Her ligger tusenvis av gjenglemte ting

Og vi gidder ikke hente det ...

DETTE HAR VI GLEMT: Alt dette har vi glemt på reise til og fra Oslo Lufthavn i sommer. Hittegodskontoret på Gardermoen har fått inn nesten 13.000 gjenstander i juni, juli og august. 35 prosent av tingene blir aldri hentet. Foto: ZEKIR KAMBURCE/AB SOLUTIONS
DETTE HAR VI GLEMT: Alt dette har vi glemt på reise til og fra Oslo Lufthavn i sommer. Hittegodskontoret på Gardermoen har fått inn nesten 13.000 gjenstander i juni, juli og august. 35 prosent av tingene blir aldri hentet. Foto: ZEKIR KAMBURCE/AB SOLUTIONS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi glemmer stadig mer. I løpet av juni, juli og august har hittegodsavdelingen på Oslo Lufthavn mottatt tilnærmet 13.000 gjenglemte ting.

Dette er gjennomsnittlig 140 glemte saker og ting hver dag.

Sammenliknet med 2010, er det rundt 1.000 flere gjenglemte ting hver måned. Og bare siden i fjor, er det en økning. Det skal sies at det også er en økning i antallet flyreisende.

Les også: Reiseforsikringen dekker ikke gjenglemte ting

Dette glemmer vi mest

- Cirka 80 prosent av det vi får inn, er innbo og løsøre, og 20 prosent er elektriske artikler, forteller Zekir Kamburce, leder av hittegodsavdelingen hos AB Solutions, til Dinside.

AB Solutions driver hittegodsavdelingen på Gardermoen. De har kontor i ankomsthallen, ved bagasjeoppbevaringen. Dersom du har glemt noe i flyplassterminalen, på flyet, flytoget eller på toget til Oslo Lufthavn, blir det innlevert der.

Og det er altså ikke småtterier som blir glemt igjen. I juni fikk de inn 4.207 gjenstander, i juli 4.624 gjenstander og i august 4.078 gjenstander.

Totalt altså 12.909 gjenstander.

Mye klær

- Av innbo og løsøre er det for eksempel klær, nøkler, smykker, lommebøker, briller og leketøy. Av dette er klær den største kategorien, den står for 28 prosent, forteller Kamburce.

Det er kanskje ikke overraskende at jakker og skjerf utgjør den største andelen av de gjenglemte klærne.

Av elektriske artikler, glemmer vi mest datautstyr (42 prosent) og mobiltelefoner (35 prosent)
.

Men selv om det kan være snakk om store verdier, er det slett ikke sikkert av vi gidder å hente det vi har glemt.Les også: Reiseforsikringen dekker ikke tyveri av gjenglemte ting

35 prosent blir aldri hentet

Av totalt 12.909 gjenglemte gjenstander i løpet av sommermånedene, ble 8.542 gjenstander gjenforent med sine eiere. De resterende, altså 4.367 gjenstander, er ennå ikke blitt hentet.

Etter et tre måneders opphold på hittegodsavdelingen på Gardermoen, blir tingene oversendt politiet.

Så langt ser det altså ut til at 35 prosent av de gjenglemte gjenstandene aldri blir hentet.

Vi gidder ikke hente lommeboka ...

- Det er veldig mange lommebøker og id-kort som ikke blir hentet ut igjen, sier Kamburce til Dinside.

Han forteller at reisende gjerne ringer inn til hittegodskontoret den dagen de har mistet lommeboken eller id-kortet, og også kanskje dagen deretter. Og så blir det stille, da ringer de ikke mer. Men det er kanskje nettopp da hittegodskontoret får inn den savnede lommeboka.

- Kanskje har de allerede sperret kortene, og tenker ikke mer på det, sier Kamburce.

Sjekk flere ganger

Alle lommebøker og id-kort som ikke blir hentet, blir personlig overlevert til politiet.

Men dersom du har mistet lommebok eller andre gjenstander på fly eller flyplassen, kan det altså lønne seg å sjekke om hittegodskontoret kan ha fått det inn også etter andre dag. Det kan fort gå noen dager før det leveres inn til hittegods.

Alle gjenglemte gjenstander blir også registrert i basen MissingX, som altså er en online tjeneste hvor alle gjenstander som kommer inn til hittegos blir registrert, og hvor du kan søke etter tapte gjenstander.

... og vi gidder i alle fall ikke hente sexleketøyet!

Om vi ikke gidder å hente lommeboka, så gidder vi i alle fall ikke hente sexleketøyet.

- De rareste tingene vi får inn, og som nesten aldri blir hentet, er sexleketøy. Det blir ikke hentet, og vi får altså inn endel av det, forteller Kamburce.

Dette er ting som kommer inn til hittegods i form av innhold i kabinkofferter. Og da blir rett og slett hele kofferten stående.

Det har skjedd at reisende har fått erstatning for tapt sexleketøy, men da har det vært på grunn av tyveri. Reiseforsikringen dekker ikke tap av verdier som skyldes at du har vært uforsiktig - som for eksempel at du har glemt ting.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer