Helsetips til ekstreme temperaturer

Hetebølge i Europa: Gjør dette

Det er varslet over 40 grader i flere land nordmenn ferierer i denne sommeren, og er du blant de som skal reise sørover, bør du ta disse forholdsreglene.

BLIR HETT: Hetebølgen som er på vei til Europa skal begynne i Spania og bevege seg vestover. Det er ventet temperaturer fra 35 til 40 grader. De mørkerøde områdene illustrerer veldig høy varme. Foto: Yr.no.
BLIR HETT: Hetebølgen som er på vei til Europa skal begynne i Spania og bevege seg vestover. Det er ventet temperaturer fra 35 til 40 grader. De mørkerøde områdene illustrerer veldig høy varme. Foto: Yr.no. Vis mer
Publisert

Hvis du skal på ferie til i Europa i disse dager, bør du absolutt sjekke værmeldinga, og da temperaturene spesielt. I flere europeiske land, blant annet Spania, Frankrike og Tyskland, er det ventet opp mot 40 varmegrader.

Søndag traff hetebølgen Tyrkia, hvor termometeret viste opp mot 37 grader, men dette er bare begynnelsen, ifølge meterolog Kristian Gislefoss. Til Dagbladet sier han at Tyrkia og Spania peker seg ut og ligger godt plassert innenfor den røde sonen, men det blir ikke så mye «kaldere» andre steder heller.

Frankrike er blant landene som har iverksatt flere tiltak, blant annet ved å arrangere nattsvømming, holde store parker døgnåpne, samt sette opp spesialbygde «nedkjølingsrom».

Den potensielt farlige hetebølgen er ventet bevege seg videre vestover fra Spania, og treffe store deler av Vest- og Sentral-Europa i løpet av uka.

- Senk ambisjonsnivået

Dersom du skal feriere i ett eller flere av landene som rammes, bør du ta noen forholdregler. Sigmund Clementz, informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, har snakket med sykepleierne på deres skadesenter, og har følgende å melde fra dem:

- Vi har av og til saker med kunder som får heteslag og må legges inn på sykehus, men oftest er dette eldre mennesker. Barnefamilier klarer seg stort sett bra, og barn takler varme godt, sier Clementz til Dinside.no.

Det er, imidlertid, viktig å passe på å drikke nok vann, uansett alder. I tillegg er det lurt å lage noen rutiner når det er varmt i landet du befinner deg i, som å ta en pause fra sola midt på dagen, enten ved å holde deg i skyggen eller innendørs.

- For mange kan det også lønne seg å senke ambisjonsnivået når det blir varmt i ferielandet. Mange har et tett program og skal gjennomføre mye i ferien, men se an været og vurdér om noen aktiviter bør legges til morgen eller kveld, når det ikke er like varmt, eller avlyses helt, sier Clementz.

Råd til deg som blir rammet av hetebølge

  • Drikk nok vann, som er den beste tørstedrikken. Ta med egen drikkeflaske når du er ute, for det er ikke alltid like lett å finne vannkilder ellers.
  • Ikke kompensér med for mye alkohol i varmen.
  • Smør deg med nok solkrem, for hetebølge kommer ofte med kraftig solsteik.
  • Ta en dukkert jevnlig, enten i bassenget, sjøen eller på offentlig bad. Sistnevnte finnes det mye av i flere europeiske byer, blant annet Tyskland, Spania og Frankrike, og standarden på de offentlige badene er ofte god. Har du ikke bademulighet? Ta en kald dusj.

Ta deg et bad, men ikke her

Som du ser i tipsene over, er ett av rådene å ta seg en dukkert når det er veldig varmt.

Men, Folkehelseinstituttet ber deg se opp for ferskvann i tropiske områder. Vannet kan være smittefarlig, også om du bare vasser eller går barbent i det, så de anbefaler deg å heller bade i sjø eller kloret vann.

Samtidig understreker de at sjøen noen steder kan være kloakkforurenset, så sjekk om dette er et problem der du er før du hopper uti.

Er du utsatt?

I tillegg understreker Folkehelseinstituttet at noen grupper er mer utsatt enn andre, som Clementz også poengterte over angående eldre og heteslag.

Små barn sin hud er spesielt sårbar for sterk sol. Spedbarn bør unngå soling, mens småbarn bør ha klær som dekker større deler av kroppen, eller holdes i skyggen. Barn er også spesielt sårbare for sykdommer, særlig diaré, og bør derfor vaksineres før reise.

Gravide utsetter seg for en viss risiko ved å reise utenlands, særlig til tropiske strøk og ved reiser under primitive forhold. Spør derfor om dette på svangerskapskontrollen.

Personer med kronisk sykdom eller funksjonshemming bør også rådføre seg med legen sin før reisen. Det samme gjelder HIV-positive personer med nedsatt immunforsvar eller andre med svekket immunforsvar, som lettere kan utvikle sykdom under utenlandsreise.

Etter noen år i Norge har innvandrere vanligvis ingen beskyttelse mot de vanligste smittsomme sykdommene i sitt opprinnelige hjemland. Det er derfor viktig at også innvandrere blir beskyttet med vaksinasjon og bruker forebyggende tiltak mot malaria før de besøker tidligere hjemland.

To viktige kort i varmen

Dersom du likevel blir veldig dårlig i varmen, bør du søke hjelp. Er det akutt, så ringer du nødetatene straks, men hvis det er mindre akutt kan du kontakte forsikringsselskapet, råder Clementz. De hjelper deg å finne lege eller sykehus i nærheten av der du er.

Og, skal du på ferie i Europa i sommer, er det to kort du må ha med deg:

  • Helfo-kortet som viser at du er EØS-borger og gir deg tilgang til offentlig helsehjelp på lik linje som innbyggerne i landet du ferierer i.
  • Reiseforsikringsbeviset gir deg i tillegg tilgang på helsehjelp fra private leger og sykehus, og hjelper deg om du trenger hjemtransport på grunn av sykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer