Her kan du kjøre fortest

Selv om Norge innførte 100-sone på enkelte motorveistrekninger i 2001, er Norge fremdeles Europas "tregeste" land. Tyskere, franskmenn, polakker og østerrikere kjører fortest.

Straks du beveger deg inn i Sverige og Danmark er det mulig å tråkke hardere på gasspedalen.
Straks du beveger deg inn i Sverige og Danmark er det mulig å tråkke hardere på gasspedalen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tyskland er som kjent alene om fri fart på sine autobahner, men også i Frankrike, Polen og Østerrike går det unna på motorveiene. I disse landene har du nemlig lov til å kjøre i 130 kilometer i timen. Det store flertallet av europeiske nasjoner har imidlertid satt 120 kilometer i timen som øverste fartsgrense på motorveiene.

I våre naboland Sverige og Danmark er makshastigheten 110 kilometer i timen. Og fra oktober skal svenskene teste ut variable farsgrenser med maks 120 på en syv mil lang strekning av E6 mellom Falkenberg og Skåne. Norge er dermed alene om sin maksgrense på 100 kilometer i timen på motorvei.

Skroll ned for mer.

110 km/t på landeveien

Hva med deg?

Hva synes du om de
norske fartsgrensene? (Avsluttet)
For lave(86%) 5426
Passe(9%) 573
For høye(5%) 294
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Også når det gjelder landeveishastighet er norske myndigheter blant de mest forsiktige. Bortsett fra Danmark, Nederland og Sveits har alle andre land minst 90-grense på landeveiene. I Hellas er det faktisk lov til å kjøre i 110 kilometer i timen.

Når det gjelder tettbygde strøk er imidlertid de aller fleste europeere enige om at 50 kilometer i timen er passende maksimalhastighet. Kun i Polen er det lov å kjøre i 60 km/t i byen.

Du finner hele oversikten over de europeiske fartsgrensene her.

 • Finn frem langs motorveien

 • Smarte tips til bilferien

 • Ruteplanleggere på nett
 • Første gang publisert hos DinSide Motor i mai. Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer