Reise til Ungarn?

Her må nordmenn rett i karantene

Fredag åpnet norske UD for reiser til Ungarn - men nordmenn må rett i karantene om de velger å reise.

KARANTENEPLIKT: UD åpner for reiser til Ungarn, her presentert av hovedstaden Budapest. Men du slipper ikke inn i landet uten å gå rett i karantene i 14 dager. Foto: NTB Scanpix
KARANTENEPLIKT: UD åpner for reiser til Ungarn, her presentert av hovedstaden Budapest. Men du slipper ikke inn i landet uten å gå rett i karantene i 14 dager. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kunne norske myndigheter oppdatere hvilke land som unntas fra det generelle reiserådet om å dra utenlands. Mens Spania ble satt i rødt - som innebærer at man må i ti-dagers karantene etter hjemkomst fra det populære ferielandet, ble det åpnet for reiser til Ungarn.

Dit er det likevel ingen god idé å dra.

For selv om Norge har satt Ungarn i grønt, er vi satt i gult av Ungarn. Dette betyr 14-dagers karantene ved innreise i Ungarn.

Nordmenn må i karantene

Innreise fra gult land

Utenlandske borgere som ankommer fra land som er gule, kan ikke reise inn i Ungarn hvis en foreløpig test viser mistanke om smitte. Hvis helseundersøkelsen ikke gir mistanke om infeksjon, må de enten i karantene i 14 dager, eller vise myndighetene resultatene av to negative coronavirus-tester som er utført maksimalt fem dager før innreise i Ungarn, med minst 48 timers mellomrom.

Kilde: Hungary Today

Ungarn lanserte 12. juli et eget system basert på fargekoder som avgjør hvilke innreisekrav du skal møte når du kommer til landet, med gyldighet fra 15. juli.

De klassifiserer land som røde, gule eller grønne, der grønne land regnes som trygge. Røde land har derimot høy smitterisiko, mens gule land har en mindre alvorlig infeksjonsrate.

Norge er altså definert som gult land, og det innebærer ifølge utenriksdepartementet at man må ta en obligatorisk helsesjekk på grensen til Ungarn. Ved tegn på covid-19 vil man bli bortvist. Dersom det ikke er tegn til infeksjon, må man likevel i obligatorisk karantene i 14 dager.

«Hvis det ikke er mistanke om infeksjon, får passasjeren lov til å komme inn i landet, men det er obligatorisk for ham/henne å reise i hjemmekarantene eller karantene som er utpekt av den epidemiologiske myndigheten i 14 dager», skriver Budapest Airport på sine nettsider.

Reglene ble innført fra og med 15. juli.

FOLKSOMT: Den spanske turistsektoren kan bli hardt rammet av de nye karantenepåleggene og reiserådene. Nå hevder myndighetene i landet at coronasmitten er under kontroll. Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Svært lav smitte

Det fargebaserte systemet skal ifølge hungarytoday.hu forhindre import av smitte fra utlandet.

Andre land som er i samme kategori som Norge, er Sverige, Portugal, Romania, Bulgaria, Storbritannia, Russland, Serbia, Japan, Kina og USA.

Hvilke land som faller inn under hvilken kategori, skal ifølge avisen revurderes hver onsdag.

Ifølge European Center for Disease Prevention and Control (ECDC), er Ungarn blant landene med lavest smitte av Covid-19 akkurat nå. Kun Estland og Finland har færre smittede blant 100.000 innbyggere, mens tallet i Ungarn var på 2,2 per 100.000 innbyggere 27. juli. Det tilsvarende tallet for Norge var 2,3 per 100.000 innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer