Syden-reglene:

Her må du bruke munnbind på stranda

Disse restriksjonene gjelder nå.

MUNNBIND PÅ STRANDA: I Las Palmas på Gran Canaria må alle over seks år bruke munnbind når de går rundt på stranda, fram til reglene endres. Foto: NTB/REUTERS/Borja Suarez/
MUNNBIND PÅ STRANDA: I Las Palmas på Gran Canaria må alle over seks år bruke munnbind når de går rundt på stranda, fram til reglene endres. Foto: NTB/REUTERS/Borja Suarez/ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronapassene er på vei, stadig flere blir vaksinert og det er kanskje fristende å bestille seg en etterlengtet ferie til favorittstedet i Europa. Foreløpig varer UDs reiseråd til 1. juli, og dette kan få konsekvenser dersom du likevel velger å reise.

Her er eksempler på noen av restriksjonene som gjelder akkurat nå i noen av de store europeiske ferielandene vi liker å reise til. Det er ulike regler som gjelder for innreise. Vi har bare sjekket hva du må passe på når du først er i landet.

Noen land har påbud om munnbind for alle over seks år. Andre steder må du bruke munnbind på stranda, mens de enkelte steder overvåker deg med drone.

Ingen dansing i Spania

Alle over seks år må bruke munnbind når de oppholder seg i alle offentlige områder og på offentlig transport. Det er fortsatt mange regionale restriksjoner i Spania. Vi har tatt for oss Andalucia som et eksempel. Her stenger restaurantene ved midnatt, mens nattklubber og barer får være åpent til klokka 0200. Det er ikke lov å danse. Dere kan være maksimalt seks personer rundt et bord inne og ti personer utendørs. Du skal holde 1,5 meters avstand til andre.

Det er variasjoner innenfor de ulike regionene, les hva som gjelder før du reiser her.

Spanske myndigheter tilbyr også ulike reiseforsikringer til turistene.

Munnbind på stranda

På Gran Canaria må alle over seks år bruke munnbind ute og inne på offentlige steder. På stranda eller ved bassenget må du bruke munnbind når du beveger deg rundt på området.

Du kan ta av munnbindet hvis du bader, sitter eller ligger stille på et bestemt sted, på trygg avstand fra andre.

Les mer om Gran Canarias regler her.

Testing i Danmark

Danskene er opptatt av testing, og du må være forberedt på å teste deg når du oppholder deg i landet. For å komme inn på restauranter og museer må du vise et coronapass, med noen få unntak. Du skal i prinsippet kunne bruke et norsk coronapass i Danmark, men sørg for å ha en engelsk versjon tilgjengelig.

I Danmark skal du bruke munnbind på offentlig transport og på mange offentlige steder som butikker, restauranter, teatre og museer. Barn over tolv år må bruke munnbind på lik linje med voksne.

Danske regler som gjelder nå, finner du her.

Portforbud og droner i Hellas

Restaurantene i Hellas er åpne. Foreløpig kan du bare sitte utendørs, og det er maksimalt seks personer på hvert bord. Alle må bruke munnbind mens de venter på å få bord, og det er sterkt anbefalt å bruke munnbind når du sitter ved bordet.

Akkurat nå må du bruke munnbind på alle offentlig steder, både inne og ute.

Strendene er åpne, men du må holde avstand. Kulturtilbudene har åpent, men begrensninger på kapasitet.

Hellas er opptatt av å unngå store forsamlinger og har tatt i bruk droner for å overvåke strender og andre områder, som for eksempel på party-øya Mykonos.

Landet har hatt portforbud siden november, men har myknet opp litt før sommeren. Nå starter portforbudet halv ett om natta, skriver CNN. Portforbudet varer til klokka fem om morgenen.

Greske myndigheter legger ut informasjon på denne siden.

FØRSTEMANN PÅ PUBEN: Den britiske statsministeren Boris Johnsen var en av de første til å ta seg en etterlengtet pint på pub da det endelig lot seg gjøre igjen mandag 19. april. Foto: NTB/AP
FØRSTEMANN PÅ PUBEN: Den britiske statsministeren Boris Johnsen var en av de første til å ta seg en etterlengtet pint på pub da det endelig lot seg gjøre igjen mandag 19. april. Foto: NTB/AP Vis mer

På pub i London

England har startet gjenåpningen, og britene kan gå på pub igjen. Det aller meste er åpent, men med begrensninger. Bruk av munnbind er påbudt mange steder, som på offentlig kommunikasjon og i butikker.

Britenes gjeldende råd og restriksjoner, legges ut her.

Kan være ute lengre i Frankrike

- «Livet vil returnere til landet vårt», skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter onsdag. Nå kan franskmennene endelig nyte et restaurantmåltid innendørs igjen og være ute til klokka 23 i stedet for å måtte gå hjem klokka 21, skriver NTB.

Frankrike har hatt portforbud siden mars, men dersom alt går etter planen de neste dagene kan den fjernes helt 30. juni, melder franske myndigheter.

Frankrike åpner også treningssentre, letter på kravet om hjemmekontor, og åpner grensene for turister fra land med lave smittetall, skriver RFI. Det vil fortsatt være krav om munnbind, også utendørs.

Italienske soner

Italia er delt inn i soner. Men uansett hvilken sone du er i, må alle over seks år bruke munnbind på offentlig sted.

Liguria, et yndet reisemål for mange nordmenn, er hvitt område akkurat nå. Det betyr at du må holde en meters avstand. De fleste barer og restauranter er åpne, men med begrensninger.

I gule soner av Italia er det foreløpig portforbud mellom midnatt og klokka fem om morgenen.

Strendene er åpne, men du må holde avstand. Du trenger ikke bruke munnbind på stranda, så lenge du holder trygg avstand fra andre.

Les mer om hva som gjelder i Italia her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer