Historisk barrunde i New York

New York reiser seg fra asken etter 11. september, og mye er som det alltid har vært. Bli med på barrunde i The Village.Av: Fredrik Giertsen

Publisert
Sist oppdatert
McSorley's er den erketypiske irsk-engelske baren med avslitt maling og sagflis på gulvet. Foto: Celeste Joye
McSorley's er den erketypiske irsk-engelske baren med avslitt maling og sagflis på gulvet. Foto: Celeste Joye Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Utpå nyåret 2002, noen måneder etter terrorangrepet som forandret Manhattan Skyline for alltid, har røyken fra ruinene akkurat lagt seg. Ground Zero, som for noen er en slags bisarr turistattraksjon, er for andre en minneplass, et sted å sørge. For enkelte er det også fremdeles en midlertidig gravplass for deres nærmeste. De som er fremmede i byen må bringe med seg sin innbilningskraft, for opprydningsarbeidet har vært svært effektivt, så det er egentlig ikke noe å se på. De nærmeste bygningene er delvis dekket av presenninger eller er misfarget fra flammene, men World Trade Center er borte for alltid. Det er fraværet av de to enorme stygg-pene skyskraperne som er den egentlige severdigheten. Følelsene må turisten finne inni seg selv, eller i detaljene: i de sørgendes ansikter, i de håndskrevne hyllestene og avskjedsbrevene som er hengt opp på gjerdene rundt ruinene, eller i bildene av de omkomne.

Høyt tempo

New York er en by med en uimotståelig dynamikk, og tempoet er så høyt at selv en slik hendelse blir jevnet ut raskere enn den ville andre steder. Ikke det at noe noensinne vil bli det samme, men det gror så voldsomt overalt. Begrepet «The 11th» blir sjeldnere og sjeldnere å høre rundt kafébordene og i barene. Livet går videre, New York vil såvisst overleve!

Vi europeere liker å påstå at USA er et land uten historie, at vi er endeløst mer sofistikerte enn
amerikanerne. De er overfladiske, og deres samfunn, uansett hvor vellykket det er, er også så nådeløst kapitalistisk. Og selv om kanskje New York er den mest kapitalistiske av alle amerikanske storbyer, her gjelder «sink or swim» mer enn noe annet sted, så er også byen mer europeisk enn for eksempel storbyene i California. Newyorkerne hutrer seg rundt i gatene store deler av året, for vinden får godt tak mellom skyskraperne, og det er langt til stranden. De lider seg gjennom vinteren i sine oppbrettede frakkeslag. Men New York er, sammen med New Orleans og San Francisco, definitivt en av de få byene i USA som fremdeles kan gi et preg av intim småby inni storbyen.

Barjakt i Greenwich Village

Bar og øl henger sammen, også i New York. Foto: Celeste Joye
Bar og øl henger sammen, også i New York. Foto: Celeste Joye Vis mer

Greenwich Village, eller bare The Village, er stedet der en får den unike New York-følelsen. Det er kunstnerstrøket, med ganske lave bygninger mellom skyskraperne nord og syd på Manhattan-øya, de såkalte «bookends». Det er her det litt upersonlige mønsteret med parallelle og kryssende gater og avenyer brytes opp, og byen fremstår som europeisk, i den forstand at den består av flere litt tilfeldig planlagte «landsbyer». Og det er her i The Village at en finner de beste barene hvor en lettest kan treffe folk, og kanskje til og med en kjendis? Grunnen til at så mange stjerner liker å bo i denne byen, er at newyorkere ikke liker å late som noen er mer betydningsfulle enn andre, og film- og musikkpersonligheter kan ofte stå bak ryggen din på en bar. Nå er The Village blitt et dyrt strøk, blant annet fordi New York University er flyttet inn, og det er stort sett bare etablerte kunstnere som har råd til å bo der. Men strøket er også fullt av yngre håpefulle som må jobbe hardt for å lykkes.

Newyorkere er åpne, hyggelige og genuint interesserte. Så hvorfor ikke kombinere lokalhistorie og kjendisjakt med en vanlig tur på byen? Dette er en guide til noen av de mest kjente barene i New York, som riktignok mange bare er noen tiår gamle, men til gjengjeld er den kulturen de forteller om en del av vår egen samtidskultur. Alle har sett filmene, alle har hørt musikken. Og alle barene på min liste ligger i gangavstand fra hverandre!

 • Homsebar eller mafiareir? Bli med på barjakt i Greenwich Village

 • Her ser du bildene fra barrunden
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Ta også en titt i Din Reiseguide og Skiguiden og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv og skrive reisebrev. Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer