I sommer har Dinside gitt deg nyttige valuta-tips og råd om hva du bør kjøpe på utenlandsreisen. Nå følger vi opp vårens storbyguide med en til deg som skal på weekend-tur i høst.
Ifølge Terje Berge i Finn.no Reise er følgende ti storbyer de mest populære blant nordmenn denne høsten: London, New York, Barcelona, Gdansk, Amsterdam, Paris, Roma, København, Nice og Lisboa.
- Oftest varer storbyturene i tre til fire dager, og mange booker reisene tett opp til avreisedatoen, sier Berge.
Ikke la deg lure av billige flybilletter
Men, det er på ingen måte sikkert at det er de mest populære landene som er det mest lønnsomme feriealternativet. Faktisk tvert imot.
Tar vi en titt på Forex sin storbyindeks fra i vår, er det St. Petersburg, Sarajevo og Beograd som er de billigste storbyene for nordmenn i Europa. Gdansk er det nærmeste alternativet fra Finns toppliste.
London er en smule billigere enn Oslo, mens New York har et høyere kostnadsnivå enn her til lands.

- Når folk skal på utenlandsferie, er det lett å se seg blind på billige flybilletter. Det er langt viktigere å se på kostnadsnivået i det landet du skal reise til, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
Når det gjelder å få billig flybillett, kan det lønne seg å velge utreise en midtukedag og hjemreise på en mandag, ifølge Sandmæl. Avreise tidlig og veldig sent er tidspunkter som mange andre styrer unna, med unntak av morgenavganger fra småbyer inn til større byer.
Smarte shoppingtips
Dersom du har tenkt deg på storbytur i høst til et prisgunstig land, er det lurt å lage seg en handleliste som kanskje omfatter julegaver eller presanger til kommende bursdagsfeiringer. Du kan også tenke over klær, sko og andre ting du kunne trengt til vintersesongen.

Gidder ingen å klage, gidder ingen å ordne problemet
Likevel bør du ikke ta for gitt at alt er billigere å kjøpe i utlandet. Varen kan fort ende opp med å bli dyrere enn om du kjøpte den samme varen i Norge, hvis det er dårlig valutakurs eller at du bryter tollgrensene.
- Er du usikker, kan du ta et kjapt søk på nettet etter vareprisen i Norge og bruke en valutakalkulator for å se om du sparer noe, sier Sandmæl.
Dinside har tidligere i sommer kommet med råd om hva du kan spare på å kjøpe på ferie, samt hva du heller bør handle hjemme. Her er flere råd til storbyshoppingen:
- Betal alltid i lokal valuta. Betaler du i norske kroner, er det nemlig utsalgsstedet som bestemmer kursen, og den kan være dårligere enn den Visa og Mastercard tilbyr.
- Spør om taxfree og få momsen tilbake. Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, sier 54 prosent at de aldri sørger for å få momsen tilbake, mens 42 prosent gjør det sjeldent eller av og til. Det er som å si «Nei takk, jeg betaler heller fullpris» når noen spør deg om du vil ha rabatt, mener forbrukerøkonom Sandmæl.
- Pass på tollgrensene. Når du har vært i utlandet i over et døgn kan du ta med varer tilbake til Norge for inntil 6.000 kroner, inkludert det du handler på flyplassens eller båtens taxfree-butikk. Vær obs på når du har vært ute av landet i under 24 timer, kan du kun ta med deg varer for inntil 3.000 kroner. Har du med deg mer enn grensene, må du gå på rød sone i tollen og fortolle varene.
Slik får du momsen tilbake - steg for steg
- Ta med passet når du handler.
- Spør om butikken du handler i har en taxfreeordning som refunderer merverdiavgift.
- Fyll ut skjemaet fra butikken og få deres stempel og signatur. De vil ofte se passet ditt.
- Legg varene øverst i bagasjen når du skal dra til flyplassen.
- Vis frem varene og lever skjemaene i refusjonsskranken på flyplassen. Velg å få pengene igjen på kortet ditt, for du får mindre om du velger kontantoppgjør.
- Legg varene tilbake i bagasjen og send den på vanlig måte.
Bo og bevegelse
Så, når du har planlagt shoppingen til punkt og prikke, kan det være en idé å tenke over overnatting og transport under storbyoppholdet.

Dette kortet er et must for deg som skal til London
- Ofte er det billigere å leie en leilighet enn å ta inn på hotell. Reiser flere sammen kan det ofte være hyggeligere å bo og lage måltider sammen også, sier Sandmæl.
Dinside har laget en Airbnb-guide som er lur å lese før du drar til storbyen.
Når det gjelder å komme seg fra a til å, er det flust med alternativer utover den tradisjonelle taxien: Turistbusser hvor du kan hoppe av og på, tog funker overraskende bra i for eksempel Italia og Frankrike, noen storbyer har kanalbåter, men her kan prisene være stive noen steder og så kan du ofte leie sykkel eller ta beina fatt.
- I London kan Uber fortsatt kjøre på lisens i 15 måneder fra juni 2018, og dette er et bra alternativ, sier Ragnar Wiik i Forbruker Europa.
