Her spiser du godt fra havet

34 restauranter der du er garantert god mat.

Norsk skrei er verdenskjent for sin gode kvalitet. Har du smakt den? Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge
Norsk skrei er verdenskjent for sin gode kvalitet. Har du smakt den? Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor skal du ta med utenlandsgjestene dine hvis de vil smake norsk sjømat, som vi faktisk er verdenskjent for? Har du kanskje selv lyst til å spise noe spennende fra havet når du er på norgesferie i sommer?

Nei, det ikke være laks på tallerkenen når norsk fisk skal serveres. Det kan like gjerne være kveite, bromse, lyr, sild, steinbit eller sei. Med tilbehør valg ut av Norges beste sjømatkokker, og kald hvitvin i glasset, eller kanskje en kald øl, er lykken komplett.

Er dette noe for deg, skal du passe på å spise fiskemåltidet ditt på en av restaurantene som har kommet gjennom nåløyet og fått medlemskap i Smak av kysten.

Her lager en norsk OL-kokk maten din

Fast i fisken

Kokkene Fredrik Hald og Tobias Gustavsen lager sjømat med stor begeistring. Foto: Stine Okkelmo
Kokkene Fredrik Hald og Tobias Gustavsen lager sjømat med stor begeistring. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Jeg befinner meg på Sjømatmagasinet på Tjuvholmen Oslo, og får se hvordan lyr, som er fisken Smak av kysten har hovedfokus på akkurat nå, kan tilberedes til et lekkert måltid. Det er kokk Tobias Gustavsen som tilbereder fisken. Den blir servert med en nykålterrine, apsarges, aspargeskrem, bakte cherrytomater og nypoteter med dill. Dette er noe annet enn fiskepinner og raspede gulrøtter!

Slik ser fiskemåltidet Tobias Gustavsen lager av lyr ut. Det smakte like godt som det ser ut. Foto: Stine Okkelmo
Slik ser fiskemåltidet Tobias Gustavsen lager av lyr ut. Det smakte like godt som det ser ut. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Smak av kysten er et kulinarisk nettverk av spisesteder som har som mål å fronte norsk sjømat. Bak nettverket står blant annet Innovasjon Norge og Norsk Sjømatsenter. For å kunne smykke seg med kvalitetsstempelet "Smak av kysten", må restauranten sertifiseres. Dette gjøres blant annet ved at kokkene går på kurs for å lære mer om å tilberede sjømat riktig, de får besøke leverandørene, og blir inspirert av noen av verdens beste sjømatkokker. I tillegg må minst 50 prosent av menyen bestå av sjømat.

Resultatet er at du er garantert et måltid fra havet som ganen din vi like, og som kanskje også overrasker det aldri så lite. For det er mye mer godt som kan lages av sjømat enn du tror.

- Norge er kjent som en kvalitetsleverandør av sjømat. I Spania får de ikke nok av lysingen, i Brasil vil de ha bacalao, i Baltikum vil de ha silden vår, og i Japan makrellen. Vi har imidlertid ikke vært så flinke til å vise frem hva vi har her hjemme, sier Odd Jordheim, daglig leder i Norsk Sjømatsenter.

Tre nye i Oslo

Så langt har 34 restauranter fått kvalitetsstempelet "Smak av kysten". De tre siste på listen er oslorestaurantene Sjømagasinet, Havsmak og Lofoten Fiskerestaurant.

- Vi er veldig glade for å ha fått medlemmer også i Oslo, sier Alexandra Krage Angell, prosjektleder i Smak av kysten.

Det er Bergen som har aller flest spisesteder som er medlem av Smak av kysten. Nå var det på Vestlandet prosjektet ble startet i 2007, men Bergen er kjent for å ha mange gode fiskerestauranter. Resten av medlemmene ligger spredt fra Stavanger til Nord-Møre. Det er først med sertifiseringen av de tre oslorestaurantene at nettverket har spredt seg utenfor Vestlandet.

- Målet vårt er å ha et nettverk av 50 restauranter over hele landet innen 2010, sier Krage Angell.

Hva koster det?

Huff, det er altfor dyrt å gå ut og spise på fine restauranter i Norge, tenker du kanskje. Og ja, Norge er ikke det rimeligste landet å spise gourmetmat i. Synes du 200-400 kroner for enhovedrett er mye, så besøk heller gourmetrestaurantene til lunsj. For eksempel kan du på Sjømagasinet i Oslo kan du få lunsjretter til rundt 100 kroner. Sjøhuset Skagen i Stavanger har lunsjretter til 140 kroner. Spisestedet På Høyden i Bergen har lunsjretter til 150 kroner.

På nett: Smak av kysten - her finner du også oppskrifter og tips til hvordan du plukker ut den beste fisken.

Her er listen over de 34 spisestedene i Smak av kysten:

Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge
Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge Vis mer


Catering & Consulting, Ålesund
Maki Restaurant, Ålesund
Selje Hotell, Selje
Hotel Union, Geiranger
Maki Restaurant, Fosnavåg
Vågsberget, Måløy
Knutholmen, Kalvåg
BesteBakken, Luster i Sogn
Fleischer's Hotell, Voss
Quality Hotel & Resort Vøringsfoss
Utne Hotell
Hotel Ullensvang
Clarion Hotel Admiral, Bergen
Restaurant Lucullus, Bergen
Lyststedet Bellevue, Bergen
Fløien Folkerestaurant, Bergen
Bryggen Tracteursted, Bergen
Spisestedet På Høyden, Bergen
Enhjørningen, Bergen
To Kokker, Bergen
Augustin Hotel, Bergen
Jacobs Bar og Kjøkken, Bergen
Cornelius, Bjorøy
Solstrand Hotel & Bad, os
Bekkjarvik Gjestgiveri
Fengselet Mat og Vinhus, Stord
Lothe's Mat og Vinhus, Haugesund
Naustet Spiseri, Rica Maritim Hotel, Haugesund
Borgøy Sjøhus, Hervik
Sjøhuset Skagen, Stavanger
Hummeren Hotell, Tananger
Tjuvholmen Sjømagasin, Oslo
Lofoten Fiskerestaurant, Oslo
Havsmak, Oslo

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer