Billig storbyferie i Europa

Her lønner det seg å reise på storbyferie i vår

Det er østeuropeiske byer som gir deg mest for pengene i vår, men de sørlige hovedstedene kan også gi en rimelig reise sammen med sol og varme.

STORBYFERIE: Roma er blant de mest populære og billigste storbyene i Europa i vår, men pass deg for fotobokser langs bilveien og billige designerprodukter i butikkene. Foto: Matej Kastelic/Shutterstock/NTB Scanpix.
STORBYFERIE: Roma er blant de mest populære og billigste storbyene i Europa i vår, men pass deg for fotobokser langs bilveien og billige designerprodukter i butikkene. Foto: Matej Kastelic/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er, i likhet med høsten, høysesong for storbyferier. Utnytter du de ekstra fridagene i mai; 1. mai, Kristi himmelfartsdag, 17. mai og pinsen, åpner det seg muligheter for noen gode langhelger – og kanskje en storbyferie?

Men, hvilke europeiske storbyer er mest gunstige akkurat nå, for å få mest for pengene?

Ifølge Forex banks storbyindeks, er det byene i Øst-Europa som er billigst, blant annet St. Petersburg, Sarajevo, Beograd, Krakow og Gdansk.

De dyreste byene er Reykjavík og Genève.

– De billigste hovedstedene i Europa er Praha, etterfulgt av Aten, Lisboa, Roma og Berlin. Her ligger prisnivået på omtrent halvparten av det vi har hjemme i Norge, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Halvparten av nordmenn sier at prisnivået i landet er en viktig faktor når de skal velge reisemål, ifølge undersøkelser banken har gjennomført. Det er de yngste som er mest opptatt av billige ferieland.

Dinside gir deg tipsene til hva du bør gjøre for å spare penger, samt hva du bør passe deg for som sau i storbyen:

1: Kredittkortet kan være reiseforsikring nok

Først og fremst alle som skal på ferie ha gyldig reiseforsikring, selv om du bare blir borte noen få dager. Det er videre lurt å vite hvor du er forsikret og hva forsikringen faktisk dekker.

– Har du betalt mer enn halvparten av reisen med kredittkort, har du allerede en reiseforsikring gjennom kredittkortselskapet, som kanskje er tilstrekkelig alene, sier Sandmæl i DNB.

Hun legger til at mange også har reiseforsikring gjennom jobben, og denne dekker deg selv i tillegg til andre familiemedlemmer.

Og, husk å alltid ha med deg forsikringsbeviset ditt. Dette kan være et kort eller en app på telefonen.

I en test fra i fjor, kom for øvrig DNBs reiseforsikring best ut.

2: Bo i leilighet

Når det gjelder overnatting, kan du i mange tilfeller spare penger på å leie en leilighet framfor å ta inn på hotell.

– Reiser dere flere sammen, sparer dere penger på å bo sammen og lage noen måltider selv i stedet for å gå ut og spise, sier Sandmæl.

Hvis du velger å bo på hotell likevel er det viktig å sjekke nøye hvor du bestiller og sikre deg ved å betale med kredittkort, ifølge Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa.

– Oppdager du feil, må du reklamere med én gang, samt eventuelt ta bilder med mobilen som bevis, legger han til.

3: Betal i lokal valuta

Forbrukerøkonomen understreker at du alltid må betale i lokal valuta, ikke i norske kroner, når du er i utlandet.

Når du betaler i lokal valuta er det din egen bank som regner ut kursen, og du vil komme bedre ut enn hvis butikken selv setter den.

Genial måte å komme deg rundt i London på - lei en bysykkel! Vis mer

4: Slik kommer du deg enklest fram

For å komme deg fra A til Å i storbyene, er det ofte en rekke alternativer å velge mellom: Det er turistbusser du kan hoppe av og på, drosje og vanlig kollektivtransport.

– I mange storbyer kommer du ofte raskere fram med kollektivtransport sammenliknet med taxi. Når du først har blitt kjent i byen, er det også lettere å gå eller sykle, sier Sandmæl i DNB.

5: Unngå leiebilfellene

Dersom du skal leie bil på storbyferie, er det mange feller du kan havne i.

Forbruker Europa har en detaljert guide for leiebil. Det finnes også en app for kjøreregler i europeiske byer.

– Husk at i mange italienske byer er det fotobokser for kjøring i sentrum som kan bety bøter og gebyr til leiebilselskapet, advarer Wiik.

Når vi først omtaler Italia, er det viktig å vite at du kan bli ilagt store bøter ved kjøp av piratkopierte, billige «merkevarer» - så pass deg for piratkopier.

6: Ta med to betalingskort

Det er ikke bare kopierte designervesker du bør være oppmerksom på. I mange land er det også stor fare for lommetyver. Wiik i Forbruker Europa anbefaler deg å sjekke ut hvor vanlig dette er i landet du skal til før du reiser.

Sandmæl i DNB anbefaler å ha en plan b i tilfelle du blir frastjålet lommeboka:

Ha alltid med deg nummeret til banken, slik at du kan få sperret kortene dine dersom uhellet skulle være ute. I tillegg bør du ha med deg to kort som du oppbevarer på forskjellige steder, slik at du har en backup.

7: Følg med på nettbanken

Videre bør du følge med på mobil- eller nettbanken, slik at du oppdager om noen tapper kortet ditt utenom deg selv, samt påse at du ikke sprenger feriebudsjettet.

8: Husk å be om taxfree-handel

Og sist, men ikke minst, sørg for å få taxfree når du handler i utlandet. Da får du igjen momsen ved å oppsøke taxfreekontoret på flyplassen og vise kvitteringene.

Be om å få pengene igjen på kortet ditt. Velger du kontanter, får du mindre igjen, sier Sandmæl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer