Her kan du svømme med hai

Fra Australia til Afrika og fra hvalhai til hvithai: Her er steder du kan svømme med hai.

Publisert
Sist oppdatert

Nærkontakt med hai

  1. Her kan du svømme med hai


Sør-Afrika

Sør-Afrikas kyst er blitt en populær destinasjon for spenningssøkere som ønsker seg nærkontakt med hai. Her er det til og med muligheter for å bivåne foring av hvithaiene – fra havbunnen, kun iført behørig dykkerutstyr. Kun for de mest interesserte og mest vågale, vil vi si. Men det er muligheter for litt "tryggere" haiopplevelser også; som dykking i bur.

Stedet for hvithaiekspedisjoner i Sør-Afrika er noe som kalles "Shark Alley". Dette er en smal kanal mellom Geyser Rock og Dyer Island på kysten utenfor kysten av Gansbaai. Dette er regnet som hvithaiens hjemsted; her jakter de på de store koloniene med pelssel som bor i området.

Høysesong er mai til oktober.

Klare forhold ved Belize.
Foto: Janecke Elton Foto: Janecke Elton
Klare forhold ved Belize.
Foto: Janecke Elton Foto: Janecke Elton Vis mer


Belize

Belize er kjent for sine fantastiske dykkemuligheter; litt utenfor kysten ligger det største barriererevet på den vestlige havlkule. Her skal du visstnok kunne svømme med haier i trygge omgivelser, i undervannsparken Hol Chan Marine Reserve. Her skal haiene og rokkene være så vant til mennesker at de er totalt ufarlige.

Beste tid er februar til april.
Ekstern lenke: Les mer om Belize her.

Mosambik

Dykk med verdens største fisk i Mosambik. Hvalhaien er sjelden, og med sine opp til 15 meter er den nok også ganske imponerende. Her kan man cruise rundt på jakt etter det enorme dyret, og man finner haien, droppes dykkerne i vannet – og haien svømmer inn i dykkergruppen.

Dette er haiopplevelsen for de sartere sjeler: Hvalhaien er en temmelig harmløs planktonspiser.

Costa Rica

Coco Island – eller Kokosøyen – er et av verdens mest kjente dykkesteder. Øyen ligger et 30 timers seilas utenfor østkysten av Costa Rica, og du må forberede deg på å overnatte i båten, da opphold på selve øyene ikke er tillatt.

Her må du forberede deg på å møte både hvaler og haier; her er stimer med hammerhaier, djevlerokker og andre hyggelige skapninger. Er du riktig heldig, får du også møte den gedigne hvalhaien.

Coco Island er også med i vår liste over verdens ti beste dykkesteder. Klikk her for å lese artikkelen.

Mye å se også over vann på Galapagos.
Foto: Agnes Gram Foto: Agnes Gram
Mye å se også over vann på Galapagos.
Foto: Agnes Gram Foto: Agnes Gram Vis mer


Galapagos

Galapagos-øyene er også et av stedene nevnt i vår liste over verdens beste dykkesteder. Øyene er kjent for sitt dyreliv; har kan du se pingviner, sjøløver og delfiner – foruten hovedattraksjonen i denne sammenhengen: haiene.

Her er det muligheter for å se hammerhai, djevelrokker og hvalhai. Det er flere steder du kan dykke her, men hovedsetet for dykking er Wolf Island. Her skal det være muligheter for å treffe store stimer med fra 300 til 500 hammerhaier, så dette er ikke for de med svakt hjerte.

Beste tiden å dykke på Galapagos er mellom oktober og januar. Et stort problem for Galapagos er den ulovlige haifiskingen som foregår der, kun på jakt etter haifinnene. Det foregår en organisert eksport av haifinner til Asia, hvor finnene blir brukt i suppe; Haifinnesuppe skal etter sigende være et afrodisiakum.

Ekstern lenke: Her finner du mer om Galapagos

Surinøyene

Surinøyene er et av de beste dykkestedene i Thailand, beliggende ved den nordlige enden av den thailandske kysten ved grensen mot Burma. Spesielt øyene Ko Surin Neua og Ko Surin Tai er populære blant dykkere.

Ved Richelieu Rock kan haielskere møte den nokså ufarlige hvalhaien.

Australia

Klar for å se hvithaien i øyet? Det kan du få lov til på sørkysten av Australia. Det går turer fra Adelaide og Port Lincoln. Her dykker du ikke med haiene, men befinner deg inne i et haisikkert bur som blir låret ned til ønsket dybde. Burene kan gå ned til 15 eller 30 meters dyp.

For en ekstra spiss på utflukten kan du dra på tur med den legendariske Rodney Fox, som mirakuløst overlevde et uheldig møte med en hvithai i 1963 – hvor han satt igjen med 462 sting. Han kan sikkert gi noen tips om hva du ikke bør gjøre, om du skulle treffe en hvithai ubeskyttet.

Beste tid på året for hvithaidykking: mai til september.

California

Utenfor San Diego i California loves du å få komme nese til nese med sulte haier. Du får møte hvithaiene øye til øye – eller nese til nese – fra et stålbur som blir låret ned i vannet. Og her har de utstyret klart; du kan leie fotoutstyr så du får ta bilder av ditt møte med de store hvite, og hele det 45 minutter lange dykket filmes, slik at du også kan få en videofilm med deg og haiene sammen …

"We've got the sharks if You've got the nerve", skriver selskapet San Diego Shark Diving på nettsidene sine; altså vi har haiene hvis du har motet.

Mexico

Ved Isla Guadalupe utenfor Mexico-kysten er det muligheter for hvithai-dykk. Dykkene foregår i bur, og du kan også ta nattdykk ned til de store hvite.

Dette er en av de nyere stedene for haidykking, og du loves å se flere haier per dykk.

Akvariedykk

For deg som gjerne vil møte haien, men ikke helt vet om du tør, kan det kanskje være en ide å teste ut nerver og slikt i et trygt dykk i et akvarium. Du har muligheten til dette flere steder i verden; her er noen:

  • The Aquarium og Western Australia, Hillarys, Australia. (Klikk her for å komme til akvariets nettsiden.)
  • Melbourne Aquarium, Melbourne, Australia. (Klikk her for å komme til akvariets nettside.)
  • The Florida Aquarium, Tampa, Florida. (Klikk her for å komme til akvariets nettside.)
  • Singapore Underwater World, Singapore. (Klikk her for å komme til akvariets nettside.)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer