Sydenferie

Her tar de fortsatt imot nordmenn

Ett gult Syden-land tar fortsatt imot nordmenn, til tross for høye, norske smittetall.

AYIA NAPA: Kypros er gult og ønsker nordmenn velkommen. Utfordringen er å komme seg dit. Foto: Shutterstock/NTB
AYIA NAPA: Kypros er gult og ønsker nordmenn velkommen. Utfordringen er å komme seg dit. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Europakartet har blitt farget stadig rødere med tanke på myndighetenes reiseråd.

Samtidig er det strenge innreisekrav i flere av de få landene som fortsatt er gule - med ett unntak:

Sydenfavoritten Kypros har ikke bare svært lav smitte, de tillater også innreise for nordmenn.

Utfordringen er bare å komme seg dit ...

Norge forblir kategori A-land

Kypros opererer med et system for innreise der land blir kategorisert i grupper etter bokstavene A, B og C.

15. september bestemte kypriotiske myndigheter å videreføre Norge som kategori A-land, slik det har vært den siste tiden. Dette gjelder fra 18. september, og betyr i praksis at Norge regnes som et land med lav risiko på nåværende tidspunkt.

Ved innreise til Kypros kreves det verken karantene eller Covid-19-test, heller ikke fra og med 18. september.

Ingen direktereiser

Selv om Kypros altså tillater innreise for nordmenn, er utfordringen om man skulle ønske å reise, å faktisk komme seg dit.

Det er nemlig ingen direktefly til Kypros i disse dager.

Norwegian sier til Dinside at de vurderer sitt ruteprogram fortløpende.

- Vi har ingen flygninger til Kypros i september og oktober. Ruteprogrammet blir oppdatert fortløpende, men usikkerheten grunnet Covid-19 gjør det krevende å planlegge langt frem i tid. Vi vet at kundene våre er opptatt av forutsigbarhet, og vi tar sikte på å ha en avklaring for november og senere i løpet av kort tid, sier kommunikasjonsrådgiver Christer Baardsen.

SAS´pressesjef, John Eckhoff, sier til Dinside at også de vurderer ruteprogrammet forløpende, først og fremst basert på etterspørsel.

- Per nå foreligger de ingen planer om å gjenåpne ruten til Kypros. Selv om Kypros har lave smittetall og du ikke må i karantene ved ankomst Norge, er markedet sterkt preget av myndighetenes reiseråd og de ulike landenes restriksjoner, og fører til generelt veldig lav etterspørsel etter flyreiser. Vi følger markedet nøye og kan relativt raskt sette opp nye ruter ved behov, sier Eckhoff.

Ingen charterreiser

Heller ikke charterselskapene tilbyr reiser til øya den nærmeste tida.

- Vi har kansellert resten av høsten til Kypros på grunn av reiserådene og lavt belegg, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til Dinside.

Heller ikke TUI tibyr reiser før i sommersesongen 2021.

- For vår del skulle vi gjerne tilbudt reiser til Kypros i høstferien, men tiden blir dessverre for knapp. Per nå er kypros tilgjengelig først i sommersesongen 2021, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren til Dinside.

Kun fly med mellomlandinger

Skal man reise til Kypros må man belage seg på flyturer med mellomlanding i et annet land, som kan gi karantene. Lufthansa er blant selskapene som tilbyr flyreiser fra Oslo via Tyskland, og er man heldig, går smittetallene nok ned den nærmeste tiden til å bli satt i gult. Per i dag har Tyskland et smittetall på 22,7 per 100.000 innbyggere - altså fortsatt litt over den norske grensa.

Ifølge FHI blir vurderinger om å gjøre om regioner fra røde til gule hver 14. dag i partallsuker - det vil si om to uker, i uke 40.

Det er også verdt å nevne at norske myndigheter ikke anbefaler unødvendige reiser utenlands på generelt grunnlag, heller ikke til gule land.

NYE REGLER: Bent Høie presenterte nye karanteneregler tirsdag 15. september. Video: NTB Scanpix Vis mer

Andre land i gult

I tillegg til enkelte regioner i Sverige, Danmark og Finland, er de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen for tiden gule. Men her er innreise vanskelig for nordmenn - ettersom vi er over deres smittegrense for normal innreise i samtlige tre land, og dermed må i karantene ved ankomst.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler dessuten at Estland blir satt i rødt for nordmenn fra og med natt til lørdag.

Tre land som derimot kan gå fra rødt til gult til helga, er Polen, Island og Liechtenstein, også etter FHIs anbefalinger. I disse tre landene er smitten på vei ned.

Innreise foregår som normalt i Polen, men det er påkrevd med bruk av munnbind på offentlige steder. Island har derimot regler for testing og karantene ved innreise, som krever at du testes ved ankomst og forblir i karantene til du får svar på testen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer