Spania har vært kraftig rammet av coronapandemien siden den startet, med både høye smitte- og dødstall. Nå opplever derimot flere spanske regioner at smittetallene synker kraftig.
De to regionene med lavest smitte den siste tiden er dessuten populære turistdestinasjoner.

Lavere smitte enn i Norge
Stadig færre smittetilfeller
Comunidad Valenciana, hvor vi blant annet finner feriebyen Alicante, er regionen i Spania med lavest smitte per i dag. Her er smittetallet 36,65 per 100 000, ifølge tall fra rtve.es.
Øygruppa Balearene, som blant annet består av øyene Mallorca og Ibiza, følger tett på, hvor smitten er nede i 43,24 per 100 000 innbyggere de siste fjorten dagene.
Sistnevnte region krever dessuten negativ coronatest fra andre spanjoler for å få ned smittetallene.
De spanske regionene begynner altså å nærme seg kravet om under 25 tilfeller per 100 000 innbyggere, som er det FHI tar utgangspunkt for å sette nordiske regioner i gult.

Krever negativ coronatest innenlands
Turisme avhengig av vaksinasjon
Spania er nå ett av sju land som i snitt har lavere smitte enn Norge.
Spanske myndigheter har nylig uttalt at Spania kan åpne for turisme når 30-40 prosent av innbyggerne er vaksinert mot covid-19.
Per i dag er det 3,99 prosent av befolkningen som er fullvaksinert, og 8,68 prosent som har mottatt minst én dose av coronavaksinen, skriver rtve.es.

Ventekarantene - dette er reglene
Ikke regionale reiseråd til Spania
Foreløpig blir det for reiselystne nordmenn kun gitt reiseråd til regioner i norden, som har ført til at enkelte regioner i blant annet Sverige og Finland til tider har vært gule - og ikke ført til karantene ved innreise tilbake til Norge.
Da Norge tilpasset seg til EUs system for reiseråd i november, uttalte Bent Høie og at man ville gjøre en vurdering av reiseråd på regionnivå også utenfor norden. I Danmark er det gitt reiseråd på regionsnivå i Europa allerede i november.
Regionale reiseråd for nordmenn som kan åpne for reiser til turistland som Spania og Hellas ved synkende smitte, er fortsatt ikke i sikte.
- Det er ikke fastsatt noe konkret tidspunkt for en slik vurdering, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet.
Korkunc sier videre at dette vil avhenge av smittesituasjonen både i Norge og i Europa.
- Mer smittsomme virusvarianter har gjort at smittesituasjonen har endret seg raskt i mange land, slik vi også ser i Norge. Vi følger situasjonen tett og det er for tiden ikke mulig å anslå når eventuelle regionale reiseråd vil kunne innføres, legger Korkunc til.