Her ser du juvelene

Kongehusene har opp gjennom århundrene samlet uvurderlige verdier. Noe av alt dette kan du beundre i utstillinger.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Riksregaliene i Trondheim

I Norge blir kronjuvelene oppbevart i Nidarosdomen. Men på grunn av tekniske problemer kan du for tiden ikke se dem, og det er usikkert når de kan stilles ut igjen. Det blir helt sikkert ikke denne sesongen. En flom i fjor skadet nemlig heisemekanismen i domkirken, og regaliene kan ikke lenger heves og senkes som de skal inn og ut av utstillingslokalet. Det er mulig regaliene skal flyttes på utstilling til Erkebispegården som ligger ved Domkirken, men når det skjer er uvisst. Håpet er at de igjen kan vises frem senest til kroningsjubileet i 2006.

 • Les mer om de norske riksregaliene, som kongen selv fikk laget til kroningen i 1818
 • En av de mer bisarre gjenstandene i de danske hvelv.
  En av de mer bisarre gjenstandene i de danske hvelv. Vis mer

  Skroll ned for mer om svenske, danske og britiske kronjuveler.


  Kronjuveler og smykkesamling i København

  Som du ser i innledningen er stedet for de danske riksregaliene Rosenborg, som ligger midt i parken som kalles Kongens Have. Adressen er Øster Voldgade 4A, ikke langt fra Rundetårn. Museet er åpent fra tirsdag til søndag (11-14) i perioden november - april. Mellom mai og september er museet åpent alle dager (10-16). Inngang koster 60 DKK (65 kroner) per voksen, og da får du adgang både til riksregaliene og slottet for øvrig. Vil du ta bilder, betaler du 20 DKK (22 kroner) ekstra.

 • Rosenborg Slot på nett

 • Mer Rosenborg
 • Svenskenes gull i Gamla Stan

  Frem til 1620 var svenskenes fremste regalie, rikssverdet. I dag kommer kronen og septeret foran. De eldste bevarte riksregaliene i Sverige er to rikssverd fra Gustav Vasas tid (1496 til 1560). Sveriges fornemste regalier ble laget av nederlandske gullsmeder til Erik XIVs kroning i 1561. Til sammen kan svenskene vise frem 11 kroner, flere riksepler, septer, nøkler og sverd. En spesiell krone ble laget til Lovisa Ulrikas kroning i 1751; den er helt besatt med diamanter. Riksregalier og øvrige kronjuveler oppbevares i Kungliga Slottet i Stockholm.

  Gardister vokter Kungliga Slottet i Stockholm, der du blant annet finner riksregaliene.
  Gardister vokter Kungliga Slottet i Stockholm, der du blant annet finner riksregaliene. Vis mer


  Slottet ligger i sentrum av Stockholm, i Gamla Stan. Inngang på alle deler av slottet koster 110 SEK (96 kroner). For kun å besøke skattkammeret betaler du 70 SEK (61 kroner). Fra 15. mai til 31. august kan du komme mellom 10 og 16. Mellom 1. september og 14. mai kan du komme mellom 12 og 15 tirsdag til søndag. Stengt mellom 7. og 31. januar.

 • Kungliga slottet på nett
 • Britiske diamanter i Tower

  De fleste av de britiske kronjuveler har blitt oppbevart i Tower siden 1500-tallet, og i lang tid har også riksregaliene blitt oppbevart her. De har vært tilgjengelige for publikum siden 1661. En gang har kronjuvelene blitt stjålet, på 1600-tallet. Tyven var irske Thomas Blood, som ble overrasket i siste liten på vei bort med juvelene. Nå vises juvelene frem i Jewel House i Tower, som ble åpnet i 1994.

  Verdens største slepne høykvalitetsdiamant - Cullinan 1.
  Verdens største slepne høykvalitetsdiamant - Cullinan 1. Vis mer


  Det britiske kongehuset har opp gjennom historien vært regnet som verdens rikeste, og det er ufattelige verdier både i ren gull- og edelstenpris og i historie, som lagres i Tower. Den eldste kronen, St Edward's state crown, er fra 1661, og var lenge satt til side for andre regalier. Under kroningen av George V i 1911 ble denne gamle kronen på nytt hentet frem. Den mest kjente er nok Imperial State Crown som blir benyttet av dronningen hvert år ved åpningen av parlamentet.

  Av andre berømtheter må vi nevne Koh-i-noor diamanten som ble satt i dronning Marys krone i 1911. I 1937 ble den plassert i dronning Elizabeths (dronningmorens) kroningskrone, og der står den fortsatt. Samlingen besitter også verdens største slepne kvalitetsdiamant - Cullinan I (First Star of Africa). Den sitter på toppen av septeret, og veier over 530 karat. I Tower kan du også se en utstilling om de berømte diamantene og om utviklingen av de britiske kronene.

  Mellom mars og november kan du besøke Tower hver dag. Mandag til lørdag fra 9 til 18, søndag fra 10 til 18. Mellom november og mars kan du være her tirsdag til søndag mellom 9 og 17, og søndag til mandag mellom 10 og 17. Prisen er 11,5 pund for voksen (136 kroner). Nærmeste t-banestasjon er Tower Hill.

 • Tower på nett
 • Tilbake til innledningen

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer