Bilferie

Her kommer du til stengte dører

Tissetrengte bilister vil møte stengte dodører mange steder i landet denne sommeren.

REDNINGEN ER IKKE NÆR: Mil etter mil i påvente av en rasteplass med toalett? Alle tørrtoalettene langs både riksveier og fylkesveier er stengt, på grunn av smittevernhensyn. Så da er det bare å kuske videre, på jakt etter en åpen dør ... Foto: Shutterstock/NTB scanpix
REDNINGEN ER IKKE NÆR: Mil etter mil i påvente av en rasteplass med toalett? Alle tørrtoalettene langs både riksveier og fylkesveier er stengt, på grunn av smittevernhensyn. Så da er det bare å kuske videre, på jakt etter en åpen dør ... Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner kanskje følelsen: Minstemann eller du selv har hatt behov for «en tur på hjørnet» i milevis, men redningen i form av toalettfasiliteter lar vente på seg. Mil etter mil.

Når redningen endelig åpenbarer seg, kan krisen være stor dersom løpeturen fra bilen til nirvana ender opp i en låst dør.

Det er realiteten på mange rasteplasser rundt omkring i Norge nå.

På grunn av coronaviruset og smitteverntiltak, er nemlig mange rasteplasstoaletter stengt.

- Stengte tørrtoaletter

Ansvaret for rasteplasser og hvilke fasiliteter du finner der, er delt mellom Statens vegvesen og fylkeskommunene. Hvem som har ansvaret hvor, avhenger av hvilken vei det er snakk om.

Jørn Simonsen, avdelingsdirektør ved drift og vedlikehold i Statens vegvesen, sier til Dinside at Vegvesenet har ansvaret for vedlikehold av rasteplasser og toalettanleggene der, langs riksveinettet - mens det er fylkeskommunene som har ansvaret for rasteplasser og toalettene langs fylkesveiene.

- Toalettanleggene på våre rasteplasser har på de aller fleste steder innlagt helårsvann og er åpne og tilgjengelige hele året. Ved utbruddet av Covid-19 i mars måned ble det i tråd med anbefalinger og føringer fra sentrale helsemyndigheter innført forsterket renhold på toalettanlegg langs riksveinettet, forteller Simonsen.

Norgesferie badge

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Men det finnes også rasteplasser med toaletter som ikke har innlagt vann, langs både riksveier og fylkesveier.

Og de aller fleste toalettene uten innlagt vann, også kjent som utedo eller tørrtoalett, er stengt - både de langs riksveiene og de langs fylkesveiene.

- Toalettanlegg uten innlagt helårsvann, altså utedo, ble ved pandemiens utbrudd stengt av smittevernhensyn, forteller Simonsen.

Og disse toalettene er fremdeles stengt.

- Toalett som av hensyn til smittefare er stengt vil kunne åpne igjen når smittevernhensyn tillater det, noe som forhåpentligvis kan finne sted i løpet av sommeren eller høsten inneværende år, sier Simonsen videre.

Det er totalt 185 toaletter langs riksveiene som er tørrklosett og som dermed er stengt.

Toaletter på rasteplasser langs riksveiene:

Det er 374 sanitæranlegg langs riksveiene i Norge, og hvert av disse anleggene inneholder ett eller flere toalett.

Totalt inneholder disse 374 bygningene 775 toalett:

565 er vannklosett og 185 av dem er tørrklosett. 25 vites ikke om er vannklosett eller tørrklosett.

Simonsen forteller at det i forbindelse med den pågående pandemien ble bevilget 600 millioner kroner til Statens vegvesen, med det formålet å bidra til å holde hjulene i gang i bygg- og anleggsbransjen. Disse midlene bidrar også til at flere av vegvesenets rasteplasser i løpet av sommeren får sanitæranlegg av god standard.

- Hva skal man så gjøre, dersom man er på biltur og må på toalettet - men kommer til låst dør?

- Det vil nok være vanskelig, selv for Statens vegvesen, å skulle etablere toalettanlegg med en avstand mellom seg som imøtekommer ethvert påtrengende tilfelle som de vegfarende måtte oppleve. Også toalettbesøk må nok den enkelte planlegge så langt dette lar seg gjøre. Så langt ser vi heldigvis svært få tilfeller av at trengende har måttet gjøre sitt fornødne i omkringliggende natur til våre rasteplasser, sier Simonsen til Dinside.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Fylkeskommunene: Tørrtoalettene er stengt

Dinside har kontaktet alle fylkeskommunene for å høre hvordan situasjonen er med tanke på toaletter på rasteplasser langs fylkesveiene.

Du kan se en oversikt over situasjonen i alle fylkene nedenfor.

Men det som gjelder for alle, er at tørrtoalettene langs fylkesveiene er stengt - og at situasjonen vurderes fortløpende.

Oppfordringen til vegfarende er å benytte seg av toaletter på bensinstasjoner og på rasteplasser.

- De bør bruke toaletter på bensinstasjoner og på rasteplasser som har åpne toaletter med innlagt vann, sier Bente Espeseth ved Viken fylkeskommune.

- Andre toalettmuligheter som blant annet kan være bensinstasjoner og døgnhvileplasser inærheten. Det eksisterer en del avtaler hvor fylkeskommunen gir tilskudd til bl.a. bensinstasjoner for å holde et utvidet toalett-tilbud, sier Arild Hamrum-Norheim i Trøndelag fylkeskommune.

- Gjør sitt fornødne utenfor selv om toalettet er åpent

- Frykter dere at folk vil gjøre sitt fornødne andre steder i omkringliggende natur, når de kommer til låst dør?

- Vi opplever av folk gjør sitt fornødne utenfor toalett selv om de er åpne, sier Hamrum-Norheim.

Dette er også inntrykket fra Møre og Romsdal:

- Hos oss er toalettene i all hovedsak åpne. Men vi har erfaring med at folk gjør fra seg mange plasser, og at det forringer opplevelsen til andre veifarende. Det er også utfordrende å få ryddet opp. Derfor er det viktig at det finnes et tilbud der det er mange som ferdes. Der har vi, kommunene, service- og reiselivsnæringen et felles ansvar, sier Torgeir Bye, seksjonsleder for veidrift i Møre og Romsdal fylkeskommune.

- Det blir en del tilgrising ved stoppeplasser langsetter veien og det kan nok være litt ekstra på plasser hvor trafikantene har en forventning til at det er et tilbud. Ferjeleier er ekstra utsatt og toalettene der holder vi i utgangspunktet åpne hele året, sier seksjonsleder Lars Petter Kaski i Nordland fylkeskommune.

Åpne og stengte toaletter langs fylkesveiene, sortert etter fylke:

Viken:

Har fem toaletter med innlagt vann, og alle disse er åpne.

Det er åtte toaletter uten vann - og alle er stengt pga. smittevernhensyn.

Det er ingen umiddelbare planer om å åpne disse igjen, men ifølge Bente Espeseth ved Viken fylkeskommune vurderes dette fortløpende ut ifra nasjonale retningslinjer for smittevern.

Trøndelag:

Har 20 toalettanlegg med innlagt vann, hvorav fem tilknyttet ferjeleier og som er driftet av ferjerederiene. De fleste av disse med innlagt vann er åpne eller åpner snart.

13 toalettanlegg uten innlagt vann - og disse er stengt av smittevernhensyn.

Det er ingen konkrete planer for gjenåpning av disse.

Vestland:

I gamle Sogn og Fjordane er det 14 toalett med innlagt vatn som alle er åpne, og to toaletter uten innlagt vann.

De to tørrtoalettene er vinterstengte og Silje Alvsaker i Vestland fylkeskommune sier de vurderer åpningstidspunktet fortløpende.

I gamle Hordaland er det bare ett toalett med innlagt vann - som er stengt fordi det ennå ikke er vann der - men når dette åpnes igjen er ingen toaletter stengt.

- Vi vurderer å sette ut håndsprit på dette toalettet og åpne det igjen, sier Alvsaker.

Vestfold og Telemark:

Det er ingen rasteplasser langs fylkesveiene i Vestfold.

I Telemark er det tre toaletter, hvorav et med innlagt vann.

De to i gamle Telemark uten vann, er stengt pga. smittevernet: Gjelder ett på fv. 356 ved kommunegrensa mellom Skien og Drangedal og ett på fv. 38 i Drangedal kommune.

- Vi avventer situasjonen ut mai og tar en ny vurdering da, sier Tania Ripoll, prosjektleder for samferdsel, miljø og mobilitet i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Har du lyst til å leie bobil, men har aldri vært inne i en, eller sett inn i en før? Bli med på denne kjappe omvisningen og se om dette er noe for deg. Vis mer

Innlandet:

Innlandet fylkeskommune har totalt 118 rasteplasser langs fylkesveiene i Innlandet. Av disse er 10 rasteplasser med innlagt vann, og disse er åpnet eller vil bli åpnet innen kort tid.

De øvrige 108 rasteplassene med toaletter uten innlagt vann, er stengt.

Ifølge Einar Søberg, rådgiver i Innlandet fylkeskommune, vil disse ikke åpnes med det aller første, av smittevernhensyn.

Nordland:

Har 62 toalettanlegg med innlagt vann, hvorav 43 er helårsåpne - og alle disse er åpne også nå.

Det er 16 toalett som ikke har innlagt vann. Disse skulle normalt blitt åpnet nå, for sommersesongen, men er stengt av smittevernhensyn.

Fylkeskommunen vil vurdere åpning fortløpende.

- I vurderingen blir det tatt hensyn til hvor stort behov det er for å holde åpent på grunn av redusert trafikk, de besøkendes mulighet til å forlate toalettene rene, og hvor store tiltak og kostbare tiltak som må iverksettes for at nødvendige hygienekrav er innfridd. Tørrklosettene er i stor grad beregnet på turisttrafikken og trykket fra turistene er usikker i år, sier seksjonsleder Lars Petter Kaski i Nordland fylkeskommune.

Troms og Finnmark:

Alle toaletter langs fylkesveinettet er stengt inntil videre, av smittevernhensyn.

Kommunikasjonssjef i Troms og Finnmark fylkeskommune, Knut Are Mortensen, sier til Dinside at de ikke kan være mer konkret om eventuelle tidspunkter for gjenåpning, på grunn av situasjonen og nasjonale føringer.

I en pressemelding beklager Troms og Finnmark fylkeskommune ovenfor vegfarende at man har sett seg nødt til å stenge toalettene av hensyn til smittefare.

- Det vil imidlertid være tilbud langs veinettet hvor det ligger til rette for forsterket og hyppigere renhold. Mange av toalettene som er stengt er i tilknytning til ferjesamband og toalettene på ferjene vil være åpne, uttaler Øyvind Strømseth, avdelingsleder for drift og vedlikehold i Troms og Finnmark fylkeskommune, i en pressemelding.

De viser også til at døgnhvileplasser og rasteplasser med vann langs riksveinettet, som driftes av Vegdirektoratet, skal holdes åpne - og at Circle K og Shell har opplyst at de vil sørge for at Helsedirektoratets føringer vil bli fulgt.

Møre og Romsdal:

Har ingen toalettanlegg som er stengt pga. smittevernhensyn.

Oslo:

Har ikke toaletter lange veiene.

Agder:

Har ikke toaletter på rasteplasser langs sine fylkesveier eller toaletter for øvrig langs fylkesvei.

Merknad: Det har ikke lykkes Dinside å få svar fra Rogaland fylkeskommune

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer