Kommunale smittevernregler

Her krever de negativ coronatest fra andre spanjoler

Kan norske kommuner med lav smitte stille tilsvarende krav til tilreisende fra andre kommuner eller regioner?

NEGATIV COVID-19 TEST: Mallorca og øyene rundt krever nå at spanjoler fra andre regioner med høy smitte viser frem en negativ coronatest ved innreise. Her fra flyplassen i Palma i 2020. Foto: NTB Scanpix
NEGATIV COVID-19 TEST: Mallorca og øyene rundt krever nå at spanjoler fra andre regioner med høy smitte viser frem en negativ coronatest ved innreise. Her fra flyplassen i Palma i 2020. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den spanske øygruppa Balearene, bestående av blant annet det velkjente feriemålet Mallorca, innførte forrige uke smittevernregler som innebærer at andre spanjoler må vise fram en negativ covid-19-test ved ankomst.

Última hora skriver at de som kommer fra regioner med mer enn 100 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, må vise en negativ coronatest ved innreise til øygruppa.

Slik vil de lokale myndighetene forsøke å få ned smittetallene på øyene, som er på vei nedover, viser tall fra RTVE: Smitten ligger nå på 54,11 tilfeller per 100 000 innbyggere. Dermed er regionen den med nest lavest smitte i hele Spania, og lavere enn snittet for Norge, som for tiden er på 83,86, viser tall fra European Center for Disease and Control (ECDC).

Kan norske kommuner innføre slike regler?

Vi har spurt Helse- og omsorgsdepartementet om norske kommuner kan innføre tilsvarende regler for nordmenn. Vi husker vel alle «søringkarantenene» som ble mye omtalt da enkelte nordnorske kommuner valgte å innføre dette i 2020.

Departementet viser til «Veileder til kommunene om lokale karanteneregler eller innreiserestriksjoner i forbindelse med utbruddet av covid-19»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer