Reiseråd for Spania

Her stuper smittetallene

Spanske regioner hvor nordmenn normalt sett ferierer, opplever nå stupende smittetall.

LAVE SMITTETALL: Alicante ligger i en av regionene i Spania med de laveste smittetallene om dagen. Foto: NTB
LAVE SMITTETALL: Alicante ligger i en av regionene i Spania med de laveste smittetallene om dagen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spania har vært kraftig rammet av coronapandemien siden den startet, med både høye smitte- og dødstall. Nå opplever derimot flere spanske regioner at smittetallene synker kraftig.

De to regionene med lavest smitte den siste tiden er dessuten populære turistdestinasjoner.

Stadig færre smittetilfeller

Comunidad Valenciana, hvor vi blant annet finner feriebyen Alicante, er regionen i Spania med lavest smitte per i dag. Her er smittetallet 36,65 per 100 000, ifølge tall fra rtve.es.

Øygruppa Balearene, som blant annet består av øyene Mallorca og Ibiza, følger tett på, hvor smitten er nede i 43,24 per 100 000 innbyggere de siste fjorten dagene.

Sistnevnte region krever dessuten negativ coronatest fra andre spanjoler for å få ned smittetallene.

De spanske regionene begynner altså å nærme seg kravet om under 25 tilfeller per 100 000 innbyggere, som er det FHI tar utgangspunkt for å sette nordiske regioner i gult.

Turisme avhengig av vaksinasjon

Spania er nå ett av sju land som i snitt har lavere smitte enn Norge.

Spanske myndigheter har nylig uttalt at Spania kan åpne for turisme når 30-40 prosent av innbyggerne er vaksinert mot covid-19.

Per i dag er det 3,99 prosent av befolkningen som er fullvaksinert, og 8,68 prosent som har mottatt minst én dose av coronavaksinen, skriver rtve.es.

Ikke regionale reiseråd til Spania

Foreløpig blir det for reiselystne nordmenn kun gitt reiseråd til regioner i norden, som har ført til at enkelte regioner i blant annet Sverige og Finland til tider har vært gule - og ikke ført til karantene ved innreise tilbake til Norge.

Da Norge tilpasset seg til EUs system for reiseråd i november, uttalte Bent Høie og at man ville gjøre en vurdering av reiseråd på regionnivå også utenfor norden. I Danmark er det gitt reiseråd på regionsnivå i Europa allerede i november.

Regionale reiseråd for nordmenn som kan åpne for reiser til turistland som Spania og Hellas ved synkende smitte, er fortsatt ikke i sikte.

- Det er ikke fastsatt noe konkret tidspunkt for en slik vurdering, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet.

Korkunc sier videre at dette vil avhenge av smittesituasjonen både i Norge og i Europa.

- Mer smittsomme virusvarianter har gjort at smittesituasjonen har endret seg raskt i mange land, slik vi også ser i Norge. Vi følger situasjonen tett og det er for tiden ikke mulig å anslå når eventuelle regionale reiseråd vil kunne innføres, legger Korkunc til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer