Flyreiser:

Her skjer kjempetabben

Derfor blir trøbbel i sikkerhetskontrollen.

PASS PÅ: Sjekk at alt er ok med taxfreeposen før du kommer til sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange
PASS PÅ: Sjekk at alt er ok med taxfreeposen før du kommer til sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen kan få pulsen til å stige hos selv de mest reisevante.

Det kan skyldes at man har riktig dårlig tid før flyet går, eller man blir usikker på reglene og hva som egentlig er lov å ta med seg.

Dersom du gjør en tabbe her så er du slett ikke alene, for å si det forsiktig.

Opp med armlenet: De to armlenene til midtsetet er lett å løfte opp. Men visste du at det også er mulig å åpne det som går ut mot midtgangen? Video: Bim Zachrisson Totland Vis mer

Bare i løpet av september ble det avvist 2035 liter alkohol i sikkerhetskontrollen ved Oslo Lufthavn og sendt til destruksjon. Tallene kan, ifølge Avinor, variere gjennom året, men tallet er ganske representativt for en gjennomsnittsmåned.

Det betyr at det i år vil bli avvist rundt 25 000 liter alkohol i sikkerhetskontrollen ved landets hovedflyplass.

Og her kommer noe som du kanskje ikke var klar over.

Pass på posen

Mange kjenner til at man ikke kan ta med flytende innhold som er i flasker eller beholdere på over 100 milliliter, men det finnes et unntak - og dessverre også en risiko for å gjøre en kostbar feil.

Først til muligheten: Hvis du kommer fra utlandet og lander på en norsk flyplass og skal reise videre med fly, må du passe på at taxfree-varene dine er forseglet - ellers kan du faktisk risikere å miste varene dine når du skal gjennom sikkerhetskontrollen igjen.

- Vaktene i sikkerhetskontrollen opplever at reisende kommer med taxfreeposer som er forseglet, men som har kvitteringen i lomma eller i hånda. Eller at posen har blitt åpnet før man har kommet helt til siste stopp. Da må varene beslaglegges, til manges store fortvilelse, sier kommunikasjonssjef Harald Nygaard Kvam ved Oslo Lufthavn til DinSide.

Avvises

Hvis du handler i en utenlandsk taxfreebutikk, og skal reise videre etter at du har landet i Norge, må posen være godkjent, forseglet og med kvitteringen liggende godt synlig i posen.

Hun forteller at det er viktig at posen ikke åpnes før du har ankommet din hjemmeflyplass.

Skal du unngå å miste taxfreevarene dine, må du ikke bryte forseglingen.

- Varene skal ligge i en godkjent, forseglet pose. Og, svært viktig: posen må være gjennomsiktig. Be om dette i taxfreebutikken du handler i.

Kvitteringen skal ligge godt synlig inne i den forseglede posen. Er forseglingen brutt, vil varene bli beslaglagt, forklarer Harald Nygaard Kvam.

SJEKK FØR DU SJEKKER INN: Har du kontroll over alle tingene som skal være med gjennom sikkerhetskontrollen? Foto: Odd Roar Lange
SJEKK FØR DU SJEKKER INN: Har du kontroll over alle tingene som skal være med gjennom sikkerhetskontrollen? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det kan bli en kjempetabbe til tusenvis av kroner dersom posen inneholder kostbare drikkevarer sammen med parfyme i flasker som er over 100 milliliter.

Og stadig vekk er det uheldige reisende som opplever akkurat denne situasjonen.

Det aller viktigste

- Det er den reisende selv som er ansvarlig for at posen er riktig forseglet. Dersom du skal videre med en flyging vil det derfor alltid være best å få taxfree-varene forseglet, fordi det kan oppstå situasjoner som gjør at man må gjennom en ny sikkerhetskontroll.

Du må derfor ikke stole på at du kan gå direkte fra taxfreebutikken og over til innenlandsområdet på flyplassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer