Herfra styres togtrafikken

Jernbaneverkets trafikkstyringssentraler styrer all togtrafikk. Vi har besøkt "tårnet" i Oslo.

HERFRA STYRES TOGTRAFIKKEN: Denne skjermen er 30 meter lang, og viser plasseringen på alle tog innenfor kontrollsentralens område - samt annen informasjon om tunneler, perronger osv. Foto: Per Ervland
HERFRA STYRES TOGTRAFIKKEN: Denne skjermen er 30 meter lang, og viser plasseringen på alle tog innenfor kontrollsentralens område - samt annen informasjon om tunneler, perronger osv. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Var det sånn du hadde forestilt deg at det så ut her, spør Einar Sørlie, togleder ved Jernbaneverkets trafikkstyringssentral i Oslo.

Jeg må innrømme at det er det absolutt ikke. Den enorme skjermen som dekker hele den ene veggen inne i lokalet er 30 meter lang og 2-3 meter høy. Her ligger all informasjon om togtrafikken på store deler av Østlandet, og det er herfra skinnetrafikken overvåkes, både persontrafikk og godstrafikk.

Og så sensitivt er dette, at vi faktisk ikke får lov til å fortelle hvor sentralen ligger!

Vi har også vært med lokfører Espen Østerberg bak spakene på Flytoget, og kjørt Oslo-Gardermoen i toppfart. Se video av dette her, og hør Østerberg fortelle om hvordan det tekniske fungerer.

Einar Sørlie, togleder ved Jernbaneverkets trafikkstyringssentral i Oslo, forklarer hva tegnene på skjermen betyr. Foto: Per Ervland
Einar Sørlie, togleder ved Jernbaneverkets trafikkstyringssentral i Oslo, forklarer hva tegnene på skjermen betyr. Foto: Per Ervland Vis mer


Store områder å overvåke

Trafikkstyringssentralen i Oslo er en av til sammen åtte sentraler rundt i Norge. Foruten i Oslo er det sentraler i Narvik, Trondheim, Bergen, Drammen, Kristiansand, Stavanger og Hamar. Oslo-sentralen er desidert størst, med flest togbevegelser.

Oslo-sentralens ansvarsområde strekker seg fra Kornsjø og Charlottenberg, ved svenskegrensen, til Eidsvoll på hovedbanen og Gardermobanen, til Asker, Spikkestad, til Hønefoss og til Gjøvik.

Det er døgnbemanning med cirka 20 ansatte på jobb i kontrollsentralen i Oslo til enhver tid, og med 850 tog som passerer bare Nationaltheatret stasjon hvert eneste døgn, er det mye å overvåke.

Her kan du se hvordan det ser ut i kontrollsentralen i Oslo, og få se hva som skjer der:


Nesten som på OSL

NSB er den største aktøren på skinnene, men statsbanene er langt fra den eneste aktøren på norske skinner. Gardermobanen og Flytoget er også en stor aktør på Østlandet inn mot Oslo, og ifølge Sørlie den som kjører hyppigst. I tillegg kommer godstransportører. Ifølge Sørlie er det cirka 13-14 selskaper som trafikkerer norske skinner i dag, med både person- og godstrafikk.

Sørlie sammenlikner togtrafikken litt som med flytrafikken, hvor togene får tildelt slots, eller altså tider som togene skal følge. Trafikkstyringssentralen følger med på at tidene overholdes, og legger til rette dersom det er avvik. I så måte fungerer trafikkstyringssentralen på samme måte som flytårnet på en flyplass.

Vi har også besøkt flytårnet på Gardermoen, som du kan se i denne videoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer