Het jul down under

Hvordan får du julestemning i et land der snø nærmest er et fremmedord? Jo, du slenger kyllingen på grillen, putter øl i kjølebagen og finner fram bikinien. Slik feirer australierne jul.

Publisert
Sist oppdatert
Forsidefoto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Et hav av turister strømmer til Bondi beach hver jul.
Forsidefoto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Et hav av turister strømmer til Bondi beach hver jul. Vis mer

Stem:

Hvor skal du feire jul? (Avsluttet)
I Norge(75%) 267
I utlandet(17%) 61
Feirer ikke jul(8%) 28
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Julaften er ingen stor høytidsdag i Australia. Første juledag er derimot den store kristne høytidsdagen down under. Dagen blir feiret med pakkeutdeling, god mat, og gjerne noe attåt. Mange pakker kjølebagen, og tar en tur ned på stranda for å slappe av. Desember er jo midt på sommeren der nede, så det er ikke uvanlig at gradestokken koker opp mot 40-tallet på denne tiden av året.

Det er blitt en tradisjon at backpackere og turister strømmer til landets mest kjente strand, Bondi Beach i Sydney, for å tilbringe juledagen i sanden. Opptil 40.000 mennesker pleier å besøke Bondi på første juledag. Les mer om Bondi Beach her (ekstern lenke).

Bort med feit ribbe

Ved juletider er det faktisk mulig å få tak i deilig ribbe i vanlige matbutikker i Australia. Men australiere flest er ikke veldig interesserte i ribbe til julemiddagen. Feit og varm mat i steikende varme smaker ikke alltid like godt. Kald skinke eller kalkun, sjømat og salater er vanlige juleretter. På denne nettsiden finner du et eksempel på hvordan du lager en tradisjonell australsk julemiddag (ekstern lenke).

Desserten kan for eksempel bestå av plummpudding og is. Eller noe australierne kaller pavlova. Pavlova er en slags marengskake fylt med tropiske frukter som for eksempel kiwi og pasjonsfrukt. Kaken er oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova, som besøkte Australia på 1920-tallet. Oppskriften på pavlova finner du på denne nettsiden (ekstern lenke).

Bildet viser nordmenn i Australia som går rundt juletreet - en tradisjon som er ukjent for de fleste australiere.
Bildet viser nordmenn i Australia som går rundt juletreet - en tradisjon som er ukjent for de fleste australiere. Vis mer


Kald øl i bassenget

Australiere er kjente for å ha en avslappende, "laid-back" holdning. Det er tydelig når julen skal feires. Mens nordmenn pleier å ta på seg finstasen, pleier australierne å kle av seg. Undertegnede feiret jul sammen med en australsk familie, og fikk pent beskjed om at her i Australia trenger en ikke pynte seg med skjorte og slips på første juledag.

Du skal helst ha på lite klær; ikke bare fordi du smelter bort hvis du har kledd på deg noe tykkere enn en t-skjorte, men også fordi klærne må fortest mulig av, slik at du kan ta deg et forfriskende bad. Tro meg, snøen i Norge blir fort glemt når du ligger og koser deg i bassenget med en kald øl på første juledag!

Moroa fortsetter andre juledag, eller Boxing Day som dagen kalles, muligens med enda større partyfaktor en dagen i forveien. Mange benker seg foran TV-en for å få med seg den tradisjonsrike cricket-matchen Boxing Day Test Match, som blir avholdt i storbyen Melbourne.

Merk deg at alle lysene på dette huset blinker. Slik vet australerne at julen nærmer seg. Foto: Kim Jansson
Merk deg at alle lysene på dette huset blinker. Slik vet australerne at julen nærmer seg. Foto: Kim Jansson Vis mer


Kampen om julepynten

I Australia er det mange som bruker tusenvis av kroner på å pynte husene sine med blinkende julelys og andre juleeffekter. Målet for mange er å ha flere julelys og oppblåsbare plastikknisser enn naboen. Eksempelvis kårer radiokanalen 4KQ det flotteste julehuset i Brisbane hvert eneste år. Og år etter år arrangerer det statlige kollektivtrafikkselskapet bussturer rundt til husene som er med i radiokanalens julepynt-konkurranse. For drøyt 60 kroner kan du bli med på en guidet tur gjennom byens julelys. Les mer om turen her (ekstern lenke).

Annerledes

Julen down under er en veldig annerledes opplevelse, i hvert fall for en som forbinder julen med kuldegrader og varm ribbe. Samtidig smaker det utrolig godt av australsk grillmat, og å slappe av på bassengkanten etter iherdig pakkeåpning er faktisk ikke så ille.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer  • Les mer om julen i Australia her (ekstern lenke).


  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer