Storbyreise om høsten

Her lønner det seg å legge høstens storbytur

Slik planlegger du shoppingen for å få mest for pengene.

BESTE PRIS?: Du bør gjøre gode undersøkelser av prisnivået i storbyen du skal til før og under reiser. Ikke minst bør du passe på at du ikke tar med deg mer hjem til Norge enn tollen tillater, for da blir fort røverkjøpene en real lommetyv for deg. Foto: Kamil Macniak/Shutterstock/NTB scanpix.
BESTE PRIS?: Du bør gjøre gode undersøkelser av prisnivået i storbyen du skal til før og under reiser. Ikke minst bør du passe på at du ikke tar med deg mer hjem til Norge enn tollen tillater, for da blir fort røverkjøpene en real lommetyv for deg. Foto: Kamil Macniak/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

I sommer har Dinside gitt deg nyttige valuta-tips og råd om hva du bør kjøpe på utenlandsreisen. Nå følger vi opp vårens storbyguide med en til deg som skal på weekend-tur i høst.

Ifølge Terje Berge i Finn.no Reise er følgende ti storbyer de mest populære blant nordmenn denne høsten: London, New York, Barcelona, Gdansk, Amsterdam, Paris, Roma, København, Nice og Lisboa.

- Oftest varer storbyturene i tre til fire dager, og mange booker reisene tett opp til avreisedatoen, sier Berge.

Ikke la deg lure av billige flybilletter

Men, det er på ingen måte sikkert at det er de mest populære landene som er det mest lønnsomme feriealternativet. Faktisk tvert imot.

Tar vi en titt på Forex sin storbyindeks fra i vår, er det St. Petersburg, Sarajevo og Beograd som er de billigste storbyene for nordmenn i Europa. Gdansk er det nærmeste alternativet fra Finns toppliste.

London er en smule billigere enn Oslo, mens New York har et høyere kostnadsnivå enn her til lands.

PRISINDEKS: Her ser du hvilke byer som har et lavere og høyere prisnivå enn Oslo. Den norske hovedstaden er markert med tallet hundre, mens de øvrige byene er rangert etter hvor mange prosent deres priser er til sammenligning. Foto: skjermdump.
PRISINDEKS: Her ser du hvilke byer som har et lavere og høyere prisnivå enn Oslo. Den norske hovedstaden er markert med tallet hundre, mens de øvrige byene er rangert etter hvor mange prosent deres priser er til sammenligning. Foto: skjermdump. Vis mer

- Når folk skal på utenlandsferie, er det lett å se seg blind på billige flybilletter. Det er langt viktigere å se på kostnadsnivået i det landet du skal reise til, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Når det gjelder å få billig flybillett, kan det lønne seg å velge utreise en midtukedag og hjemreise på en mandag, ifølge Sandmæl. Avreise tidlig og veldig sent er tidspunkter som mange andre styrer unna, med unntak av morgenavganger fra småbyer inn til større byer.

Smarte shoppingtips

Dersom du har tenkt deg på storbytur i høst til et prisgunstig land, er det lurt å lage seg en handleliste som kanskje omfatter julegaver eller presanger til kommende bursdagsfeiringer. Du kan også tenke over klær, sko og andre ting du kunne trengt til vintersesongen.

Likevel bør du ikke ta for gitt at alt er billigere å kjøpe i utlandet. Varen kan fort ende opp med å bli dyrere enn om du kjøpte den samme varen i Norge, hvis det er dårlig valutakurs eller at du bryter tollgrensene.

- Er du usikker, kan du ta et kjapt søk på nettet etter vareprisen i Norge og bruke en valutakalkulator for å se om du sparer noe, sier Sandmæl.

Dinside har tidligere i sommer kommet med råd om hva du kan spare på å kjøpe på ferie, samt hva du heller bør handle hjemme. Her er flere råd til storbyshoppingen:

  • Betal alltid i lokal valuta. Betaler du i norske kroner, er det nemlig utsalgsstedet som bestemmer kursen, og den kan være dårligere enn den Visa og Mastercard tilbyr.
  • Spør om taxfree og få momsen tilbake. Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, sier 54 prosent at de aldri sørger for å få momsen tilbake, mens 42 prosent gjør det sjeldent eller av og til. Det er som å si «Nei takk, jeg betaler heller fullpris» når noen spør deg om du vil ha rabatt, mener forbrukerøkonom Sandmæl.
  • Pass på tollgrensene. Når du har vært i utlandet i over et døgn kan du ta med varer tilbake til Norge for inntil 6.000 kroner, inkludert det du handler på flyplassens eller båtens taxfree-butikk. Vær obs på når du har vært ute av landet i under 24 timer, kan du kun ta med deg varer for inntil 3.000 kroner. Har du med deg mer enn grensene, må du gå på rød sone i tollen og fortolle varene.

Slik får du momsen tilbake - steg for steg

  1. Ta med passet når du handler.
  2. Spør om butikken du handler i har en taxfreeordning som refunderer merverdiavgift.
  3. Fyll ut skjemaet fra butikken og få deres stempel og signatur. De vil ofte se passet ditt.
  4. Legg varene øverst i bagasjen når du skal dra til flyplassen.
  5. Vis frem varene og lever skjemaene i refusjonsskranken på flyplassen. Velg å få pengene igjen på kortet ditt, for du får mindre om du velger kontantoppgjør.
  6. Legg varene tilbake i bagasjen og send den på vanlig måte.

Bo og bevegelse

Så, når du har planlagt shoppingen til punkt og prikke, kan det være en idé å tenke over overnatting og transport under storbyoppholdet.

- Ofte er det billigere å leie en leilighet enn å ta inn på hotell. Reiser flere sammen kan det ofte være hyggeligere å bo og lage måltider sammen også, sier Sandmæl.

Dinside har laget en Airbnb-guide som er lur å lese før du drar til storbyen.

Når det gjelder å komme seg fra a til å, er det flust med alternativer utover den tradisjonelle taxien: Turistbusser hvor du kan hoppe av og på, tog funker overraskende bra i for eksempel Italia og Frankrike, noen storbyer har kanalbåter, men her kan prisene være stive noen steder og så kan du ofte leie sykkel eller ta beina fatt.

- I London kan Uber fortsatt kjøre på lisens i 15 måneder fra juni 2018, og dette er et bra alternativ, sier Ragnar Wiik i Forbruker Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer