Her kan du se utrydningstruede dyrearter.

Flere dyrearter i verden står i fare for å bli utryddet. Vi gir deg en liten oversikt over hvor du kan se dem i sitt naturlige element.

Publisert
Sist oppdatert


Hvert andre år legger IUCN ut sin liste over verdens truede dyrearter. Det er forskjellige graderinger av hvor truede de er. Flere norske pattedyr står på listen. Hvis du vil se disse artene før de dør ut, gir vi deg en oversikt over hvilke dyr du bør se og hvor de finnes. De fleste av disse dyrene er utrydningstruede, og vi gir kun oversikt over dyr som vil tåle å bli sett.

Dyreturisme kan være postivt

I september skrev vi om godseieren Paul Lister som ville åpne for villdyrsafari i Skottland. Lister mente det kunne være bra for truede dyrearter å komme i fokus gjennom turisme. Den gang kommenterte generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson, at turisme for en del truede dyrearter kunne være postivit.

Rådgiver, biologisk mangfold i WWF-Norge, Kristin Thorsrud Teien, sier til DinSide at mange dyrearter komme styrket ut ved at det fokuseres på turisme fremfor krypskyting. Dyr som fjellgorillaen og elefanten er eksempler.

- Allikevel er det også dyr som kan bli stresset av turisme og som ikke vil tåle økt turisme i sine naturlige omgivelser. Slike dyr må få leve sine liv, sier Thorsrud Teien.

- Men jeg tror det kan være positivt selv for disse dyrene at lokalbefolkningen forstår at det kan være lønnsomt å hjelpe artene til å overleve.

>>Les mer om økoturisme her

Foruten å dra på safari og se "The Big Five" (løve, leopard, nesehorn, elefant og bøffel) på savannene i Afrika, har vi ramset opp noen dyr som kan være verdt å se før det er for sent.

Pandaen kan konsummere 20 til 35 kg bambus om dagen. Foto: A724/GAMMA
Pandaen kan konsummere 20 til 35 kg bambus om dagen. Foto: A724/GAMMA Vis mer
Gorillaer veier like mye som mennesker, men har fire ganger styrken. Foto: Riesma Pawestri
Gorillaer veier like mye som mennesker, men har fire ganger styrken. Foto: Riesma Pawestri Vis mer


Dyr rundt i verden

Kjempepandaen
Ailuropoda melanoleuca er det vitenskapelig navnet på dyret som WWF har valgt til å pryde sin logo. Kjempepandaen har langt på vei fått bedre levevilkår de senere årene, og den finnes kun i Kina. I dag lever det omtrent 1.600 eksemplarer på snaut 500.000 hektar skog i Kina. Kan lettest sees i dyrehager.

Gorillaen
Dens naturlige habitat er i de ekvatoriale områdene i Afrika. På grunn av ulovlig handel, ulovlig jakt og overbefolkning har gorillaen fått et langt mindre område å boltre seg på. Gorillaen er i utgangspunktet ikke noe farlig dyr, men vil forsvare seg hvis den føler seg truet. Kan lettest sees i dyrehager.

Jaguaren
Det største kattedyret på det amerikanske kontinentet. Dens leveområdet strekker seg fra Patagonia i Sør-Amerika, og den har også blitt sett i sørlige deler av USA. Foruten i sine naturlig leveområder hvor den er vanskelig å få sett, kan den sees i dyreparker.

Dyr du kan se i Norge

Isbjørn
Den største av alle bjørnearter. Lever i arktiske strøk og finnes på Svalbard og Jan Mayen. I Canada og Alaska i USA, er de svært nærgående sivilisasjonen. Ettersom matressursene er få i arktiske strøk, er den ikke fremmed for å jakte og spise mennesker. Enkelte steder i Alaska er bjørnene blitt et problem på grunn av sin nærgåenhet, så her skulle det ikke være vanskelig å få sett den om man vil.

Fjellreven
En av få pattedyrarter som trives på steder hvor det nærmest er permafrost. Reven er sky og er selv et jaget bytte av ørner og større rovdyr. Reven lever i fjellområdene i Skandinavia og i de fleste arktiske områdene som blant annet Jan Mayen og Svalbard, Grønland og Island.

Ulven
Gråbein er naturlig nok en truet dyreart i Norge ettersom vi har forsvinnende få av dem. Ulven er regnet som truet i hele Nord-Europa, men i Sverige finnes en langt større ulvestamme enn vi har i Norge. I Norge kan du se ulver i park på Langedrag, i Sverige finnes ulvesafarier.

Jordens ubestridte koloss Foto: All Over Press
Jordens ubestridte koloss Foto: All Over Press Vis mer


Blåhval
Blåhvalen er det største dyret som har levd på jorden. Den er blitt målt til hele 33,58 meter og den tyngste som noen gang er blitt fanget veide hele 190 tonn. Blåhvalen lever på den sørlige og den nordlige halvkule, og trives rundt polarområdene hvor den finner mye mat. De lever over enorme områder og har vært fredet for fangst i over 40 år.
Hvalsafari er populært i Norge flere tilbydere gir deg muligheten til å oppleve dyrene. Whalesafari og Sommarøy er to som tilbyr organsierte turer.

Kilder:
Direktoratet for naturforvaltning
WWF
www.iucnredlist.org


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer