Her tar Vy mer enn dobbel pris

Du risikerer å betale mer enn dobbel pris om du kjøper billett hos Vy.no eller Vy app.

HER BLIR DET DYRERE: Kjøper du billetter for reiser med barn for reise på strekninger der Vy kjører flybuss her, får du ikke den rabatten du egentlig skulle hatt, og du ender opp med å måtte betale mye mer. For en voksen og to barn mellom 6 og 17 år, må du eksempelvis betale mer enn dobbel pris på en reise fra Fredrikstad til Oslo lufthavn. Foto: Kristin Sørdal
HER BLIR DET DYRERE: Kjøper du billetter for reiser med barn for reise på strekninger der Vy kjører flybuss her, får du ikke den rabatten du egentlig skulle hatt, og du ender opp med å måtte betale mye mer. For en voksen og to barn mellom 6 og 17 år, må du eksempelvis betale mer enn dobbel pris på en reise fra Fredrikstad til Oslo lufthavn. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du skal reise med Vy buss (tidligere Nettbuss) sine flybussruter, bør du passe på:

Kjøper du billetter hos Vy.no, Nettbuss.no eller i Vy app, risikerer du å betale mer enn dobbel pris av hva du behøver.

Dette gjelder dersom dere en familie som reiser med to eller flere barn i alderen 6-17 år.

For reiser på flybusstjenesten til Vy buss, er det nemlig slik at barn reiser gratis dersom de reiser med en betalende voksen. Du kan ha med fire barn gratis per betalende voksen. Men denne rabatten får du ikke dersom du kjøper billetten i Vy app eller på Vy.no.

I billettbestillingen på nett eller i app får du heller ingen informasjon om at denne rabatten er tilgjengelig.

Koster nesten to ganger mer

Det er på strekninger der Vy buss kjører flybuss at du risikerer å betale mye mer for billetten enn du må.

Strekningene det gjelder er flybussen Fredrikstad-Oslo Lufthavn og Trondheim-Værnes.

På begge disse strekningene kan du altså ta med inntil fire barn gratis per betalende voksen. Men du bør selv vite om rabatten og hvor du kan kjøpe den.

Men slik det er i dag, får du ingen mulighet til å kjøpe familiebilletten hos Vy på nett eller i appen, og du får heller ingen informasjon om at denne rabatten er tilgjengelig, når du bruker appen eller nettsidas billettbestilling til å søke opp priser og billetter.

En billett som eksempelvis skulle kostet 299 kroner for en voksen og to barn (Fredrikstad-Oslo lufthavn), koster deg 697 kroner dersom du bestiller billetten i Vy appen eller Vy på nett.

FRA 697 KRONER: Her er søkeresultatet for en reise fra Fredrikstad til Oslo lufthavn. Foto: Kristin Sørdal
FRA 697 KRONER: Her er søkeresultatet for en reise fra Fredrikstad til Oslo lufthavn. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Dette er en prisforskjell på 398 kroner. Går du for denne billetten, betaler du altså 133 prosent mer enn du egentlig skulle.

Og ifølge informasjonen i appen og i billettbestillingen på nett, risikerer de samme reisende å måtte betale 860 kroner dersom de venter med å kjøpe billett til de kommer på flybussen.

OMBORDPRISEN ER ENDA HØYERE: Dette sier appen og nettsiden Vy.no og Nettbuss.no er prisen dersom du utsetter å bestille billetten og heller kjøper om bord: Da må du ut ed 860 kroner. Ingen info om at du faktisk kan få familiebillett mye billigere. Foto: Kristin Sørdal
OMBORDPRISEN ER ENDA HØYERE: Dette sier appen og nettsiden Vy.no og Nettbuss.no er prisen dersom du utsetter å bestille billetten og heller kjøper om bord: Da må du ut ed 860 kroner. Ingen info om at du faktisk kan få familiebillett mye billigere. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Dette er 561 kroner mer enn hva en familiebillett for de samme reisende koster ved kjøp på Flybussen.no, eller som er prisen du egentlig skulle betalt ved kjøp av familiebillett hos Vy på nett eller i appen.

Det er hele 188 prosent mer enn hva den egentlige familiebilletten koster - som altså er nesten to ganger mer enn familiebilletten ville kostet med de nevnte rabattene.

Dersom en voksen reiser med eksempelvis to barn, ser prisene slik ut:

Strekning VY buss/ nettbill. VY buss/ om bord Fly-bussen.no Pris-forskjell kr VY tog
Trondheim S-Værnes317440139178/301180
Fredrikstad-Oslo lufthavn697860299398/561703
Mosseporten-Oslo lufthavn607770269338/501544
Ås Korsegården-Oslo lufthavn607770269338/501256

Om prisene: «Vy buss/nettbill.» er prisen du får oppgitt i app og på Vy.no/Nettbuss.no. «Vy buss/om bord» er ombordprisen slik den oppgis i billettbestillingen i appen og på nett. «Flybussen.no» er prisen som du slipper unna med dersom du bestiller prisen på nettsida Flybussen.no - og som er den korrekte prisen på billetten når du får rabatten for familie som gir gratis reiser for barn. «Vy tog» er prisen for reise med tog for en voksen og to barn, på de samme strekningene. Prisene er innhentet på nettsidene og i appen til Vy/Nettbuss og Flybussen.no

- Denne fordelen skal ikke være der

Inntil videre er Flybussen.no det eneste stedet du får kjøpt billetter med familierabatt for å reise med Vy buss sin flybusstjeneste. Men denne muligheten vil ifølge Vy snart bli fjernet.

Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i Vy. Foto: Vy
Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i Vy. Foto: Vy Vis mer

- Det er en intern svikt hos oss som gjør at fordelen med inntil fire barn gratis fremdeles er å finne på Flybussen.no. Denne fordelen skal ikke være der og kommer til å bli tatt bort i løpet av kort tid, sier Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i Vy, til Dinside.

Da vil eneste mulighet til å få familierabatt på flybussen til Vy, være å kjøpe billetten på bussen. Men da må du betale ombordprisen for en voksen, som er høyere enn prisen ved kjøp på nett eller i app.

Dersom du kjenner til at du kan få denne rabatten, vel å merke.

- Fungerer ikke godt nok

Vi har spurt Vy hvorfor det per i dag er mye billigere å kjøpe familiebillett hos Flybussen.no og hvorfor vi ikke får kjøpt den billigste billetten hos Vy.no eller i Vy-appen.

Lundeby sier til Dinside at den billigste nettprisen skal være den som kundene finner i deres eget nettsalg eller i app, enten hos Nettbuss eller Vy, og som nevnt ovenfor sier han at det er en intern svikt at dette fremdeles er mulig hos Flybussen.no.

Ifølge Lundeby, ble flybussbillettene tilgjengelig for salg på Nettbuss.no før påske, men at de ikke har fått denne familierabatten til å fungere ennå.

- Funksjonalitet for barn gratis i sammen med voksne har vi ikke fått til å fungere godt nok i nettløsningen til at vi kan lansere denne ennå. Løsningen er derimot å finne på bussene, uttaler Lundeby til Dinside.

Kjøper du billett på bussen, er imidlertid prisen høyere enn ved kjøp på nett eller i app.

- Rabatter og fordeler på flybussene er ikke noe forbrukeren har krav på.

Dette er noe vi tilbyr

Han henviser til at de har en tekst om rabatten liggende under en fane om informasjon om flybussrutene på nettsida til Vy.

Dette er imidlertid informasjon som Dinside ikke har greid å finne på nettsidene på egen hånd. Det ligger heller ingen informasjon om dette der det ville være naturlig å finne det, som eksempelvis der det står beskrevet om ulike billettyper, rabatter og reiser med barn.

INGEN INFO OM FAMILERABATT: Her viser bestillingssiden hva billetten koster, og som du kan se koster den ifølge dette 299 kroner for voksen og 199 kroner per barn. Egentlig skulle det stått 0 for barn - og totalprisen fra Fredrikstad til Oslo lufthavn skulle vært 299 kroner. Foto: Kristin Sørdal
INGEN INFO OM FAMILERABATT: Her viser bestillingssiden hva billetten koster, og som du kan se koster den ifølge dette 299 kroner for voksen og 199 kroner per barn. Egentlig skulle det stått 0 for barn - og totalprisen fra Fredrikstad til Oslo lufthavn skulle vært 299 kroner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Denne informasjonen er veldig godt gjemt. Det kommer heller ingen informasjon om dette når man søker etter billetter for en familie i reisesøket. Hvordan mener dere kundene skal kunne vite om denne rabatten da?

- Vi må se på om informasjon om familierabatten på noen måte kan komme bedre fram, svarer Lundeby.

Gull fra arkivet: Se hvordan det er å kjøre Norges raskeste tog! Video: Per Ervland Vis mer

Videre sier han at målet er at fordeler i form av billigere priser og rabatter skal være å finne i deres egne kanaler, men at denne fordelen inntil videre er å oppnå på bussene.

- Er det ikke å lure forbrukeren, når dette ikke opplyses?

- Nei. Det er ikke uvanlig at prisene kan være ulike i ulike kanaler. Flybussene er kommersielle ruter og mottar ikke noen form for offentlig støtte. Rabatter og fordeler på flybussene er ikke noe forbrukeren har krav på. Dette er noe vi tilbyr, uttaler Lundeby.

Hevder ombordprisen er feil informasjon

Kjøper du billett om bord, er det altså høyere priser enn ved kjøp på nett. Lundeby hevder imidlertid at den prisen som per i dag oppgis som ombordprisen for familien i app og på nett, ikke er korrekt.

Eksempelvis sier han at familieprisen for reisen fra Fredrikstad til Oslo lufthavn ikke er riktig.

- Her må vi korrigere på teksten som ligger på vy.no. Det stemmer ikke at bussprisen i dette tilfellet er 860 kroner. Som sagt så finnes familierabatten ute på bussene, uttaler han.

- Funksjonalitet for inntil fire barn gratis sammen med en voksen ligger i utviklingsløpet. Når dette er på plass, så skal denne fordelen ligge på nettet og ikke ute på bussene, forteller Lundeby.

Forbrukertilsynet: - Det bør det ryddes opp i

Markedsføringsloven stiller krav til blant annet hvordan prisopplysninger på varer og tjenester skal være.

Jo Torkel Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet. Foto: Kimm Saatvedt/Forbrukertilsynet
Jo Torkel Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet. Foto: Kimm Saatvedt/Forbrukertilsynet Vis mer

- Markedsføringsloven stiller krav til skikkelige prisopplysninger der hvor en tjeneste kjøpes, om det er i en app, på nett eller i en billettluke spiller ingen rolle: Man skal få et riktig bilde av prisene før varen kjøpes, sier avdelingsdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukertilsynet til Dinside.

Vi har framlagt informasjonen om prisene for billettene solgt via Vys app og på nett, og Gjedrem uttaler følgende med forbehold om at opplysningene vi har forevist er korrekt:

- Hvis dette eksempelet er riktig, er det uheldig, sier Gjedrem om det aktuelle eksempelet som vi har vist av Vys manglende prisopplysninger.

Han understreker at forhandleren, i dette tilfellet Vy, har et ansvar om å gi korrekte prisopplysninger.

- Dersom prisopplysninger ikke gis som de skal, bør det selvsagt ryddes opp i, kommenterer Gjedrem.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer