Røykeforbud

Her må du stumpe røyken på ferien

Sverige har nå de strengeste røykelovene i Skandinavia, men det er andre land som er enda mindre egnet for røykere.

RØYKEFORBUD: For mange kan det være fristende å ta seg en blås på stranden, men det er ikke tillatt hvor som helst. Foto: Shutterstock
RØYKEFORBUD: For mange kan det være fristende å ta seg en blås på stranden, men det er ikke tillatt hvor som helst. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall fra SSB var andelen daglige røykere blant voksne i Norge på rekordlave 12 prosent i 2018, mens det er rundt 9 prosent av oss som røyker av og til. Hvis du faller innenfor en av disse gruppene og har tenkt deg på utenlandsferie i sommer, er det kanskje greit å vite hvor du bør unngå å tenne røyken.

For eksempel i Sverige. Denne uken innførte Sverige de strengeste røykelovene i Norden, og hvis du ønsker å ta deg en blås på en tur hos söta bror, er du nødt til å holde sigaretten rett i munn. Ellers risikerer du både bortvisning og bøter.

Våre danske naboer i sør har fremdeles en mer liberal holdning til røyk enn sine skandinaviske naboer, men det er ikke lov å røyke på sykehus, restauranter, puber/nattklubber, kollektivtransport og private og offentlige arbeidsplasser. Vær obs på at loven sier at du kan røyke på små restauranter og vertshus med et serveringsareal på under 40 kvadratmeter.

Hit bør du ikke reise

De strengeste røykelovene finner du blant annet i Bhutan og Turkmenistan – i begge landene er tobakk forbudt.

I Irland og Australia er det også forholdsvis strengt, men vær også klar over at det er strenge lover i enkelte delstater i USA. Spesielt på vestkysten i California kan du kommer over slike regler, og nylig stemte San Francisco over å forby salg av e-sigaretter.

Mens vi er inne på USA: På øyriket Hawaii kan det om noen år bli vanskelig å kjøpe seg røyk, i hvert fall hvis legen og politikeren Richard Creagan får det som han vil. I dag er aldersgrensen 21 år for kjøp av røyk, men et lovforslag fra Creagan vil øke aldersgrensen gradvis: 30 år i 2020, 50 år i 2022, 60 år i 2023 og til 100 år i 2024.

Mens det på Hawaii fremmes forslag om å øke aldersgrensen for kjøp av røyk, dukket det i fjor opp et lovforslag i New York om å forby røyking mens man går. Dette for å skjerme andre forgjengere for passiv røyking, men enn så lenge er det kun et forslag.

Røyking er allerede forbudt på barer og restauranter, offentlige strender og parker og mange andre offentlige steder i delstaten, som er et attraktivt reisemål for reiseglade.

Forbudt på strender

For å få bukt med forsøpling av sigarettsneiper, siden ikke alle finner veien til søppelbøtten, valgte thailandske myndigheter i 2017 å innføre røykeforbud ved en rekke populære strender. Røykere blir dermed nødt til å kaste sigarettene før de går inn på strendene.

Landet som er en ellevetimers flytur fra Norge, har generelt strengere røykelover, og det er for eksempel forbudt å røyke i offentlige rom.

Det er også greit å være klar over at det er forbud mot å røyke på offentlige steder i Spania, på barer, klubber, restauranter og andre offentlige steder i Frankrike og Hellas og at det også er røykeforbud i Tyrkia, som også er en populær feriedestinasjon for nordmenn.

Forbud mot røyking i bil

I flere land er det også forbudt å røyke i bil med barn og ungdom. Kypros er et landene hvor det er forbudt å røyke i bilen med barn under 16 år, og du finner tilsvarende lover i flere steder og delstater i Australia, Canada og USA.

Siden 2015 har det i Frankrike vært forbudt å røyke i private biler med personer under 12 år, mens det i Sør-Afrika ikke kan røykes i biler med personer under 18 år og det er mer enn én person i bilen. Loven gjelder også piper, vannpiper og elektroniske sigaretter.

Røykende turister vil dog trives bedre i land som Kroatia, som har en form for tobakkslovgivning og et forbud, men som gjerne tillater røyking i nærmere definerte barer og nattklubber.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer