Norge fremdeles Europas "tregeste" land. Tyskere, franskmenn, polakker og østerrikere kjører fortest.

Straks du beveger deg inn i Sverige og Danmark er det mulig å tråkke hardere på gasspedalen.
Straks du beveger deg inn i Sverige og Danmark er det mulig å tråkke hardere på gasspedalen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tyskland er som kjent alene om fri fart på sine autobahner, men også i Frankrike, Polen og Østerrike går det unna på motorveiene. I disse landene har du nemlig lov til å kjøre i 130 kilometer i timen. Det store flertallet av europeiske nasjoner har imidlertid satt 120 kilometer i timen som øverste fartsgrense på motorveiene.

I våre naboland Sverige og Danmark er makshastigheten 110 kilometer i timen. Og fra oktober skal svenskene teste ut variable farsgrenser med maks 120 på en syv mil lang strekning av E6 mellom Falkenberg og Skåne. Norge er dermed alene om sin maksgrense på 100 kilometer i timen på motorvei.

Skroll ned for mer.

110 km/t på landeveien

Også når det gjelder landeveishastighet er norske myndigheter blant de mest forsiktige. Bortsett fra Danmark, Nederland og Sveits har alle andre land minst 90-grense på landeveiene. I Hellas er det faktisk lov til å kjøre i 110 kilometer i timen.

Når det gjelder tettbygde strøk er imidlertid de aller fleste europeere enige om at 50 kilometer i timen er passende maksimalhastighet. Kun i Polen er det lov å kjøre i 60 km/t i byen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer