Her kan du se fremtidens fly

Airbus er inspirert både av fugler og Star Wars.

ROMSKIP? Nei, men flyfremtiden blir slik, tror Airbus, og lanserer visjoner som virker inspirert av blant annet Star Wars. Foto: Airbus
ROMSKIP? Nei, men flyfremtiden blir slik, tror Airbus, og lanserer visjoner som virker inspirert av blant annet Star Wars. Foto: Airbus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens mange av oss har problemer med å forestille oss hvordan terrenget ser ut rundt neste sving, har Airbus satt sammen sine fremtidsvisjoner for knappe førti år frem i tid. Fly anno 2050 vil sikkert få de av oss som fortsatt lever, til å le om 39 år. Ja, noen vil sikkert fnise høylydt også nå. Men la oss likevel ta en titt:

Utsyn

Høsten 2010 viste Airbus frem de første skissene, og fortalte at de trodde på gjennomsiktige fly om 40 år. Nå har disse tankene blitt ytterligere konkretisert.

I fremtidens fly tror Airbus at passasjerene kan telle stjerner for å sovne, via panoramalignende utsyn som sikres av bioniske strukturer. Den nettlignende strukturen som holder flykroppen sammen er inspirert av fugleben. Styrke og letthet i en og samme pakke, som både kan påvirke drivstofforbruk, gi mulighet for mer utsyn, og større dører.

Mellom strukturene sitter et interaktivt biopolymermembran - et materiale som kan styre lys, fuktighet og temperatur, og åpne eller stenge for utsyn etter ønske. Så tett på stjernehimmelen kommer man vel ikke i dag, uten å ta direkte kontakt med Richard Branson eller Boeing.

Litt mer konkret? Her er et EKTE flytog

Flygende spa?

Flyprodusenten skisserer også løsninger med "vitaliserende soner" der man kan hente seg inn ved hjelp av "vitamin- og antioksidantberiket luft", stemningsbelysning, aromaterapi og akupressur, mens man har utsyn til både jord og himmel. Svevende beskrivelser og begreper de fleste mest kjenner fra beskrivelser på glanset papir kanskje, men det høres i hvert fall deilig ut for passasjerer som i dag er vant til å krølle seg sammen på økonomiklasse blant potetgullos og kroppslukt.

Tidligere har vi sett "fremtidsløsninger" for seter som strengt tatt ser både uattraktive og trange ut. For eksempel flex-seat med seter i flere etasjer, og flykabiner totalt rensket for komfort. Setene Airbus skisserer vil helt sikkert bli møtt med mer jubel blant flyreisende. De skal faktisk forme seg etter kroppen som sitter der, og bør absolutt være noe å strekke seg etter.


Golf slik Darth Vader ville spilt det

Flyprodusenten boltrer seg i visjoner og spesialeffekter. Som skissene som viser en "interaktiv sone" der passasjerne for eksempel kan ta et slag golf om bord. Og ikke nok med det - man tenkes altså å kunne spille sammen med andre som egentlig befinner seg på bakken. Samme løsninger er tenkt å kunne gi muligheter for konferanser underveis, eller at far kanskje leser nattaeventyr til poden? Star Wars, the nice way?

I samme stjernekrig-aktige gate må vi vel også plassere smartfunksjonene som skisseres: Som overflater som avstøter smuss og setetrekk som reparerer seg selv. At håndbagasjen som leveres ved inngangen dukker opp igjen ved setet høres litt mer jordnært ut, og at utbredelsen av sosiale soner for passasjerene blir mer vanlig, som barer, er vel heller ingen stor overraskelse.

Personlig tilpasset istedet for klasser

I tillegg til den "vitaliserende sonen" og den "interaktive sonen" ser Airbus for seg at de kan tilby en "smart teknosone" (som om ikke de andre høres både smarte og tekno ut), med alt fra enkel- til luksusservice tilpasset den enkelte passasjerens betalingsvilje.

Så mens det faktum at noen kan nettsurfe fra flysetet idag fortsatt skaper overskrifter, så tenker altså Airbus (selvsagt) i de baner at man i fremtiden kan fortsette sitt liv om bord på en måte som ligner livet på bakken.

- Våre undersøkelser viser at passasjerene i 2050 vil forvente sømløse reiseopplevelser mens miljøet på samme tid blir ivaretatt, sier Charles Champion, visepresident for utviklingsavdelingen i Airbus, i en pressemelding fra selskapet.

På utstilling:
Befinner du deg i Paris under Le Bourget International Airshow i slutten av juni, kan du få med deg Airbus Future of Flight-film som vises i Musee de l'Aur et de l'Espace.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer