Hett rekordvær

Juli brakte med seg hete dager og varmerekorder på nesten 40 steder i Norge. I Europa har heten krevd tusenvis av menneskeliv. Men verdens varmerekord på 57,7 grader står urørt.

Det har vært en het sommer i Europa.
Foto: Morten Rønneberg Foto: Morten Rønneberg
Det har vært en het sommer i Europa.
Foto: Morten Rønneberg Foto: Morten Rønneberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge National Climatic Data Center i USA innehas verdens varmerekord av El Aziza i Libya, og har stått siden 13. september 1922. Varmeste dag noen sinne i Europa opplevde man i Sevilla i Spania 4. august 1881. Da steg kvikksølvet til 50 grader.

Skroll ned for mer om rekordvær i Norge og resten av verden.

Temperaturer

Det har vært en varm sommer, både her hjemme og i Europa. Månedstemperaturen i Norge i juli er den høyeste målt her til lands siden Meteorologisk institutt startet sine målinger i 1866. 38 målestasjoner satte ny rekord for månedstemperatur. Varmeste dagtemperatur i juli hadde Høylandet med 33°C. I den andre ytterligheten, med laveste dagtemperatur i juli, finner vi Røros med –0,6°C.

Klikk her for å se hvor det ble satt temperaturrekord i juli.

Det vi har opplevd her hjemme er imidlertid ingenting mot heten på kontinentale Europa i august:10. august ble det satt varmerekord i Storbritannia, med 38,1°C. Rekordmålingen ble gjort i Kent.I Frankrike ble årets sommer erklært den varmeste siden 2. verdenskrig. Myndighetene anslår at 5.000 kan ha dødd som følge av heterelaterte sykdommer i august. Ifølge franske begravelsesbyråer har det vært så mange som 10.000 flere dødsfall enn normalt hittil denne måneden.Slovenia har ikke hatt høyere temperaturer de siste 100 årene.Heten i Europa har ført til alvorlig tørke i store områder. I Kroatia har man hatt den verste tørken på 50 år, og elven Sava har ikke hatt lavere vannstand de siste 160 år.Også i USA var det rekordvarmt i juli, med flere varmerekorder.En het sommer, men nye verdensrekorder på temperaturfronten ble det ikke satt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer